Cytat Zamieszczone przez cobalt Zobacz posta
Nie sądzę: http://www.ciechgroup.com/PL/Produkt...eglan_sodu.pdf
Soda oczyszczona to nic innego jak wodorowęglan sodu.
Punkt 2, a konkretnie 2.1.

--- Kolejny post ---

Taki polecasz .
Dopiero niedawno twierdziłeś, że się nie nadaje.
Twoje argumenty to dziecinada.

--- Kolejny post ---

Najlepszym pozbyciem się przykrego zapachu nikotyny jest umieszcenie (zabezpieczonego aparatu przed kurzem) w tunelu aerodynamicznym.
nie lubie gowniarzy , ktorzy podskakuja
przeczytaj w opisie - to co proponujesz jest do celow kosmetycznych .
pisza w tytule ze do optyki rowniwez , zeby sprzedac.
na forach polskich znajdziesz miliony zalecen ze isopropanol jest swietny do optyki.
jeden drugiegio informuje niby jako znawca , a nie wie o co chodzi.

zrob prosty eksperyment - nalej troche isopropanolu na szmatke i potrzej np na lakierowany parkiet .
zdziwsiz sie jak zejdzie ten lakier . A co dopiero powloki ochronne z optyki?

Z izopropanolu produkuje sie aceton - b mocny rozpusczalnik.
bywa stosowany do optyki bez warstw ochronnych i najlepiej w rozcienczeniu z woda destylowana.

ja zalecam wyraznie do czyszczenia obudowy , moze byc nawet 99,5 % , choc ze wzgledu na ewentualne wyjalowienie szmatki lepszy jest 99,9 %.

juz nie chce wchodzic w sam opis co sie dzieje w trakcie rozcienczania zanieczyszczen , tego nie zrozumiesz i nikt mi za to nie placi.

Jesli juz chcesz cos rzeczowego napisac , to chetnie poczytam ,ale nie zmyslaj na Boga o glicerynie ktora niby dosypuja do IPA w aptekach.

ja kupuje 99,9 % np : 1 x 5 L Isopropanol 99,9%: Amazon.de: Drogerie & KĂśrperpflege

jest taki do dostania w Polsce,

Jesli sadzisz , ze ten ktorego uzywasz do czyszczenia optyki nie smuzy , to sie mylisz , tyle ze usuwasz te smugi szmatka.
z matrycy juz nie usuniesz , dlatego stosuja m.inn. metanol , choc nie wiem czy to dobre rozwiazanie.

Jesli chcesz sie ze mna wdac w dyskusje to sie najpierw przygotuj i to dobrze ., pisanie o bzdurach innych to kazdy potrafi , a jak wejsc w detal - to pustoglowie.