Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 43 z 43

Wątek: Prawidłowe naświetlanie.

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Prawidłowe naświetlanie.

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Albo zdefiniowanie "prawidłowej ekspozycji".
    Dla ciebie prawidłowa będzie wtedy, kiedy cała scena zmieści się "w histogramie" (albo przynajmniej najistotniejsza jej część).
    Ale dla mnie to już nie musi być prawda, bo (jak sam wcześniej zauważyłeś) mogę chcieć zrobić low key czy high key i w tym celu ekspozycję będzie trzeba zmieniać w postprocesie (czytaj: była nieprawidłowa, bo zdjęcie wymagało daleko idącej korekty programowej).

Przykład z bardziej realnych sytuacji zdjęciowych: naświetlanie "do prawej" powoduje u mnie, że zdjęcie po obniżeniu ekspozycji w postprocesie wyraźnie traci nasycenie.
    Tak więc dążenie do wypełnienia histogramu nie zawsze się sprawdza.
    zacytuje co napisalem pare postow wyzej:

"moge powiedziec - naswietlenie prawidlowe to jest takie naswietlenie , ktore umozliwia uzýskanie obrazu o zalozonych cechach.
    to sie do tego sprowadza co juz napisalem. "

a ze jestem praktykiem to wiem, ze w trakcie fotografowania nie zawsze musimy wiedziec do konca jaki bedzie obraz.
    Czesto dopiero po zrobieniu obrazu mozna powiedziec czy zdjecie bylo dobrze , czy zle naswietlone.
    azeby uniknac niebezpieczenstwa niepoprawnego z punktu widzenia efektu koncowego naswietnia , warto tak naswietlac aby zapisac mozliwie najwiecej informacji.
    mozesz zrobic np low key , high key - co chcesz z tak naswietlonegfo materialu.

stoje przed tym problem na codzien jako ,ze otoczenie 360 stopni dookola niemal zawsze ma rozpietosc tonalna znacznie wieksza od rozpietosci tonalonej matrycy.
    Rzut oka na scene ,majac troche doswiadczenia , (nie majac warto posluzyc sie swiatlomierzem) by ocenic czy wystarcza jedno ujecie i w nim zmiesci sie interesuajcy zakres tonalny , czy tez trzeba zrobic kilka by pokryc nim caly zakres.

to tak jak odtworzenie koncertu symfonicznego przez glosnik - czy wystarczy jeden o pasmie np 2000 - 10000 HZ , czy jednak trzeba dobrac dwa , jeden niskotonowy , drugi srednio,wysokotonowy?

to jest dokladnie ten przypadek.

w pierwzym wypadku tracimy dane , trzeba sobie odpowiedziec " czy to boli"
    w drugim mamy wszystko zapisane , w kazdej chwili mozna wyorzystac calosc , lub tylko niezbedna czesc zapisanych danych.

jesli bedziemy mieli matryce o zakresie 100 EV , problem prawidlowego naswietlenia umrze smiercia naturalna.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    zacytuje co napisalem pare postow wyzej:

"moge powiedziec - naswietlenie prawidlowe to jest takie naswietlenie , ktore umozliwia uzýskanie obrazu o zalozonych cechach.
    to sie do tego sprowadza co juz napisalem. "
    Zupę też można podać niedosoloną (można przecież użyć Maggi), albo przesoloną (można rozcieńczyć wodą).
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Reasumując jest prawidłowe wtedy kiedy nam odpowiada . Uchhhhh co za ulga....
    .... bo już się bałem że robiłem coś nie tak .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów