Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 51

Wątek: Canon 60D nie oddaje kolorów rzeczywistości POMOCY!!!

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Domyślnie Odp: Canon 60D nie oddaje kolorów rzeczywistości POMOCY!!!

Wojciechu, Koledzy już radzili - zatrudnij choć na chwilę jakiegoś "biegasa" - specjalistę.

Niech Ci pokaże, co zrobić i jak, wyszkoli, a ty mu godziwie zapłacisz za pracę, albo zlecisz to zadanie, bo sam będziesz miał następne 40 ton ciuchów na głowie i nie dasz rady tego wszystkiego razem ogarnąć.

I to by było na tyle.

Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez glapa.wojciech Zobacz posta
    Bardzo dziękuję użytkownikom pan.kolega, PawelB, GalaktycznyMuczaczo i Piast9 za niezbędne informacje. Chciałbym uzyskać od forumowiczów odpowiedź na następujące pytanie:
    1. Jak zrobić zdjęcie białej kartki w taki sposób, aby na zdjęciu była biała, a nie szara? ;/ To pewnie wina moich jarzeniówek...
    2. Czy można wgrać plik z białym tłem .PNG / .JPG do aparatu i potem pobrać WB? Bo coś nie chcą się wgrywać pliki z kompa do aparatu ;/
    Z allegro to w ogóle mam teraz kłopot, bo zdjęcia, aby oddawały kolory to muszę robić z lampą błyskową i zapalonymi jarzeniówkami na suficie, haha, a i tak kolory są albo za ostre, albo za siwe.

Chciałbym zatrudnić fotografa, ale ja mam 40 ton ciuchów do wystawienia i u mnie jest produkcja masowa. I to się odbywa tak, że jedna osoba mierzy, druga robi zdjęcie, trzecia wgrywa 4 ciuchy przynosi piąta odwiesza szósta segreguje itd... zapieprz nesamowity i nie ma na nic czasu. A zdjęcia jak wychodzą, tak wychodzą. Miałbyć biznes, a jest sraczka. Chciałbym, żeby te zdjęcia po prostu jakoś wyglądały.
    http://www.galerieallegro.pl/zdjecia...95/small/1.jpg http://www.galerieallegro.pl/zdjecia...95/small/2.jpg http://www.galerieallegro.pl/views/4407695/1.jpg
    galerie allegro
    Tu trochę lepiej mi wyszło, ale tylko dlatego, że czerwony na białym. Jak białą koszulę rzucę, to te kamienie są koloru sraczki, a koszula zamiast białej robi się kremowa (do wiadomości nie robię białych rzeczy na białym tle, to tylko przykład).
    Cała idea ustawienia WB na coś białego czy szarego polega na tym, że takie zdjęcie może być nawet niebieskie albo pomarańczowe i nie musi być perfekcyjnie naświetlone. Jak biała kartka wychodzi szaro to jest OK a nawet powinno tak być ze światłomierza. Nie można natomiast prześwietlić. Niestety, biały jpeg tutaj nie zadziała

Ja bym jednak unikał mieszania lampy błyskowej z czymkolwiek innym na tym etapie jeżeli prawdziwy kolor jest ważny.

Rozumiem, że w tego rodzaju handlu margines jest niewielki i raczej krótkie serie czyli nawet tani fotograf mógłby być nieopłacalny. Chyba, że to jakieś markowe ciuchy.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Cytat Zamieszczone przez glapa.wojciech Zobacz posta
    Bardzo dziękuję użytkownikom pan.kolega, PawelB, GalaktycznyMuczaczo i Piast9 za niezbędne informacje. Chciałbym uzyskać od forumowiczów odpowiedź na następujące pytanie:
    1. Jak zrobić zdjęcie białej kartki w taki sposób, aby na zdjęciu była biała, a nie szara? ;/ To pewnie wina moich jarzeniówek...
    2. Czy można wgrać plik z białym tłem .PNG / .JPG do aparatu i potem pobrać WB? Bo coś nie chcą się wgrywać pliki z kompa do aparatu ;/
    Poddaję się.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Uzależniony Awatar PawelB
    Miasto
    Kraków

A ja jeszcze spróbuję
    Wywal te jarzeniówki! To jest najgorsze źródło światła, zwykłe żarówki (jeśli jeszcze je kupisz, nie te energooszczędne) są lepsze.
    Zdjęcie białego tła MA BYĆ ZROBIONE TWOIM APARATEM PRZY OŚWIETLENIU JAKIEGO BĘDZIESZ UŻYWAŁ. Co Ci da wgranie pliku zrobionego nie wiadomo gdzie i czym.
    Fomei PRV-3 w środku EOS 50D, EOS 10D, jakieś szkła i miejsce na nowe zakupy.

Moje gnioty
    Moje gnioty 2

Dzięki ludzie, już czaję na czym to wszystko polega - już wszystko gra Dzięki, super jesteście!!! Uratowaliście mi życie!!!
    Ostatnio edytowane przez glapa.wojciech ; 18-11-2014 o 16:06

To mi się kojarzy z reklamami Zeissa

Der Moment in dem wir Dinge klarer sehen -
    Für diesen Moment arbeiten wir!
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Pełne uzależnienie

To ja jeszczze tak offtopicznie. Gdzie mozna kupic polecane zarowki (zarowe)? Jak ostatnio wszedlem do sklepu, to sie troche zgubilem, milion roznych odmian, a zarowki z zarnikiem brak .
    Nazwa zarowka tez sie chyba juz zdezawuowala, bo juz nic sie nie zarzy

No bo w Europie to chyba verboten. Ja bym użył np. takich żarówek (nie szukajac specjalnych i drogich do fotografii) ale to trefny towar w EU i mam nadzieję , że jakiś komisarz nie usunie tego postu.

Shop GE 2-Pack 90-Watt PAR38 Medium Base Bright White Dimmable Outdoor Halogen Flood Light Bulbs at Lowes.com

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Verboten są tylko zwykłe żarówki. Żarówki halogenowe można kupić wszędzie, w tym też takie przypominające kształtem zwykłe żarówki, z gwintem E27.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    No bo w Europie to chyba verboten. Ja bym użył np. takich żarówek (nie szukajac specjalnych i drogich do fotografii) ale to trefny towar w EU i mam nadzieję , że jakiś komisarz nie usunie tego postu.

Shop GE 2-Pack 90-Watt PAR38 Medium Base Bright White Dimmable Outdoor Halogen Flood Light Bulbs at Lowes.com
    Foto żarówki są tanie i bardzo łatwo dostępne u nas.

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów