Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 51

Wątek: Canon 60D nie oddaje kolorów rzeczywistości POMOCY!!!

Unhappy Canon 60D nie oddaje kolorów rzeczywistości POMOCY!!!

Witam was moi drodzy użytkownicy.
    Postanowiłem zając się sprzedażą odzieży, więc zdecydowałem się na zakup Canon 60D z obiektywem EFS 17-85.
    Problem tkwi w tym, że zdjęcia nie oddają rzeczywistego koloru. Nie mam zamiaru przerabiać zdjęć w photoshopie, ponieważ nie mam na to czasu. Aparat za 3300 zł powinien już robić w miare odzwierciedlające rzeczywistość zdjęcia (przynajmniej wg. mnie).
    Pokażę wam kilka zdjęć zrobionych przed chwilą na tapecie przy świetle żarówek jarzeniowych.

Zdjęcia robione w JPG S2 (2.5M 1920*1280) na potrzeby serwisu allegro:

Automat z lampą w aparacie (zielony prostokąt na pokrętle):
    galeria allegro

Automat bez lampy w aparacie (biały prostokąt z białą strzałką/piorunem pod zielonym prostokątem na pokrętle):
    galeria allegro

Potem przełączyłem ustawienia na pokrętle na literę P i zmieniłem tak:
    • Styl obrazów: dokładny,
    • Balans bieli: światło żarówek,
    • Autom. optymalizator jasności: wyłączony
    • Przest kolorów: sRGB,
    • Symulacja ekspozycji: wyłącz

Zdjęcia wyszły tak:
    Bez lampy w aparacie:
    galeria zdjęć na allegro
    Z lampą w aparacie:
    allegro galeria
    Dodam, że bluzka jest biała, a kolor tapety na której są pieniądze najbardziej jest zbliżona do zdjęcia nr 1, czyli tego:
    galeria allegro

Pomóżcie mi, proszę. W ogóle się nie znam na fotografii, bawię się z tym już drugi tydzień i próbowałem wiele ustawień, na próżno :/
    Będę wdzięczny za każdą pomoc
    Pokażę wam jeszcze jakość zdjęć, która mnie interesuje najbardziej. Te pierdołki z boku mnie nie interesują, robię ciuchy, nie korale i plakietki:
    galerie allegro
    Po prostu chciałbym, żeby one wyglądały w miarę jak w rzeczywistości (te kolory głównie).
    Dziękuję i czekam na jakiekolwiek odpowiedzi

Mam jeszcze jeden problem:
    Gdy robię kolorowe ciuchy na białym tle, to wychodzą bardzo ostre kolory ciuchów, aż za, a tło szare. Gdy robię białe ciuchy, na białym tle, to wychodzą kolory ciucha szare a tło białe. Tragedia...
    Ostatnio edytowane przez glapa.wojciech ; 15-11-2014 o 22:38 Powód: wzmianka o obiektywie

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie Odp: Canon 60D nie oddaje kolorów rzeczywistości POMOCY!!!

Jarzeniówki to najgorsze źródło światła moim zdaniem. Mają prążkowe widmo, każda świeci inaczej, a te zasilane starymi starterami silnie mrugają. Spróbuj oświetlenia żarowego. Mieszanie światła świetlówek z błyskowym czy żarowym to już w ogóle masakra. Każde z tych źródeł świeci inaczej.

Jeśli chcesz dobrze odzwierciedlać barwy w świetle sztucznym to musisz ręcznie ustawiać balans bieli, najlepiej na szarą kartę ale i biała kartka papieru sporo pomoże. Rób zdjęcia w RAW lub JPG+RAW aby w razie czego móc skorzystać z RAW i skorygować balans bieli przy obróbce zdjęcia. Masz do tego soft dostarczony z aparatem.

Cena aparatu nie ma tu nic do rzeczy. Przeczytaj choćby instrukcję do tego aparatu, tam są porady jak korzystać z jego funkcji.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

albo kup dobre żarówki albo ustaw balans bieli w kelvinach (masz to w aparacie i możesz sobie dowolnie ustawić temperaturę)
    SONY

Dzięki wielkie za informacje, właśnie robię co w mojej mocy z tymi kartkami i RAW, i balansem bieli. Żarówki mogę kupić dobre, ale nie wiem jakie. Powiesz mi? To mi bardzo pomoże.
    Ostatnio edytowane przez glapa.wojciech ; 15-11-2014 o 23:24

Pełne uzależnienie Awatar zysk

Cytat Zamieszczone przez glapa.wojciech Zobacz posta
    Żarówki mogę kupić dobre, ale nie wiem jakie. Powiesz mi? To mi bardzo pomoże
    O Boże .
    "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
    7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Cytat Zamieszczone przez zysk Zobacz posta
    O Boże .
    Przepraszam. Wspomniałem o tym, że się nie znam na fotografii? Skąd mam wiedzieć jaka moc żarówek jest najlepsza do dobrych zdjęć? Różne żarówki dają różne światło.

Bywalec Awatar niki68
    Miasto
    Łuków

Przekonanie, że aparat za 3300 sam zrobi dobre zdjęcia załamało już wielu.
    Fotografia produktu – wybór odpowiedniego zestawu - Studio Fotograficzne
    Fotopolis – "Fotografia produktowa. Od przedmiotu do martwej natury (wydanie rozszerzone i zaktualizowane) - fragmenty, część I
    i inne znalezione pod hasłem: fotografia produktowa.
    Tak MZ
    Pozdrawiam

Dzięki wielkie, niki68. Zabieram się do czytania.
    BTW. Na białych kartach ciuchy wychodzą tak samo brzydko, jak na tej tapecie. Balans bieli dla mnie to katastrofa.

A możecie mi wyjaśnić dlaczego 2 przedmioty mają różne tło, skoro są robione w tych samych warunkach i przy tych samych ustawieniach w aparacie?
    Zobaczcie. Wieszak i bluzka leżą na tapecie, ale wieszak ma białe tło, a bluzka sraczkowate.
    allegro galeria

A może wiecie jak ustawić te parasolki?
    Darmowe galerie allegro.pl

Na wszystkie sposoby próbowałem i wciąż sraczkę mam, a nie tło... ;/
    Ostatnio edytowane przez glapa.wojciech ; 16-11-2014 o 02:03

Koledzy już Ci powiedzieli co trzeba zrobić...

Jeśli to nie pomaga kup 5D3 jest droższy może będzie lepiej.

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów