Pokaż wyniki od 1 do 10 z 40

Wątek: Nietypowe pytanie.. canon przesiakniety dymem fajek..

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Nietypowe pytanie.. canon przesiakniety dymem fajek..

Cytat Zamieszczone przez cobalt Zobacz posta
    Ocet i soda. Tylko nie wiem jak elektronika zachowuje się w środowisku takich oparów.
    jesli nie wiesz to dlaczego udzielasz porady ?
    w dodataku idiotycznej

Bzzzzzzzzdura.
    Alkohol izopropylowy jest OK: Alkohol izopropylowy (IPA) - czyszczenie optyki 1000ml Od 3 lat stosuję do czyszczenia matryc na mokro preparat, który jest właśnie na bazie izopropanolu.
    Do optyki nie nadaje się babciny samogon .
    wielokrotnie spotkalem sie w siecie z tym , ze ci co pisza " bzdura " opieraja swoje informacje na byle jakich powielanych zrodlach . Klamstwo , nieprawda wielokrotnie powtarzane zstaja uzanane za pewnik.

Alkohole nie nadaja sie z wielu powodow do czyszczenia optyki i nie bede wymienial szczegolowo wszystkich i dlaczego.
    jednym z wazniejszych jest uszkadzanie powlok przeciwodblaskowych.
    starsze powloki MC mozna uszkodzic juz po paru probach , nowsze pewnie po jakims czasie.
    Dawniej kiedy nic odpowiedniego nie bylo pod reka to myto nawet w denaturacie .

wszystki dobre srodki do czyszczenia optyki oparte sa na anionach tenzydow.
    produkcja jest ich na tyle masowa , ze srodki te nie sa drogie i stosowane nawet masowo w chemi domowej.
    Zaden liczacy sie producent nie sprzedaje srodkow do czysczenia optyki w oparciu o jakikolwiek alkohol .
    do matryc bywa stosowany metanol , choc tutaj tez mam pewne obawy , nie wiem w tej chwili jakie i czy sa stosowane powloki przeciwodblaskowe na powierzchni matryc.

porozmawiaj na ten temat z fachowcami od optyki , choc nie wiem czy tak latwo na takiego trafisz.

o tym, ze ewentualnie zakupiony isopropanol potrafi smuzyc przez dodtaki to nawet nie wspominam.

dopisek:
    o znalazlem - to tak dla edukacji proponuje :

http://lesson.org.pl/files/lessons/p...wa_rakieta.pdf

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów