Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 40

Wątek: Nietypowe pytanie.. canon przesiakniety dymem fajek..

Mieszany widok

Domyślnie Odp: Nietypowe pytanie.. canon przesiakniety dymem fajek..

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    jesli nie wiesz to dlaczego udzielasz porady ?
    w dodataku idiotycznej

wielokrotnie spotkalem sie w siecie z tym , ze ci co pisza " bzdura " opieraja swoje informacje na byle jakich powielanych zrodlach . Klamstwo , nieprawda wielokrotnie powtarzane zstaja uzanane za pewnik.

Alkohole nie nadaja sie z wielu powodow do czyszczenia optyki i nie bede wymienial szczegolowo wszystkich i dlaczego.
    jednym z wazniejszych jest uszkadzanie powlok przeciwodblaskowych.
    starsze powloki MC mozna uszkodzic juz po paru probach , nowsze pewnie po jakims czasie.
    Dawniej kiedy nic odpowiedniego nie bylo pod reka to myto nawet w denaturacie .

wszystki dobre srodki do czyszczenia optyki oparte sa na anionach tenzydow.
    produkcja jest ich na tyle masowa , ze srodki te nie sa drogie i stosowane nawet masowo w chemi domowej.
    Zaden liczacy sie producent nie sprzedaje srodkow do czysczenia optyki w oparciu o jakikolwiek alkohol .
    do matryc bywa stosowany metanol , choc tutaj tez mam pewne obawy , nie wiem w tej chwili jakie i czy sa stosowane powloki przeciwodblaskowe na powierzchni matryc.

porozmawiaj na ten temat z fachowcami od optyki , choc nie wiem czy tak latwo na takiego trafisz.

o tym, ze ewentualnie zakupiony isopropanol potrafi smuzyc przez dodtaki to nawet nie wspominam.

dopisek:
    o znalazlem - to tak dla edukacji proponuje :

http://lesson.org.pl/files/lessons/p...wa_rakieta.pdf
    Mądralo, a kto ci każe łączyć ocet z soda. Stosujesz ocea, albo zamiennie sode do pochłaniania zapachów.
    Lubię twoje opowiadanka, bo widziałem je już na innym fofum .
    Co do izopropylenu to tu masz specyfik na nim oparty: Eclipse | Photographic Solutions
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez cobalt Zobacz posta
    Mądralo, a kto ci każe łączyć ocet z soda. Stosujesz ocea, albo zamiennie sode do pochłaniania zapachów.
    Lubię twoje opowiadanka, bo widziałem je już na innym fofum .
    Co do izopropylenu to tu masz specyfik na nim oparty: Eclipse | Photographic Solutions

zwyczajnie szukasz zaczepki , jako ze nic nie masz do powiedzenia.

jak mozna nazwac porade " umyj octem , wloz do podelka z soda , ale nie wiem czym to sie skonczy " jak nie przejawem .... dodaj sobie sam jesli jestes w stanie.

n a temat sensu stosowania alkoholu do mycia optyki , nie probuj nawet dyskutowac , bo nie zrozumiesz.
    myj dalej czym chcesz , mnie to wisi.

Uzależniony Awatar trothlik

Ocet i soda. Tylko nie wiem jak elektronika zachowuje się w środowisku takich oparów.
    Może korodować.
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Cytat Zamieszczone przez trothlik Zobacz posta
    Może korodować.
    Nie sądzę: http://www.ciechgroup.com/PL/Produkt...eglan_sodu.pdf
    Soda oczyszczona to nic innego jak wodorowęglan sodu.
    Punkt 2, a konkretnie 2.1.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    chlopie to jest 99,8% nie pisz glupot.

jest oferowany rowniez 99,9% i o taki mozna pytac - jest w zasadzie najczystszy jaki mozna dostac.
    Taki polecam. A co , jak z apteki 99,9% to gorszy od tego co polecasz 99,8%#
    Jaka gliceryna , co zmyslasz ?

nie pisz byle czego , co ci slina na jezyk przyniesie .
    Taki polecasz .
    Dopiero niedawno twierdziłeś, że się nie nadaje.
    Twoje argumenty to dziecinada.

--- Kolejny post ---

Najlepszym pozbyciem się przykrego zapachu nikotyny jest umieszcenie (zabezpieczonego aparatu przed kurzem) w tunelu aerodynamicznym.
    www.cobalt.fr.pl

Pełne uzależnienie

Nie sądzę: http://www.ciechgroup.com/PL/Produkt...eglan_sodu.pdf
    Soda oczyszczona to nic innego jak wodorowęglan sodu.
    Punkt 2, a konkretnie 2.1.

--- Kolejny post ---

Taki polecasz .
    Dopiero niedawno twierdziłeś, że się nie nadaje.
    Twoje argumenty to dziecinada.

--- Kolejny post ---

Najlepszym pozbyciem się przykrego zapachu nikotyny jest umieszcenie (zabezpieczonego aparatu przed kurzem) w tunelu aerodynamicznym.
    nie lubie gowniarzy , ktorzy podskakuja
    przeczytaj w opisie - to co proponujesz jest do celow kosmetycznych .
    pisza w tytule ze do optyki rowniwez , zeby sprzedac.
    na forach polskich znajdziesz miliony zalecen ze isopropanol jest swietny do optyki.
    jeden drugiegio informuje niby jako znawca , a nie wie o co chodzi.

zrob prosty eksperyment - nalej troche isopropanolu na szmatke i potrzej np na lakierowany parkiet .
    zdziwsiz sie jak zejdzie ten lakier . A co dopiero powloki ochronne z optyki?

Z izopropanolu produkuje sie aceton - b mocny rozpusczalnik.
    bywa stosowany do optyki bez warstw ochronnych i najlepiej w rozcienczeniu z woda destylowana.

ja zalecam wyraznie do czyszczenia obudowy , moze byc nawet 99,5 % , choc ze wzgledu na ewentualne wyjalowienie szmatki lepszy jest 99,9 %.

juz nie chce wchodzic w sam opis co sie dzieje w trakcie rozcienczania zanieczyszczen , tego nie zrozumiesz i nikt mi za to nie placi.

Jesli juz chcesz cos rzeczowego napisac , to chetnie poczytam ,ale nie zmyslaj na Boga o glicerynie ktora niby dosypuja do IPA w aptekach.

ja kupuje 99,9 % np : 1 x 5 L Isopropanol 99,9%: Amazon.de: Drogerie & KĂśrperpflege

jest taki do dostania w Polsce,

Jesli sadzisz , ze ten ktorego uzywasz do czyszczenia optyki nie smuzy , to sie mylisz , tyle ze usuwasz te smugi szmatka.
    z matrycy juz nie usuniesz , dlatego stosuja m.inn. metanol , choc nie wiem czy to dobre rozwiazanie.

Jesli chcesz sie ze mna wdac w dyskusje to sie najpierw przygotuj i to dobrze ., pisanie o bzdurach innych to kazdy potrafi , a jak wejsc w detal - to pustoglowie.

Pełne uzależnienie

mam zwyczaj kazda rzecz , ktora kupie z drugiej reki dezynfekowac , ze wzgledow higienicznych isopropanolem - nie wiadomo czy poprzedni wlasciciel oprocz zwyczaju palenia papierosoe nie mial np zwyczaju dlubania w nosie :-((
    Isopropanol reaguje slabiej niz inne alkohole z tworzywami sztucznymi , nie zaszkodzi obudowie , a po myciu aparat trzyma sie w reku jak nowy. Zupelnie inne uczucie , nic sie nie klei do dloni , przyjmny zapach .... szpitala , he , he , he.

Myje miekkim pedzlem , ilosc plynu niewielka i wycieram miekka szmatka.
    Optyki ( szkiel ) isopropanol nie powinen tknac; NIE NADAJE SIE DO TEGO CELU:
    Przykrywanie smrodu i osadu papierosow innym smrodem przypomina mi 18-to wieczne zwyczaje w co bogatszych dworach tuszowania skutkow niecheci do wody z mydlem perfumami.

Krotko : Trzeba aparat z zewnatrz umyc , zdezynfekowac , zrodlo zapachu usunac..
    Nie ma sensu jednego syfu przykrywac innym.

Uzależniony

w sklepach elektronicznych

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Napisz, w jakim mieście mieszkasz, to może ktoś nakieruje na konkretny sklep.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Coś już napisał

Hm. No dobrze, skocze do apteki i zorientuje sie, czy maja 99,9%. Ten alkohol potrzebny mi wylacznie do obudowy, nie do optyki, ale dzieki za czas poswięcony na napisanie posta, doceniam. Mam nadzieje, ze to jakos pomoze na zapach, bo samo odkazenie to jedno, a zapach drugie. Przetarlam jakis czas temu na próbę spirytusem, niestety to za malo. Bede próbować dalej, nie idzie tego smrodu wytrzymać na dłoniach po korzystaniu z aparatu (...)
    Ostatnio edytowane przez tymczasowa ; 15-11-2014 o 20:48

Cytat Zamieszczone przez tymczasowa Zobacz posta
    Hm. No dobrze, skocze do apteki i zorientuje sie, czy maja 99,9%. Ten alkohol potrzebny mi wylacznie do obudowy, nie do optyki, ale dzieki za czas poswięcony na napisanie posta, doceniam. Mam nadzieje, ze to jakos pomoze na zapach, bo samo odkazenie to jedno, a zapach drugie. Przetarlam jakis czas temu na próbę spirytusem, niestety to za malo. Bede próbować dalej, nie idzie tego smrodu wytrzymać na dłoniach po korzystaniu z aparatu (...)
    Z apteki się nie nadaje.
    Wrzuciłem Ci link do preparatu do czyszczenia teleskopów: Alkohol izopropylowy (IPA) - czyszczenie optyki 1000ml
    Ale teleskopy to narzędzia rolnicze .
    www.cobalt.fr.pl

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów