Pokaż wyniki od 41 do 50 z 51

Wątek: Canon 60D nie oddaje kolorów rzeczywistości POMOCY!!!

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Canon 60D nie oddaje kolorów rzeczywistości POMOCY!!!

Postanowiłem zając się sprzedażą odzieży, więc zdecydowałem się na zakup Canon 60D z obiektywem EFS 17-85.
    to logiczne i oczywiste.
    gdybym otwieral zaklad fotograficzny zaczalbym od zakupu garnituru ! ;-)

Problem tkwi w tym, że zdjęcia nie oddają rzeczywistego koloru.
    Twoj aparat oddaje kolor idealnie - zaraz do tego dojdziemy.

w świetle żarówek jarzeniowych.
    [*]Styl obrazów: dokładny,[*]Balans bieli: światło żarówek,

Aparat robi dokladnie to co mu kazales.
    Fotografujesz w swietle LAMP Jarzeniowych ( nie ZAROWEK)

a nastawiasz balans bieli dla ZAROWEK.

Jarzeniowka to nie Zarowka.

( pare dni temu jeden fachowiec mi opowiadal jak to zmienil w domu oswietlenie na " ledy halogenowe " ..... )

to jest Twoj blad - nie aparatu.

im wiecej akcesoriow , lamp , urzadzen bedziesz uywal , tym bardziej sie pogubisz , tym wiecej potencjalnych przyczyn blednych nastaw.

Najprostszymi srodkami najpewniej dociera sie do celu.

1. rob zdjecia w pomieszczeniu o kolorze scian bialym , a w kazdym razie nie intensywnym. Moga byc ewentualnie inne kolory ale , jasne , wyblakle.
    2. uzywaj lampy blyskowej , ktora daje swiatlo 5500 K , i dla tej temperatury swiatla sa ustawione matryce.
    3. na lampe naloz dyfuzor przy oswietleniu na wprost , lub bez dyfuzora skieruj ja na sufit ( lampa zewnetrzna ) , tak by oswietlic rownomiernie swiatlem odbitym , bez zbednych cieni.
    4. nastaw w aparacie balans bieli - najlepiej " lampa blyskowa " lub " auto".

wszystkie zdjecia dostaniesz w tym samym kolorze , prawidlowym , odwzorowanie barw nie ma prawa byc bledne.

bedziesz robil szybko i bezstresowo. O korekcie kolorow w obrobce bedziesz mogl zapomniec - nie bedzie konieczna

fotografia szmat i gaci do sklepu internetowego to bodaj najmniej wymagajacy wiedzy i umiejetnosci rodzaj fotografi - tu sie " jedzie z koksem" i samo wychodzi " dobrze ".

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Da__FreaK Zobacz posta
    Ja nie używam ani DPP ani LR. Zatem, jak otwierając kilkanaście zdjęć w rawach zrobić na nich jednakowe WB w CR i PS ? ..

poprzez bridge.

balansujesz tylko pierwsze zdjecie . kopiujesz nastawe i przenosisz jednym kliknieciem na tyle zdjec na ile chcesz.
    w sumie obsluga taka sma lub nawet latwiejsza niz w LT , wynik taki sam, jesli nawet nie lepszy co mi sie zdazylo, choc nie powinno .

Uprawnienia umieszczania postów