jakieś imprezy i mocny laser mógł to spowodować, a jak duże ilości filmów i tylko to, to fajnie trafiony wątek do rozmów na temat "filmowanie nie ma wpływu na matrycę"
Wysyłaj na żytnią i nie czekaj
SONY
Źródło: Review of Canon EOS 70D. Advanced DSLR enthusiastsIt’s also worth noting that continuous AF during continuous recording in this mode can quickly overheat the matrix, which can affect both the quality of the video, and at the time of shooting – you have to pause for a coffee.
w swoim jednym aparacie mam 40700 wyzwolen la LV , aparat dochodzi 5 lat
trudno oszacowac sredni czas na jedna sesje LV co najmniej 2 - 5 minut pracy, jesli nie dluzej. Ale bylo wiele sesji 2 godziny bez przerwy.
oznacza te ze mam na nim co najmniej ok 1400 - 3500 godzin pracy. Do tego dochodzi ok 100 000 wyzwolen bez LV
zero zmian jakosciowych, Nie ma zadnych roznic w stosunku do tego co bylo pierwszego dnia , cha jest nawet lepiej , bo lepiej znam ograniczenia aparatu , czyli ja wiecej wiem.
Jasne , jesli wystawie na dzialanie lasera to mozna uszkodzic w pierwszej minucie.
mowim o samoczynnym zuzywaniu sie matrycy w trakcie pracy wskutek naswietlania w dopuszczalnym zakresie.
Ostatnio edytowane przez Bechamot ; 10-11-2014 o 10:10
Wg mnie nie wygląda to na standardowe syfy jakie się zdarzają na matrycy.
Wysłałbym do CSI, ale obawiam się, że CSF będzie się "bronić" i to skutecznie, jeśli okaże się, że to uszkodzenie mechaniczne - nie wiem czy w tym przypadku nie byłoby lepiej uderzyć do sprzedawcy z roszczeniem z tytułu niezgodności towaru z umową...
No i szlag by to trafił
Właśnie dostałem ekspertyzę z csi napisali:
"USZKODZONA MATRYCA PO NAŚWIETLENIU SILNYM ŹRÓDŁEM ŚWIATŁA, NP. SŁOŃCE, LASER. USZKODZENIE NIE POWSTAŁO Z WINY PRODUCENTA, NIE PODLEGA NAPRAWIE GWARANCYJNEJ. KONIECZNA WYMIANA MATRYCY."
Koszt 1110zł
Kurde najgorsze jest to że to chyba faktycznie od słońca bo laserem jej na bank nie upiekłem. Poza tym nawet jeśli to z tego co widziałem na YouTube pad od lasera wywala całą linie w pionie lub poziomie.
np tu:
https://www.youtube.com/watch?v=onkey5D3Yfk
https://www.youtube.com/watch?v=ndIAn8RyGqk
ale co ty wlasciwie robiles z tym aparatem
bo i do laserów i do słońca sie przyznajesz,ale filmowałeś je?
Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!
Kręcę filmy nimi i tak naprawdę to laserów nie kręciłem ba nawet na weselach ich nie było, jestem pewien bo nagrałem tym aparatem tylko 4 i to pracował jako jeden z 3 tamte pomimo wyższych przebiegów bez objawów a ten **** :-(
A słońce jak to słonce, na plenerze jest ale też nie żeby bezpośrednio je kręcić poza tym no bez przesady ale od słońca ?
To dziwne bo ja np kamerą nie raz kręciłem i nic się nie działo... Taka delikatna matryca w tym modelu?
Pozdrawiam,
Lutek
EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150