Witam was moi drodzy użytkownicy.
Postanowiłem zając się sprzedażą odzieży, więc zdecydowałem się na zakup Canon 60D z obiektywem EFS 17-85.
Problem tkwi w tym, że zdjęcia nie oddają rzeczywistego koloru. Nie mam zamiaru przerabiać zdjęć w photoshopie, ponieważ nie mam na to czasu. Aparat za 3300 zł powinien już robić w miare odzwierciedlające rzeczywistość zdjęcia (przynajmniej wg. mnie).
Pokażę wam kilka zdjęć zrobionych przed chwilą na tapecie przy świetle żarówek jarzeniowych.
Zdjęcia robione w JPG S2 (2.5M 1920*1280) na potrzeby serwisu allegro:
Automat z lampą w aparacie (zielony prostokąt na pokrętle):
galeria allegro
Automat bez lampy w aparacie (biały prostokąt z białą strzałką/piorunem pod zielonym prostokątem na pokrętle):
galeria allegro
Potem przełączyłem ustawienia na pokrętle na literę P i zmieniłem tak:
- Styl obrazów: dokładny,
- Balans bieli: światło żarówek,
- Autom. optymalizator jasności: wyłączony
- Przest kolorów: sRGB,
- Symulacja ekspozycji: wyłącz
Zdjęcia wyszły tak:
Bez lampy w aparacie:
galeria zdjęć na allegro
Z lampą w aparacie:
allegro galeria
Dodam, że bluzka jest biała, a kolor tapety na której są pieniądze najbardziej jest zbliżona do zdjęcia nr 1, czyli tego:
galeria allegro
Pomóżcie mi, proszę. W ogóle się nie znam na fotografii, bawię się z tym już drugi tydzień i próbowałem wiele ustawień, na próżno :/
Będę wdzięczny za każdą pomoc
Pokażę wam jeszcze jakość zdjęć, która mnie interesuje najbardziej. Te pierdołki z boku mnie nie interesują, robię ciuchy, nie korale i plakietki:
galerie allegro
Po prostu chciałbym, żeby one wyglądały w miarę jak w rzeczywistości (te kolory głównie).
Dziękuję i czekam na jakiekolwiek odpowiedzi
Mam jeszcze jeden problem:
Gdy robię kolorowe ciuchy na białym tle, to wychodzą bardzo ostre kolory ciuchów, aż za, a tło szare. Gdy robię białe ciuchy, na białym tle, to wychodzą kolory ciucha szare a tło białe. Tragedia...