Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
Bechamot cały czas pisze o Sonarze 135/2, a ty odnosisz się do Sigmy.
Nie, on porównuje Sonnara do Otusa na podstawie cropów na TDP.

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
testy na optycznych też pokazują zdecydowana przewagę Sonnara w rogach kadru.
Pomiary ostrości na Optycznych są wykonane na dwu różnych aparatach (Canon, Nikon) w jpg, więc są OKD jednym słowem jeśli ktoś ma interpretować te wyniki i porównywać względem siebie. Poza tym i jeden i drugi ma według nich ostrość w rogu oscylującą wokół 40 lpmm, co dla niektórych obiektywów jest nie osiągnięcia nawet w centrum kadru !

Zresztą jakby tak się mocno trzymać przeglądaniu tabelek i wykresów, to Optycznym wyszło to samo, co u mnie, czyli Otus w rogu jest ostrzejszy niż Sigma na środku:

Test Carl Zeiss Otus 85 mm f/1.4 - Rozdzielczość obrazu - Test obiektywu - Optyczne.pl
Test Sigma 85 mm f/1.4 EX DG HSM - Rozdzielczość obrazu - Test obiektywu - Optyczne.pl

Nie twierdzę, że Sonnar 135 jest mniej ostry, być może jest jeszcze bardziej niż Otus, ale Sonnara to ja mogę sobie odnieść do 135L bo to ta półka. 135L też jest lepsze od 85L pod względem ostrości zwłaszcza na brzegu kadru i nikogo to nie dziwi. Choć różnica między Sonnarem a Otusem mniej wyraźna niż w przypadku eLek, to jednak nie porównywałbym ich bezpośrednio, bo to zupełnie 2 różne szkła.

Powtórzę raz jeszcze, że to co widziałem na TDP już też wcześniej mocno mnie zaniepokoiło (w końcu we wcześniejszym ich porównaniu Otus 55 zdecydowanie był lepszy niż Sigma 50 Art.), jednak na szczęście zupełnie nie pokrywa się z moimi wynikami.