to logiczne i oczywiste.Postanowiłem zając się sprzedażą odzieży, więc zdecydowałem się na zakup Canon 60D z obiektywem EFS 17-85.
gdybym otwieral zaklad fotograficzny zaczalbym od zakupu garnituru ! ;-)
Twoj aparat oddaje kolor idealnie - zaraz do tego dojdziemy.Problem tkwi w tym, że zdjęcia nie oddają rzeczywistego koloru.
w świetle żarówek jarzeniowych.
[*]Styl obrazów: dokładny,[*]Balans bieli: światło żarówek,
Aparat robi dokladnie to co mu kazales.
Fotografujesz w swietle LAMP Jarzeniowych ( nie ZAROWEK)
a nastawiasz balans bieli dla ZAROWEK.
Jarzeniowka to nie Zarowka.
( pare dni temu jeden fachowiec mi opowiadal jak to zmienil w domu oswietlenie na " ledy halogenowe " ..... )
to jest Twoj blad - nie aparatu.
im wiecej akcesoriow , lamp , urzadzen bedziesz uywal , tym bardziej sie pogubisz , tym wiecej potencjalnych przyczyn blednych nastaw.
Najprostszymi srodkami najpewniej dociera sie do celu.
1. rob zdjecia w pomieszczeniu o kolorze scian bialym , a w kazdym razie nie intensywnym. Moga byc ewentualnie inne kolory ale , jasne , wyblakle.
2. uzywaj lampy blyskowej , ktora daje swiatlo 5500 K , i dla tej temperatury swiatla sa ustawione matryce.
3. na lampe naloz dyfuzor przy oswietleniu na wprost , lub bez dyfuzora skieruj ja na sufit ( lampa zewnetrzna ) , tak by oswietlic rownomiernie swiatlem odbitym , bez zbednych cieni.
4. nastaw w aparacie balans bieli - najlepiej " lampa blyskowa " lub " auto".
wszystkie zdjecia dostaniesz w tym samym kolorze , prawidlowym , odwzorowanie barw nie ma prawa byc bledne.
bedziesz robil szybko i bezstresowo. O korekcie kolorow w obrobce bedziesz mogl zapomniec - nie bedzie konieczna
fotografia szmat i gaci do sklepu internetowego to bodaj najmniej wymagajacy wiedzy i umiejetnosci rodzaj fotografi - tu sie " jedzie z koksem" i samo wychodzi " dobrze ".
--- Kolejny post ---
poprzez bridge.
balansujesz tylko pierwsze zdjecie . kopiujesz nastawe i przenosisz jednym kliknieciem na tyle zdjec na ile chcesz.
w sumie obsluga taka sma lub nawet latwiejsza niz w LT , wynik taki sam, jesli nawet nie lepszy co mi sie zdazylo, choc nie powinno .