Czy ktos z was moze mi doradzic gdzie mozna nabyc taki alkohol izopropylenowy (chcialabym uniknac zakupu via allegro), ktory nadaje sie do tego typu czyszczenia sprzetu? Jesli te z apteki sie nie nadaja, to moze w sklepach kosmetycznych? (do czyszczenia narzędzi, dezynfekcji?)[/B][/COLOR]. Ktos z was ma sprawdzony lub inny skuteczny substytut?
gliceryna sie nie przejmuj
to jest podpowiedz troche na wyrost.
poniewaz isopropanol ma b dobre wlasnosci dezynfekujace bywa uzywany do mycia rak w szpitalach.
bardzo wysusza skore , dlatego nalezy ja natluscic.
isopropanol jest sprzedawany w tym celu roznych stezeniach , np 70 - 80 % .
do naszych celow , czyli mycia obudowy zakupisz o czystosci 99,9%
jest oferowany na allegro , w sklepach elektronicznych i w aptekach , tylko powiedz , ze chcesz czysty .
w sklepach chemicznych Polskie odczyniki chemiczne dostaniesz czysty do analiz. CZda oznacza ze jego sklad powinen byc dokladnie znany , ale to nie musi byc 99,99%.
kazdy isopropanol bedzie smuzyl optyke , cz.d.a. tez , mozna zauwazyc jesli odparuje.
Ludzie sie skarza , ze nawet spektralnie czysty powodowal jakies smuzenia - ja za to glowy nie daje , ze cz.d.a . smuzy to wiem z autopsji. nie uzywam do szkiel .
Niebezpieczenstwo nie wynika z czystosci isopropanolu a z jego zagrozenia dla powlok przeciwodblaskowych .
Dla szkiel kup jakis plyn dedykowany do tego celu np hamy " basic" , wystarczy na pare lat i ani kropli alkoholu w nim nie ma. Kosztuje ok 20 zl.
Ja uzywam isopropanolu do mycia i wyjalowienia sciereczek do czyszczenia optyki. bez przesady , jak akurat ma wene , 2 razy w roku.
taka sciereczka sciaga zanieczyszcnia doslownie sama.
przy czyczeniu szkiel uwazaj aby tluszcz z palcow nie dostal sie na sciereczke a potem na optyke , czyli uzywaj tylko jednej strony sciereczki.
W przeciwnym wypadku bedziemy nanosic tluszcze ze sciereczki na szklo.