Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 51

Wątek: Canon 60D nie oddaje kolorów rzeczywistości POMOCY!!!

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Domyślnie Odp: Canon 60D nie oddaje kolorów rzeczywistości POMOCY!!!

ja tez się czuje oszukany
    kupiłem 5dmk3 i miał robić wszystko, a dalej muszę zatrudniać ukrainke
    napisałem reklamacje do canona ale nawet nie odpisali
    tyle pieniędzy w błoto

a, ukrainka chce podwyżki
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Miasto
    wawa

z promocji
    ale jak mam dać podwyżkę to wole poszukać droższej ale ładnej

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    z promocji
    ale jak mam dać podwyżkę to wole poszukać droższej ale ładnej
    polecam azjatki, nie dość żę tańsze to jeszcze egzotyczne, mniejsze wiec wcisną się w każdy zakamarek, w razie kontroli mozesz pwoeidzec ze to uczennica ( ich wzrost i wygląda zazwyczaj na to wskazują) , no i mają niesamowitą wytrzymałość jeżeli chodzi o ilość godzin jakie mogą pracować za bezcen , prawie jak polak w angli
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

A mam pytanie. Czy czas naświetlania ma też duży wpływ na kolor ubrań? Bo cholera zależy mi na tym, żeby szybko robić zdjęcia ;/

Bawiłem się z temperaturą barwową w kelvinach, bawiłem się z czasem naświetlania i balansem bieli. Bawiłem się z ISO, bawiłem się z rozjaśnianiem, przyciemnianiem. Bawiłęm się z RAV (ale za dużo ważą jak na allegro) i nigyd nie otrzmałem takiego koloru jak w rzeczywistości :/ Raz tylk mi się udało łądnie buty zrobić, ale gdy wziąłem bluzkę z innym kolorem, i to nawet z ustawieniami do butów, to już klapa...
    Ja muszę mieć jedno ustawienie do wszystkich kolorów ciuchów ;/
    Co mam zrobić?
    Ostatnio edytowane przez glapa.wojciech ; 17-11-2014 o 18:29

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Cytat Zamieszczone przez glapa.wojciech Zobacz posta
    Bawiłem się z temperaturą barwową w kelvinach, bawiłem się z czasem naświetlania i balansem bieli.
    Ile razy mam pisać? Jedno źródło światła, najlepiej nie świetlówki, i balans bieli nastawiany ręcznie na szarą kartę. Ręcznie. Nie kelwiny czy inne wynalazki. I przeczytać ze zrozumieniem instrukcję do aparatu.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Uzależniony Awatar PawelB
    Miasto
    Kraków

Jednolite oświetlenie, nie mieszane różne źródła. Może być stałe, które chyba byłoby wygodniejsze dla Ciebie. Ręcznie ustawiony balans bieli na białej kartce.
    Czas naświetlania wpływa na jasność zdjęcia, pod warunkiem że nie zmieniasz innych ustawień. Można to uznać za wpływ na kolory, ale w sensie że będą ciemniejsze, a nie bardziej żółte czy czerwone.
    RAWa i tak nie wstawisz na Allegro, musisz go dopiero wywołać do pliku jpg. Daje to większe możliwości, ale też zajmuje czas, a jak rozumiem zależy Ci na szybkości.
    Fomei PRV-3 w środku EOS 50D, EOS 10D, jakieś szkła i miejsce na nowe zakupy.

Moje gnioty
    Moje gnioty 2

Bardzo dziękuję użytkownikom pan.kolega, PawelB, GalaktycznyMuczaczo i Piast9 za niezbędne informacje. Chciałbym uzyskać od forumowiczów odpowiedź na następujące pytanie:
    1. Jak zrobić zdjęcie białej kartki w taki sposób, aby na zdjęciu była biała, a nie szara? ;/ To pewnie wina moich jarzeniówek...
    2. Czy można wgrać plik z białym tłem .PNG / .JPG do aparatu i potem pobrać WB? Bo coś nie chcą się wgrywać pliki z kompa do aparatu ;/
    Z allegro to w ogóle mam teraz kłopot, bo zdjęcia, aby oddawały kolory to muszę robić z lampą błyskową i zapalonymi jarzeniówkami na suficie, haha, a i tak kolory są albo za ostre, albo za siwe.

Chciałbym zatrudnić fotografa, ale ja mam 40 ton ciuchów do wystawienia i u mnie jest produkcja masowa. I to się odbywa tak, że jedna osoba mierzy, druga robi zdjęcie, trzecia wgrywa 4 ciuchy przynosi piąta odwiesza szósta segreguje itd... zapieprz nesamowity i nie ma na nic czasu. A zdjęcia jak wychodzą, tak wychodzą. Miałbyć biznes, a jest sraczka. Chciałbym, żeby te zdjęcia po prostu jakoś wyglądały.
    galerie allegro
    Tu trochę lepiej mi wyszło, ale tylko dlatego, że czerwony na białym. Jak białą koszulę rzucę, to te kamienie są koloru sraczki, a koszula zamiast białej robi się kremowa (do wiadomości nie robię białych rzeczy na białym tle, to tylko przykład).
    Ostatnio edytowane przez glapa.wojciech ; 17-11-2014 o 23:30

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Bardzo dziękuję użytkownikom pan.kolega, PawelB, GalaktycznyMuczaczo i Piast9 za niezbędne informacje. Chciałbym uzyskać od forumowiczów odpowiedź na następujące pytanie:
    1. Jak zrobić zdjęcie białej kartki w taki sposób, aby na zdjęciu była biała, a nie szara? ;/ To pewnie wina moich jarzeniówek...
    2. Czy można wgrać plik z białym tłem .PNG / .JPG do aparatu i potem pobrać WB? Bo coś nie chcą się wgrywać pliki z kompa do aparatu ;/
    Z allegro to w ogóle mam teraz kłopot, bo zdjęcia, aby oddawały kolory to muszę robić z lampą błyskową i zapalonymi jarzeniówkami na suficie, haha, a i tak kolory są albo za ostre, albo za siwe.

Chciałbym zatrudnić fotografa, ale ja mam 40 ton ciuchów do wystawienia i u mnie jest produkcja masowa. I to się odbywa tak, że jedna osoba mierzy, druga robi zdjęcie, trzecia wgrywa 4 ciuchy przynosi piąta odwiesza szósta segreguje itd... zapieprz nesamowity i nie ma na nic czasu. A zdjęcia jak wychodzą, tak wychodzą. Miałbyć biznes, a jest sraczka. Chciałbym, żeby te zdjęcia po prostu jakoś wyglądały.
    http://www.galerieallegro.pl/zdjecia...95/small/1.jpg http://www.galerieallegro.pl/zdjecia...95/small/2.jpg http://www.galerieallegro.pl/views/4407695/1.jpg
    galerie allegro
    Tu trochę lepiej mi wyszło, ale tylko dlatego, że czerwony na białym. Jak białą koszulę rzucę, to te kamienie są koloru sraczki, a koszula zamiast białej robi się kremowa (do wiadomości nie robię białych rzeczy na białym tle, to tylko przykład).
    Cała idea ustawienia WB na coś białego czy szarego polega na tym, że takie zdjęcie może być nawet niebieskie albo pomarańczowe i nie musi być perfekcyjnie naświetlone. Jak biała kartka wychodzi szaro to jest OK a nawet powinno tak być ze światłomierza. Nie można natomiast prześwietlić. Niestety, biały jpeg tutaj nie zadziała

Ja bym jednak unikał mieszania lampy błyskowej z czymkolwiek innym na tym etapie jeżeli prawdziwy kolor jest ważny.

Rozumiem, że w tego rodzaju handlu margines jest niewielki i raczej krótkie serie czyli nawet tani fotograf mógłby być nieopłacalny. Chyba, że to jakieś markowe ciuchy.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Poddaję się.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Miasto
    wawa

A mam pytanie. Czy czas naświetlania ma też duży wpływ na kolor ubrań? Bo cholera zależy mi na tym, żeby szybko robić zdjęcia ;/

Bawiłem się z temperaturą barwową w kelvinach, bawiłem się z czasem naświetlania i balansem bieli. Bawiłem się z ISO, bawiłem się z rozjaśnianiem, przyciemnianiem. Bawiłęm się z RAV (ale za dużo ważą jak na allegro) i nigyd nie otrzmałem takiego koloru jak w rzeczywistości :/ Raz tylk mi się udało łądnie buty zrobić, ale gdy wziąłem bluzkę z innym kolorem, i to nawet z ustawieniami do butów, to już klapa...
    Ja muszę mieć jedno ustawienie do wszystkich kolorów ciuchów ;/
    Co mam zrobić?
    1-poznaj swój aparat-instrukcja obslugi
    2-poczytaj książki o fotografii, począwszy od ABc fotografii
    3- nie na czegoś takiego jak RAV
    4-pliki RAW robi się po to ,by je obrabiać później na komputerze
    po obróbce, wrzucasz je na allegro np jako JPEG
    jeśli nie masz chęci do nauki,to odpuść sobie pstrykanie i wynajmij fotografa
    Ostatnio edytowane przez becekpl ; 17-11-2014 o 20:32

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów