Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Zestaw do czyszczenia obiektywów/matrycy - co kupić?

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Zestaw do czyszczenia obiektywów/matrycy - co kupić?

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Zawsze myślałem że Izopropanol jest właśnie najlepszy...
    Jak dla mnie nie ma nic lepszego niżpłyn Eclipse, do tego kupujesz sensor swab i zestaw pecpadów, może nie tanio ale zestaw na lata. Przerabiałem wcześniej kilka innych opcji, ale podana powyżej jest najlepsza.
    No i masz racje

isopropanol sie nie nadaje w ogole ani do matryc ani do soczewek

u mie w domu stosuje w dwoch celach - do dezynfekcji deski sedesowej , jako ze isopropanol jest alkoholem stosunkowo slabo reagujacym z plastikiem :-)))) ( to prawda ) , oraz do prania sciereczki z mikrofazy , ktora czyszce soczewki. Po takim wyjalowieniu sciereczki zasysa ona ewentualny tluszcz z soczewki sama.

Eclipse mam , jest to cholerstwo drogie , ale i zuzycie male , uzywam tylko do matrycy.

do soczewek plyn B&W / Schneider ) , rewelka , nie jest tani , ale wystarczy na pare lat. Albo jakis plyn hamy , tyle ze to przypadek czy sie nie trafi akurat na rozcienczony plyn do mycia naczyn w cenie 20 zl za 20 ml.

isopropanol jest chyba dobry do przemycia aparatu z zewnatrz , reaguje z tworzywami sztucznymi duzo slabiej niz inne alkohole.

do matryc ewentualnie Metanol , ale w ilosciach sladowych , pojedyncze krople na szpadelke , choc tez raczej niechetnie.

dlugo sie uczylem czyscic matrycae , ale w sumie opanowalem.

duza pomoca , wrecz niezbedny jest speckgrabber, bez tego mozna sie za.... c.

Kinetronics Speckgrabber SG: Amazon.de: Kamera

Uprawnienia umieszczania postów