w uSA to ja wiem - mi chodzi o EU![]()
w uSA to ja wiem - mi chodzi o EU![]()
-C
EOS R5+kilka szkiełek Canona
Jest gdzieś w sieci jakiś test?
Wysłane z mojego SM-N910C
Chyba jeszcze nie .Wszystkie wzmianki opierają się na danych od Canona .Tutaj jest troszeczkę :
Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USMÂ mini-review - Nature Photography Blog - Nature Photography Blog
Jak ktoś coś znajdzie ,niech podrzuci link.
no ale tu mówią o egzemplarzu pre-prod. Za chwilę powinny się zacząć pojawiać testy egzemplarza dla ludu![]()
-C
Ja zamowilem dla siebie BH Photo jeden egzemplarz trzy tygodnie temu, tydzien po ogloszeniu mozliwosci przedplaty. Zaczeli wysylac w niedziele. Wczoraj dzwonilem zeby zapytac sie o status to powiedziano mi ze lista jest dosyc dluga i moge nie dostac przed swietami. Dzisiaj juz sie pokazala pierwsza recenzja i gosciu jest niesamowicie zadowolony w porownaniu do starej wersji ktora w mojej opini jest dalej bardzo dobra. Na Canona stronie wysylka rozpocYna sie pod koniec miesiaca. Szczerze, to nie moge sie doczekac.
16 lat ludzie zbierali kasę, to lista musi być długadaj znać jak dostaniesz swojego - mój pewnie w styczniu dopiero dojedzie
a teraz jest tyle tematów do focenia! oby zima się nie zdążyłą skończyć
-C
Much improved
By Jack
I have had the old version of the 100-400 for a couple of years and used it primarily for wildlife. I got the new version two days ago. This version is so much better. The sharpness is far superior to the old 100-400mm. I took some test shots handheld of a desert table 50 yards away and could clearly read a typed card on the table from the full enlargement on my 7d screen. The image stabilization is terrific and the optics are very sharp, wide open at f5.6 and a 1/30 second at 400mm.
Co w tlumaczeniu brzmi tak
Miałem starą wersję 100-400 przez kilka lat ktora wykorzystywalem przede wszystkim robiac dzikie zwierzeta . Dostalem nową wersję dwa dni temu . Ta wersja jest o wiele lepsza. Ostrość znacznie przewyzsza stare 100-400mm . Zrobilem kilka zdjęć próbnych z ręki stolu z odleglosci 50 yardow i mozna było wyraźnie przeczytać karte na stole z pełnego rozszerzenia na moim 7d ekranie . Stabilizacja obrazu jest wspaniała i optyka jest bardzo ostre , szeroko otwarte na F5.6 i 1/30 sekundy na 400 mm
B&H ma wysylac kolejna partie przed swietami, moze sie zalapie. Nie moge sie doczekac.
Ostatnio edytowane przez flipflap ; 17-12-2014 o 23:30
Na The Digital Picture można już sobie porównywać nową 100-400 z innymi szkłami. Moje wnioski:
1. dwudziestojednoletnia (bodaj) stałka 400/5.6 nadal górąTakże w kombinacjach z extenderami.
2. w porównaniu ze starą 100-400 różnice widać głównie na brzegu pełnej klatki i to tłumaczy czemu nowa wersja tak spuchła wagowo
Odczuwam pewien niedosyt (patrz chociażby 70-200 II vs 200 II) chociaż i tak raczej nie miałem tego szkła w planach. Ciekaw jestem co pokaże Fuji (140-400). Na APS-C powinno być łatwiej pod każdym względem.
Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 18-12-2014 o 16:52
Górą? Cieżko imho wskazać zwycięzcę. Nie wiem czego się spodziewałeś. Nie dawno robiłem z ciekawości porównanie starca 300/4L z nowym zoomem 70-300L i starzec wypadł minimalnie lepiej (różnica niewielka ale widoczna). Nie wiem co jest dziwnego w tym że stałka tele jest lepsza niż czterokrotny zoom? Raczej istotne jest to że doszli do jakości stałek w zoomach.
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 18-12-2014 o 18:07
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
ten 300/4 to taki stary ze bez IS, czy jeszcze krzepki dziadzio z IS?
mialem kiedys na tapecie 300/4 nonIS w porownaniu z wlasnie 70-300L. tylko crop 12Mpix, wiec troche mniejsze wymagania jakosciowe.
stalka dawala nieco wiecej szczegolow i miala wyraznie mniejsze winietowanie. zoom lepszy mikrokontrast (co moze byc zada lub waleta, jak kto lubi)
natomiast koniec koncow - oba szkla sakramencko dobre.