Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 36

Wątek: Obiektyw, krajobraz, zdjęcia nocne

Uzależniony Awatar trothlik

Domyślnie Odp: Obiektyw, krajobraz, zdjęcia nocne

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    skoro twierdzisz ,ze poczytałeś i nie znalazłeś odpowiedzi to znaczy ze nie możemy ci pomoc
    na tym forum jest o każdym szkle z osobna i porównania z innymi
    skoro ci to nie pasuje, to trudno, nowego szkła dla ciebie nie wymyślimy
    "Trafiliście w sedno tarczy"
    To też cenna rada.
    Cytat Zamieszczone przez pechu Zobacz posta
    No ok, już wszystko wiem, ale dla tej wada, każdy obiektyw pewnie ma jakąś wadę, przynajmniej te tanie, a przez tą wadę chyba nie warto rezygnować z kupowania szerokiego słoika, skoro taki jest potrzebny ?
    "Zrozum rozum"
    Mógłbyś jeszcze raz napisać o co ci chodzi?
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Dopiero zaczyna

Przepraszam, że piszę w taki sposób, ale jestem totalnym amatorem, druga sprawa, to aż zrobił mi się mętlik w głowie, co wybrać, tokinę czy canona, każdy mówi co innego, w każdym obiektywie trzeba ustawiać "odległość hiperfokalna" czy na jakiej zasadzie to działa ?
    Jeśli już męczą was moje pytania nie to nie musicie już odpisywać, pogodzę się z tym

Uzależniony Awatar słowiczek
    Miasto
    T.M.

Przepraszam, że piszę w taki sposób, ale jestem totalnym amatorem, druga sprawa, to aż zrobił mi się mętlik w głowie, co wybrać, tokinę czy canona, każdy mówi co innego, w każdym obiektywie trzeba ustawiać "odległość hiperfokalna" czy na jakiej zasadzie to działa ?
    Jeśli już męczą was moje pytania nie to nie musicie już odpisywać, pogodzę się z tym
    Looknij tu: https://www.szerokikadr.pl/poradnik/...-srodek-wyrazu
    Pod zdjęciem z drzewami masz wartości przysłony. Zmieniając je poprzez kliknięcie myszką zobaczysz zmianę punktu ostrości i wynika to z właściwości soczewek, a właściwie bardziej z ich kształtu.Natomiast obszar obejmujący ostrość przed i za obiektem centralnym to odległość hiperfokalna. I chyba wiesz teraz czemu jasno i szeroko w landszafcie nie zda egzaminu. A zagadnienie odległości hiperfokalnej dotyczy każdego obiektywu.
    Ostatnio edytowane przez słowiczek ; 20-11-2014 o 21:18

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez słowiczek Zobacz posta
    Looknij tu: https://www.szerokikadr.pl/poradnik/...-srodek-wyrazu
    Pod zdjęciem z drzewami masz wartości przysłony. Zmieniając je poprzez kliknięcie myszką zobaczysz zmianę punktu ostrości i wynika to z właściwości soczewek, a właściwie bardziej z ich kształtu.Natomiast obszar obejmujący ostrość przed i za obiektem centralnym to odległość hiperfokalna. I chyba wiesz teraz czemu jasno i szeroko w landszafcie nie zda egzaminu.
    Ok, rozumiem, ale jeśli nie mam kasy na 2 obiektywy (1 szeroki, 1 jasny), to szeroki jasny, przyda mi się w nocy, a jeśli będę robił ladszafy to mogę przymknąć przysłone i nie będzie problemu, czy się mylę ?

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Szeroko się przyda, ale jasno nie musi być.

W nocnych fotach czas będzie odgrywał kluczową rolę i statyw.
    Chcesz dużą GO - to przymykasz, ISO jakieś przywoite i nie wygórowane bo szum, przymykasz obiektyw- to mało światła, a wówczas czas rooozciąągasz.
    Jak długi czas, to statyw - bo łatwo poruszyć.

Musisz opanować tylko i aż trzy rzeczy 1) ISO, 2) Czas 3) Przysłonę.

Może to nie będzie zbyt popularne wyjście, ale kup jakieś niedrogie szkło stałoogniskowe, dość szerokie np. RMC Tokina 28 mm 1:2,8 z innego systemu (Pentax, Nikon, M42) do tego przejściówkę bez potwierdzenia, bo i po co, a zobaczysz, jakie foty można tym zrobić na przysłonie 11.

Będziesz miał jasno i szeroko, całkiem dobrze jakościowo.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 20-11-2014 o 21:37

Uzależniony Awatar słowiczek
    Miasto
    T.M.

Byłoby wskazane zapoznanie się z kalkulatorem głębi ostrości, a najlepiej pobrać go i wydrukować. Po jakimś czasie znajdzie się w głowie. Jego posiadanie/znajomość wartości przydaje się zwłaszcza, gdy obiektyw posiada podziałkę odległości ostrzenia.

Uzależniony Awatar trothlik

Ok, rozumiem, ale jeśli nie mam kasy na 2 obiektywy (1 szeroki, 1 jasny), to szeroki jasny, przyda mi się w nocy, a jeśli będę robił ladszafy to mogę przymknąć przysłone i nie będzie problemu, czy się mylę ?
    Nie mylisz się. Domknąć zawsze się da. Gorzej w drugą stronę.
    A i jak masz potrzebę to pytaj. Ciekawość to pierwszy stopień do wiedzy. Właśnie po to jest to forum.
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Dopiero zaczyna

Przepraszam, ale chyba zglupiałem

Już miałem kupowac canon 10-22, ale on jest tylko pod ef-s, mam canona 500 d pod którego ponoć można podpiąć ef i ef-s, a w przyszlosci mam zamiar kupić pełną klatkę, więc może bardziej opłacalniej będzie kupić obiektyw EF a nie EF-S , czy się mylę ??

Pozdrawiam was serdecznie !

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

I tak i nie. Jeżeli zakup ff nastąpi w ciągu kilku, kilkunastu tygodni, to faktycznie lepiej się wstrzymać z 10-22. Natomiast jeżeli pełna klatka terminowo jest bliżej niesprecyzowana, to do tego czasu "ucieknie" wiele ciekawych ujęć z UWA pod cropa. Pozdrawiam
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów