Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 40

Wątek: Nietypowe pytanie.. canon przesiakniety dymem fajek..

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Nietypowe pytanie.. canon przesiakniety dymem fajek..

Cytat Zamieszczone przez cobalt Zobacz posta
    Ocet i soda. Tylko nie wiem jak elektronika zachowuje się w środowisku takich oparów.
    jesli nie wiesz to dlaczego udzielasz porady ?
    w dodataku idiotycznej

Bzzzzzzzzdura.
    Alkohol izopropylowy jest OK: Alkohol izopropylowy (IPA) - czyszczenie optyki 1000ml Od 3 lat stosuję do czyszczenia matryc na mokro preparat, który jest właśnie na bazie izopropanolu.
    Do optyki nie nadaje się babciny samogon .
    wielokrotnie spotkalem sie w siecie z tym , ze ci co pisza " bzdura " opieraja swoje informacje na byle jakich powielanych zrodlach . Klamstwo , nieprawda wielokrotnie powtarzane zstaja uzanane za pewnik.

Alkohole nie nadaja sie z wielu powodow do czyszczenia optyki i nie bede wymienial szczegolowo wszystkich i dlaczego.
    jednym z wazniejszych jest uszkadzanie powlok przeciwodblaskowych.
    starsze powloki MC mozna uszkodzic juz po paru probach , nowsze pewnie po jakims czasie.
    Dawniej kiedy nic odpowiedniego nie bylo pod reka to myto nawet w denaturacie .

wszystki dobre srodki do czyszczenia optyki oparte sa na anionach tenzydow.
    produkcja jest ich na tyle masowa , ze srodki te nie sa drogie i stosowane nawet masowo w chemi domowej.
    Zaden liczacy sie producent nie sprzedaje srodkow do czysczenia optyki w oparciu o jakikolwiek alkohol .
    do matryc bywa stosowany metanol , choc tutaj tez mam pewne obawy , nie wiem w tej chwili jakie i czy sa stosowane powloki przeciwodblaskowe na powierzchni matryc.

porozmawiaj na ten temat z fachowcami od optyki , choc nie wiem czy tak latwo na takiego trafisz.

o tym, ze ewentualnie zakupiony isopropanol potrafi smuzyc przez dodtaki to nawet nie wspominam.

dopisek:
    o znalazlem - to tak dla edukacji proponuje :

http://lesson.org.pl/files/lessons/p...wa_rakieta.pdf

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    jesli nie wiesz to dlaczego udzielasz porady ?
    w dodataku idiotycznej

wielokrotnie spotkalem sie w siecie z tym , ze ci co pisza " bzdura " opieraja swoje informacje na byle jakich powielanych zrodlach . Klamstwo , nieprawda wielokrotnie powtarzane zstaja uzanane za pewnik.

Alkohole nie nadaja sie z wielu powodow do czyszczenia optyki i nie bede wymienial szczegolowo wszystkich i dlaczego.
    jednym z wazniejszych jest uszkadzanie powlok przeciwodblaskowych.
    starsze powloki MC mozna uszkodzic juz po paru probach , nowsze pewnie po jakims czasie.
    Dawniej kiedy nic odpowiedniego nie bylo pod reka to myto nawet w denaturacie .

wszystki dobre srodki do czyszczenia optyki oparte sa na anionach tenzydow.
    produkcja jest ich na tyle masowa , ze srodki te nie sa drogie i stosowane nawet masowo w chemi domowej.
    Zaden liczacy sie producent nie sprzedaje srodkow do czysczenia optyki w oparciu o jakikolwiek alkohol .
    do matryc bywa stosowany metanol , choc tutaj tez mam pewne obawy , nie wiem w tej chwili jakie i czy sa stosowane powloki przeciwodblaskowe na powierzchni matryc.

porozmawiaj na ten temat z fachowcami od optyki , choc nie wiem czy tak latwo na takiego trafisz.

o tym, ze ewentualnie zakupiony isopropanol potrafi smuzyc przez dodtaki to nawet nie wspominam.

dopisek:
    o znalazlem - to tak dla edukacji proponuje :

http://lesson.org.pl/files/lessons/p...wa_rakieta.pdf
    Mądralo, a kto ci każe łączyć ocet z soda. Stosujesz ocea, albo zamiennie sode do pochłaniania zapachów.
    Lubię twoje opowiadanka, bo widziałem je już na innym fofum .
    Co do izopropylenu to tu masz specyfik na nim oparty: Eclipse | Photographic Solutions
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Uzależniony Awatar trothlik

Ocet i soda. Tylko nie wiem jak elektronika zachowuje się w środowisku takich oparów.
    Może korodować.
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Pełne uzależnienie

Mądralo, a kto ci każe łączyć ocet z soda. Stosujesz ocea, albo zamiennie sode do pochłaniania zapachów.
    Lubię twoje opowiadanka, bo widziałem je już na innym fofum .
    Co do izopropylenu to tu masz specyfik na nim oparty: Eclipse | Photographic Solutions

zwyczajnie szukasz zaczepki , jako ze nic nie masz do powiedzenia.

jak mozna nazwac porade " umyj octem , wloz do podelka z soda , ale nie wiem czym to sie skonczy " jak nie przejawem .... dodaj sobie sam jesli jestes w stanie.

n a temat sensu stosowania alkoholu do mycia optyki , nie probuj nawet dyskutowac , bo nie zrozumiesz.
    myj dalej czym chcesz , mnie to wisi.

Coś już napisał

Wow, ludzie... serdeczne dzieki za podpowiedzi, musze wszystkie te posty przeczytac - widzialam ze pojawil sie motyw kawy, sody... - przebijalam sie juz przez anglojęzyczne posty z sodą, ale wlasnie sceptycznie podchodze do tego, bo musialabym wiedziec czy nie bedzie problemu z pylem itp, nie mniej jednak sposob na kawe sprawdzę - doczytam resztę i bede testować. Fajnie, ze nie tylko mnie boli problem zasmrodzonego sprzętu...

Raz jeszcze: prosze bez kąśliwych uwag w stos. do innych komentujacych..., bo tam widze juz zaczynaja pojawiac sie prowokacje pt. "Mądralo, a kto ci każe łączyć ocet z soda...." / "Lubię twoje opowiadanka," - oszczedzcie i nie komentujcie, bo to pozniej ma konsekewencje w postaci przepychanek ("atak/obrona") - TEGO naprawde chcę uniknąć w tym wątku, wszelkie jady prosze sobie na privach roztrzasać :P

Dzieki za pomoc!

--- Kolejny post ---

Ok, doczytalam - mysle, ze sprobuje z izopropanolem - optyki jednak nie mam zamiaru tykac, przejadę tylko miekką ściereczką po obudowie w miejscach, które napewno nie wplyna na "uzytecznosc" sprzętu. Spirytusem i octem tez sie pokuszę - a co mi szkodzi Jakby to zawiodlo to wcisnę pudełko z aparatem do szczelnego pudla i obsypię kawą. Wszystko lepsze niż nikotynowy swąd. Chyba
    Póki co dorwalam sie do czyszczenia bezinwazyjnego paseczka z napisem "Canon", mysle, ze pasek gdyby mogl usmiechnalby sie do mnie w ramach wdziecznosci, bowiem jego szarość z poczatku bardziej zlewala sie z tłem, teraz pare tonów do przodu w kierunku bieli...

Czy ktos z was moze mi doradzic gdzie mozna nabyc taki alkohol izopropylenowy (chcialabym uniknac zakupu via allegro), ktory nadaje sie do tego typu czyszczenia sprzetu? Jesli te z apteki sie nie nadaja, to moze w sklepach kosmetycznych? (do czyszczenia narzędzi, dezynfekcji?)
    . Ktos z was ma sprawdzony lub inny skuteczny substytut?
    Ostatnio edytowane przez tymczasowa ; 15-11-2014 o 19:01

Uzależniony

w sklepach elektronicznych

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Napisz, w jakim mieście mieszkasz, to może ktoś nakieruje na konkretny sklep.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie

Czy ktos z was moze mi doradzic gdzie mozna nabyc taki alkohol izopropylenowy (chcialabym uniknac zakupu via allegro), ktory nadaje sie do tego typu czyszczenia sprzetu? Jesli te z apteki sie nie nadaja, to moze w sklepach kosmetycznych? (do czyszczenia narzędzi, dezynfekcji?)[/B][/COLOR]. Ktos z was ma sprawdzony lub inny skuteczny substytut?

gliceryna sie nie przejmuj
    to jest podpowiedz troche na wyrost.
    poniewaz isopropanol ma b dobre wlasnosci dezynfekujace bywa uzywany do mycia rak w szpitalach.
    bardzo wysusza skore , dlatego nalezy ja natluscic.
    isopropanol jest sprzedawany w tym celu roznych stezeniach , np 70 - 80 % .

do naszych celow , czyli mycia obudowy zakupisz o czystosci 99,9%
    jest oferowany na allegro , w sklepach elektronicznych i w aptekach , tylko powiedz , ze chcesz czysty .
    w sklepach chemicznych Polskie odczyniki chemiczne dostaniesz czysty do analiz. CZda oznacza ze jego sklad powinen byc dokladnie znany , ale to nie musi byc 99,99%.

kazdy isopropanol bedzie smuzyl optyke , cz.d.a. tez , mozna zauwazyc jesli odparuje.
    Ludzie sie skarza , ze nawet spektralnie czysty powodowal jakies smuzenia - ja za to glowy nie daje , ze cz.d.a . smuzy to wiem z autopsji. nie uzywam do szkiel .
    Niebezpieczenstwo nie wynika z czystosci isopropanolu a z jego zagrozenia dla powlok przeciwodblaskowych .

Dla szkiel kup jakis plyn dedykowany do tego celu np hamy " basic" , wystarczy na pare lat i ani kropli alkoholu w nim nie ma. Kosztuje ok 20 zl.

Ja uzywam isopropanolu do mycia i wyjalowienia sciereczek do czyszczenia optyki. bez przesady , jak akurat ma wene , 2 razy w roku.
    taka sciereczka sciaga zanieczyszcnia doslownie sama.
    przy czyczeniu szkiel uwazaj aby tluszcz z palcow nie dostal sie na sciereczke a potem na optyke , czyli uzywaj tylko jednej strony sciereczki.
    W przeciwnym wypadku bedziemy nanosic tluszcze ze sciereczki na szklo.

Coś już napisał

Hm. No dobrze, skocze do apteki i zorientuje sie, czy maja 99,9%. Ten alkohol potrzebny mi wylacznie do obudowy, nie do optyki, ale dzieki za czas poswięcony na napisanie posta, doceniam. Mam nadzieje, ze to jakos pomoze na zapach, bo samo odkazenie to jedno, a zapach drugie. Przetarlam jakis czas temu na próbę spirytusem, niestety to za malo. Bede próbować dalej, nie idzie tego smrodu wytrzymać na dłoniach po korzystaniu z aparatu (...)
    Ostatnio edytowane przez tymczasowa ; 15-11-2014 o 20:48

Cytat Zamieszczone przez tymczasowa Zobacz posta
    Hm. No dobrze, skocze do apteki i zorientuje sie, czy maja 99,9%. Ten alkohol potrzebny mi wylacznie do obudowy, nie do optyki, ale dzieki za czas poswięcony na napisanie posta, doceniam. Mam nadzieje, ze to jakos pomoze na zapach, bo samo odkazenie to jedno, a zapach drugie. Przetarlam jakis czas temu na próbę spirytusem, niestety to za malo. Bede próbować dalej, nie idzie tego smrodu wytrzymać na dłoniach po korzystaniu z aparatu (...)
    Z apteki się nie nadaje.
    Wrzuciłem Ci link do preparatu do czyszczenia teleskopów: Alkohol izopropylowy (IPA) - czyszczenie optyki 1000ml
    Ale teleskopy to narzędzia rolnicze .
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów