Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Skanery do negatywów i slajdów Rollei

Uzależniony
    Miasto
    Koszalin i okolice

Domyślnie Odp: Skanery do negatywów i slajdów Rollei

Podlacze sie do tematu. Czym zdigitalizowac odbitki?

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Myślę, że przyzwoity (jak człowiek ) skaner płaski to dobre rozwiązanie - na przykład któryś z Epsonów wskazanych wyżej. Robiłem parę razy takie próby i było nieźle, ale robiłem je dawno, więc więcej nie powiem.

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    ale w sumie przeszedlem na pudelko ze wzgledu na TTL.
    Jeszcze jedno pytanie o sprzęcie: czy długość kabla TTL ma znaczenie, w granicach do 2 metrów? Konkretnie czy kupić 90 cm, czy wygodniejszy 2 metry?
    Akurat wyzwalaczy radiowych nie potrzebuję i nie chcę na nie wydawać pieniędzy.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    Myślę, że przyzwoity (jak człowiek ) skaner płaski to dobre rozwiązanie - na przykład któryś z Epsonów wskazanych wyżej. Robiłem parę razy takie próby i było nieźle, ale robiłem je dawno, więc więcej nie powiem.

Jeszcze jedno pytanie o sprzęcie: czy długość kabla TTL ma znaczenie, w granicach do 2 metrów? Konkretnie czy kupić 90 cm, czy wygodniejszy 2 metry?
    Akurat wyzwalaczy radiowych nie potrzebuję i nie chcę na nie wydawać pieniędzy.
    wyzwalam radiowo czyli bezkablowo. i to ma pomiar TTL ( E-TTL 2). fajne Ulatwienie.

Mutiblitz , ktory wlasnie sprzedalem ma synchronizacje kablowa bez TTL.
    Nie jest to duzym probleme , expozycje dobiera sie przyslona.

Jesli bedziesz synchrinizowal kablem , to nie potrzebujesz dlugich kabli , to sie dzieje na odlegloscich < 1 m.

dlugosc kabla pare metrow nie ma znaczenia , ale za dlugi moze przeszkadzac w pracy.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez scooter Zobacz posta
    Podlacze sie do tematu. Czym zdigitalizowac odbitki?
    kazdym plaskim scannerem . I wynik lubi byc dobry. ( jesli masz na mysli wydruki papierowe)

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Dzięki. Długość już sobie dobiorę do wygody. Wątpliwości miałem "elektryczne" - typu opóźnienia sygnału, obniżenie prędkości synchronizacji migawki itp.

Jeśli chodzi o skanowanie negatywów to odpuściłbym sobie wszelkie skanery płaskie.Nie wytrzymują porównania jeśli chodzi chociażby o gęstość optyczną ze skanerami dedykowanymi.Tutaj prym wiodły produkty Nikona o nazwie Coolscan, a zwlaszcza 5000 ED i 9000 ED.Wiodły , gdyż ich produkcję zakończono wiele lat temu, i są to obecnie urządzenia o nieznanym stanie technicznym ,dostępne jedynie w obiegu wtórnym.Problemem jest tez niekompatybilność oprogramowania Nikona z Windows 7, ale podobno można to obejść.Obecnie jedynymi skanerami dedykowanymi do filmów godnymi polecenia, oprócz Hasselblada Flextight za jedyne 13400 USD, są budżetowe:
    Plustek 8200
    Plustek Opticfilm 8100 Film Scanner Review
    Reflecta RPS 10 M
    https://reflecta.de/en/products/deta...a-RPS-10M.html

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez woytas Zobacz posta
    Jeśli chodzi o skanowanie negatywów to odpuściłbym sobie wszelkie skanery płaskie.Nie wytrzymują porównania jeśli chodzi chociażby o gęstość optyczną ze skanerami dedykowanymi.Tutaj prym wiodły produkty Nikona o nazwie Coolscan, a zwlaszcza 5000 ED i 9000 ED.Wiodły , gdyż ich produkcję zakończono wiele lat temu, i są to obecnie urządzenia o nieznanym stanie technicznym ,dostępne jedynie w obiegu wtórnym.Problemem jest tez niekompatybilność oprogramowania Nikona z Windows 7, ale podobno można to obejść.Obecnie jedynymi skanerami dedykowanymi do filmów godnymi polecenia, oprócz Hasselblada Flextight za jedyne 13400 USD, są budżetowe:
    Plustek 8200
    Reflecta RPS 10 M
    masz racje , jest jak piszesz.
    dla negatywow , slaydow plaskie skanery daja slaby wynik .

postawilem sobie kiedys wlasnie pytanie o skaner.
    wyslelm negatyw do kolegi , ktory ma skanner dedykowany, tez juz nieprodukowany - jakas minolte , ma na niej duze doswiadczenie.
    i sam zreprodukowalem ten sam negatyw moja metoda.

wynik byl nastepujacy:
    obraz ze skannera byl duao ostrzejszy , bardziej rozdzielczy , ale bylo ukazane jednoczesnie ziarno i to w sposob nieprzyjemny. w skali 100% nie mozna bylo tego tak pokazac.
    po redukcji wielkosci do takiej aby ziarno bylo akceptowalne , doszedlem do takiej samej wielkosci jak zdjecie z aparatu. rozdzilczosc byla rowniez porownywalna.
    roznica w kolorach wynikaly wylacznie z tego jak zostala przeprowadzona obrobka - bez znaczenia - zalezna od fotografa

zaleta skanera - mozliwosc automatycznegio plamkowania. ale po czasie opanowalem to w ten sposob , ze negatyw przed fotografowaniem przedmuchalem i przepedzlowalem i plamek nie bylo wiele.

wada skanera - b. dlugie czasy skanowania.

dla filmow 6*6 prawdopodobnie lepszy bylby skaner dedykowany 6 cm od fotografowania na FF , z tym ze nie jest mi ta zabawa warta ok 10000 pln , a plaskie skanery daja slaby wynik, wiec tez fotografuje

mozna zobaczyc w sieci niby ladne zdjecia skanowane z negatywow 6 cm skanerami plaskimi z przystawka , ale to wszystko jest w wymiarze paruset px , przez co ukryte sa slabosci obrazu.

w sumie metoda z fotografowaniem neg 6 cm jest dobrym kompromisem , wprawdzie ostrosc jest nizsza niz bylyby ze skanera 6 cm , ale jak powiadam zabawa nie jest mi warta 10 000 plnow.

Ogolnie mysle ze uzycie aparatu do celu fotografowania negatywow sie sprawdza niezle a przy tym nabywa sie umiejettnosci obrobczych - dobre cwiczonko.

Dopiero zaczyna

Cześć,
    To mój pierwszy post na forum, więc witam Wszystkich!

Nie skreślałbym płaskich skanerów. Oczywiście wszystko zależy od zasobności portfela i możliwości czasowych przy obróbce. Poniżej linki do kilku skanów z płaskiego Epsona V300. Z pewnością można uzyskać lepszy efekt, ale weźcie poprawkę na moją amatorską obróbkę tych zdjęć.

Negatyw:
    https://www.flickr.com/photos/pabloc...551075/sizes/l
    https://www.flickr.com/photos/pabloc...049585/sizes/l

Slajd:
    https://www.flickr.com/photos/pabloc...988124/sizes/l
    https://www.flickr.com/photos/pabloc...296665/sizes/l

Z odbitki papierowej (o ile dobrze pamiętam 13x18 cm):
    https://www.flickr.com/photos/pabloc...172898/sizes/l

Pozdrowienia!
    P.

Zablokowany
    Miasto
    Usa

W sumie do publikacji w sieci starczy.

Pełne uzależnienie Awatar kmeg

Cytat Zamieszczone przez woytas Zobacz posta
    Plustek 8200
    Reflecta RPS 10 M
    Bardzo dobre skanery robiła też Minolta (i to zarówno budżetowe jak i profesjonalne). Bez problemu można je kupić o wiele taniej niż CoolScany. Problem z niekompatybilnością oprogramowania można łatwo rozwiązać używając np VueScan. Sam ponad pół roku temu kupiłem za całe 45 Euro Minolte Dimage Elite F2900 z karta SCSI w idealnym stanie mimo, że ma "trochę" lat. Działa pod W7 64bit jak marzenie. Nie trzeba wcale wydawać koszmarnych ilości pieniędzy na skanery (a jakość tych wszystkich Plusteków jest dyskusyjna).
    Ostatnio edytowane przez kmeg ; 25-11-2014 o 11:02

Posiadam Rollei DF-S 290 HD i jestem zadowolony!
    Wynik końcowy na pewno lepszy niż labów jak oddajesz do skanowania kliszę !
    Jak nie masz daleko do Krakowa to zapraszam z kliszą i kartą SD.
    To jest właśnie fajne w nich że bez użycia żadnego kompa się skanuje, odwraca kolory z negatywu ( automat ), wkładasz klisze , OK i jest na Sd !
    70D | C 10-18 STM | C 18-135 STM | C 50/1.8 | To 11-16/2.8 | Ta 150-600 VC | S 180/3.5 Macro
    A100 | A700 | nex7 | i inne cccp

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów