mam 3 sztuki od ok roku , moze troche dluzej . Nie uzywam intensywnie , ale pare tysiecy wyzwolen mialem na pewno .
wykonanie na bardzo dobrym poziomie , w zasadzie nie odbiega od canona , nie ma sie o co przyczepic.
wyroby YN sa pod tym wzgledem chwalone i ja to potwierdzam.
w jednej mialem malutki defekt , ale to sie zdaza , odkleila sie w trasporcie ta czerwona szybka z przodu lampy , przykleilem kropelka. To sie moze zdazyc.
Wszysko dziala zgodnie z opisem . uzywam z lampami canona poprzez wyzwalacz radiowy tez YN - dziala ETTL , TTL , HSS prawidlowo.
Z uwag praktycznych to nic szczegolnego , lampka gotowosci blysku zapala sie o pol sekundy za wczesnie , trzeba odczekac te pol sekundy.
Moim zdaniem niekoniecznie trzeba kupowac lampy systemowe , jesli mozna tansze spelniajace te sama funkcje.
No wlasnie roznica do systemowych ?
Tutaj pozwole sobie na maly opis , jako ze na ogol to jest malo znane.
Barwa swiatla lamp blyskowych podawana jest dla pelnej mocy wyzwolenia - czyli pelnego czasu blysku.
Czas rozblysku i zgaszenie lampy nie jest nieskonczenie krotki. W czasie rozpalu i gaszenia lampy udzial swiatla zimnego / niebieskiego jest wiekszy.
Dla pelnych czasow blyskow lampa ma ok 5500 K , ale dla czasow krotszych , czesci mocy, temperatura rosnie , barwa staje sie zimniejsza dochodzi do ok 8000 K jako ze udzial czasu rozpalu w calkowitym czasie blysku jest wiekszy.
Te tansze lampy sa zapalane mosfetami , one maja dluzszy czas otwierania / gaszenia blysku niz lampy tyrystorowe , drozsze.
Dotyczy to wszystkich lamp , takze systemowych . Z tym ze informacja o czasie blysku lampy systemwej jest przekazywana do aparatu i na tej podstawie zostaje dobrany odpowiedni balans bieli , jesli stosowac balans automatyczny , lub do lamp blyskowych.
Dla lamp obcych tego doboru balansu zaleznego od czasu blysku nie ma.
Oznacza to, ze niekiedy , przy b krotlkich czasach blysku swiatlo z lampy niesystemowej bedzie za zimne na zdjeciu. Ja to obseruje b.b. rzadko , w praktyce bez znaczenia .
Nie wiem czy jesli wyzwalac przez radio , czy ta informacja dociera do puszki , chyba nie , czyli to nie mialoby znaczenia.
Ale to jest uwaga dotyczaca wzystkich lamp niesystemowych , i powiedzialybym jest to wyjasnienie przewagi lamp systemowych nad nie. Ale to drobiazg.
Gdybym mial ponownie kupic , kupilbym ponownie YN. Jak na razie zero problemu , cena dobra.
Chyba tyle.