Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Wątek: Dbałość o sprzęt - wymiana obiektywów

Mieszany widok

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Oakhallow
    Ale że ładnie wygląda potem w telewizji to nie zaprzeczysz
    prawde mowiac, to ja jakos nigdy nie sikalem w majty widzac dlugie lufy. fotografia mi sie bardziej kojarzy ze zdjeciami i z opowiadaniami o nich, niz z klamotami i te ostatnie raczej traktuje jako narzedzie (owszem, bardzo fajne) a nie jako bozka do ktorego sie bije poklony
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

a wiecie, ze profi to zazwyczaj dostaje aparaty i obiektywy od agencji i ma to wszystko w nosie - z opowieśći pewnego fotografa wojennego (polak) - "... miałem przyjemność zobaczyć, że mój aparat potrafi latać, miałem do wyboru zginąć albo dać aparat pewnym ludziom - dałem - i wyleciał z 2-go piętra... (...)... cały sprzęt, który wtedy straciłem kosztował ok 10000$....". No moze coś pokręciłęm, ale ta wypowiedź tak mniej więcej brzmiała. Nieźle, co?
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zanussi
    a wiecie, ze profi to zazwyczaj dostaje aparaty i obiektywy od agencji i ma to wszystko w nosie - z opowieśći pewnego fotografa wojennego (polak) - "... miałem przyjemność zobaczyć, że mój aparat potrafi latać, miałem do wyboru zginąć albo dać aparat pewnym ludziom - dałem - i wyleciał z 2-go piętra... (...)... cały sprzęt, który wtedy straciłem kosztował ok 10000$....". No moze coś pokręciłęm, ale ta wypowiedź tak mniej więcej brzmiała. Nieźle, co?
    I to jest pewnie główna przyczyna takiego a nie innego traktowania sprzętu - jest służbowy. Jak w tym dowcipie: jaki samochód wjedzie na 30 cm krawężnik? - służbowy.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

fotomania
    Guest

Domyślnie

Nie wiem czy ktos mial tutaj jakas fizyke w szkole ......

jezeli walniesz do torby 50 tke F 1,8 ktora wazy 130 gram , to w momencie upadku jaka bedzie miala mase ??

jezeli z tej samej wysokosci rzucisz pancerna ELKE ( super hiper techniczny bajer ) to jaka bedzie miala mase przy upadku ??

Sprzet kupuje sie do tego zeby go uzywac . Szacunek do sprzetu trzeba miec .

Jak patrze na ludzi ktorzy w roku jeden dzien robia zdjecia a 3 dni dmuchaja czyszcza i kij wie co robia ze sprzetem to jestem oslabiony .

Zawsze sie tez zastanawiam po co komu UV na 50 tke F 1,8 skoro jej budowa praktycznie uniemozliwia zarysowanie soczewki . Ale to juz takie moje widzimisie ...

J.

Uzależniony Awatar dentharg
    Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotomania
    Nie wiem czy ktos mial tutaj jakas fizyke w szkole ......

jezeli walniesz do torby 50 tke F 1,8 ktora wazy 130 gram , to w momencie upadku jaka bedzie miala mase ??

jezeli z tej samej wysokosci rzucisz pancerna ELKE ( super hiper techniczny bajer ) to jaka bedzie miala mase przy upadku ??
    To zalezy co odpadnie. Ale generalnie masa sie nie zmieni :P
    Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotomania
    Zawsze sie tez zastanawiam po co komu UV na 50 tke F 1,8 skoro jej budowa praktycznie uniemozliwia zarysowanie soczewki . Ale to juz takie moje widzimisie ...
    1. Daj kotu do zabawy
    2. Chlapnij sniegowo-blotna, zasolona breja

Coś już napisał
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Mój szwagier pracuje w Niemczech w dziale prasowym.Posługują się sprzętem Canona, którego trudno znaleźć wyszukiwarką(szukaliśmy tych modeli, gdy był w Polsce), a obiektywy po 10-30 tys EUR nie są niczym dziwnym. Sprzęt się szanuje, ale bez przesady. Po to profesjonalne wykonanie i 24 godzinny czas reakcji serwisu na wezwanie z dowolnego kraju na świecie, aby mieć sprawny sprzęt i nie przegapić swojej fotki życia, za wykonanie której można mieć i 10 lat wakacji.
    Co pół roku mają w ramach umowy gwarancyjnej bezpłatny przegląd, czyszczenie sprzętu, regulacje itp. w centrach serwisowych Canona. To kosztuje, ale sprzęt ma być i jest sprawny.
    Bonus dla fotoreportera to discount przy podobnych usługach dla swojego prywatnego sprzętu.
    Na jesieni 2005 agencja DPA (odpowiednik PAP) "przeszła" na sprzęt Canona.To gdzieś 600-700 fotereporterów na całym świecie(body, obiektywy,kamery TV).To grube miliony EUR. DPA przez wiele lat uzytkowała sprzęt NIKON-a. Jako powód podano pogłębiający się dystans nad rozwiązaniami Canona, a resztą świata i globalny serwis.
    Tak więc widok zawodowców wrzucających obiektywy do torby bez nabożeństwa nie ma co dziwić. Liczy się zdjęcie, ujęcie,czas i przewaga nad konkurencją.

Bywalec Awatar pejot
    Miasto
    B-stok

Domyślnie

Ja zawsze przed wyjściem na foty dokładnie czyszczę szkła, ale już podczas robienia zdjęć dekielki wędrują do kieszeni, a szkła latają po torbie foto. nie przejmowałem się tym nigdy- po powrocie znów z grubsza czyszcze, ale jakoś za wiele z tym roboty nigdy nie było, do tej pory nic mi się nie porysowało.

Zresztą, przestało mnie to dręczyć zaraz po pewnej szalonej nocy gdy moje 300d poleciało na asfalt (no, powiedzmy, ześlizgło się z ramienia)- na body kilka drobnych śladów, 18-55 z odłamanym gwintem i baaaardzo częstym błędem 99.
    Ale to już inna historia...

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Nie no tez nie ma co przesadzac. Troche moim zdaniem bez sensu jest przy przekladaniu szkiel zakladac na wszystko kapselki i z niebywala dbaloscia ukladac w torbie Po to torba ma przegrodki i miekkie wysciolki zeby nic sie podrapalo czy tez uszkodzilo.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Ja z reguły przy szybkim foceniu (np. dziś na Kopyści) zakładam tylko tylny dekiel i stawiam obiektyw w torbie. O odsłoniętą dziure w aparacie też się zbytnio nie martwię.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów