Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 68

Wątek: 5D mk i czy 60s

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: 5D mk i czy 60s

Cytat Zamieszczone przez Tom77 Zobacz posta
    Niestety nie masz racji. Nawet najprostszy aparat może pokazać pazury kiedy podłączymy do niego dobre szkło.
    Poza tym nie ma nic lepszego niż nauka na tanim sprzęcie gdzie strata wynikła z ewentualnej odsprzedaży będzie niewielka.
    jesli kupisz dobry aparat to tez pokaze pazury , jeszcze wieksze , a odsprzedawac nie musisz ze strata.
    dlaczego wiec kupowac gorszy , zeby ponies strate przy odsprzedazy?

to taka powtarzana bezmyslnie opowaistka , ze tanim , slabym mozna sie lepiej nauczyc.

Dobrym nauczys sie tak samo , tyle ze nie masz potem problemow z zamiana na lepszy - nie ponosisz straty. Tylko samemu nie grzebac we wnetrznosciach.

Jesli chcesz rzeczywsicie sie nauczyc myslec przy fotografowania to proponuje aparat start i swiatlomierz zewnetrzny. Kazda klatka to koszt 4 zl.
    Zmusza do myslenia. a zabawy ile przy tym.

Ja biore regularnie swoja bronke na spacer , a jakze naciag heblem, magazyn na 15 zdjec. najkrotszuy czas 1/500 sek. zmusza do gimnastyki umyslowej.
    no i oczywiscie na ulicy rzadze , widze respekt w oczach przechodzacych fotoamatorow ze swoimi soniaczkammi , canonkami , nikonkami.
    mysla ze to musi byc jakas super - cyfra , ktora dynada mi u szyi , he, he , he....

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez trothlik Zobacz posta
    [
    Szanowny kolego nie do końca to miałem na myśli.
    Chodzi mi po krótce o to że skoro nasz kolega chce w przyszłości cykać na FF to ja osobiście (i zupełnie subiektywnie) nie widzę sensu pakowania sie w serię xxxD czy nawet xxxxD. Są ludzie którym ta seria wystarcza, są ludzie którzy mierzą wyżej, i myślę że takim jest nasz kolega, założycel owego wątku.

Szanowny kolego, może masz i rację ale jak napisałem wyżej po co bawić się w "półśrodki"?

Ale każdemu według potrzeb. Tak jak pisałem wcześniej, wiem z własnego doświadczenia że kupując tanio kupujesz dwa razy, a tego chciałbym koledze oszczędzić.
    Dokładnie tak jest . Sam wychodzę z założenia ze nie warto inwestować w półśrodki.

Dopiero zaczyna

Kup nowego cropa. Zobaczysz czego ci potrzeba. Za kilka miesięcy go sprzedasz i kupisz sobie 5D.
    Bezsensu. Jeśli myślisz że i tak sprzedasz to lepiej kupić używkę,. Dużo mniejsze straty będą, a czasami można i zarobić.

Nie wiem czy lepiej zacząć od cropa czy ff ale wiem że jak będziesz robił zdjęcia lustrem(obojętnie jakim) to poczujesz czego Ci potrzeba i to bardzo szybko.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

becekpl słusznie prawi
    a tak w ogóle, zapowiada się nowy, wielce "intrygujący" wątek
    miłej zabawy

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    jesli kupisz dobry aparat to tez pokaze pazury , jeszcze wieksze , a odsprzedawac nie musisz ze strata.
    dlaczego wiec kupowac gorszy , zeby ponies strate przy odsprzedazy?

to taka powtarzana bezmyslnie opowaistka , ze tanim , slabym mozna sie lepiej nauczyc.

Dobrym nauczys sie tak samo , tyle ze nie masz potem problemow z zamiana na lepszy - nie ponosisz straty. Tylko samemu nie grzebac we wnetrznosciach.

Jesli chcesz rzeczywsicie sie nauczyc myslec przy fotografowania to proponuje aparat start i swiatlomierz zewnetrzny. Kazda klatka to koszt 4 zl.
    Zmusza do myslenia. a zabawy ile przy tym.

Ja biore regularnie swoja bronke na spacer , a jakze naciag heblem, magazyn na 15 zdjec. najkrotszuy czas 1/500 sek. zmusza do gimnastyki umyslowej.
    no i oczywiscie na ulicy rzadze , widze respekt w oczach przechodzacych fotoamatorow ze swoimi soniaczkammi , canonkami , nikonkami.
    mysla ze to musi byc jakas super - cyfra , ktora dynada mi u szyi , he, he , he....
    No widzisz. Ja Brońci nie zabieram już od kilku lat na spacer. Psix lezy i praktycznie tylko na EOS adapterów używam do Biometara 80 i 120. 180 biorę tylko na specjalne wyjazdy. Kieva nie ruszam ale szkła od czasu do czasu podpinam do 5D.
    Patrzę teraz w wizjer Om-1n i dla porównania w 5D i zastanawiam się jak 40 lat temu projektowali aparaty.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Larino Zobacz posta
    Bezsensu. Jeśli myślisz że i tak sprzedasz to lepiej kupić używkę,. Dużo mniejsze straty będą, a czasami można i zarobić.

Nie wiem czy lepiej zacząć od cropa czy ff ale wiem że jak będziesz robił zdjęcia lustrem(obojętnie jakim) to poczujesz czego Ci potrzeba i to bardzo szybko.
    Masz rację, to co napisałem jest bez sensu. To się nazywa sarkazm

Coś już napisał

A ja powiem Ci tak, temat fotograficzny który będziesz próbował uchwycić - to dla mnie jest to zawsze pewnego rodzaju mistyczne doznanie. Są to nie zapomniane momenty kiedy natura taka czy inna pozwoliła Ci na bycie świadkiem jej cudownego światła i blasku. Sprzęt tak naprawdę w takich chwilach nie ma specjalnie większego znaczenia, ważne są tu Twoje oczy - choć uważam sam po sobie że ff wiele wybacza czytaj - jeszcze bardziej upiększa. Wszytko zatem zależy do Twojej determinacji, pasji, poświęcenia się dla niej no i chęci. Musisz sam zobaczyć czy będzie tu jakieś uczucie czy przelotny romans w który nie warto inwestować. Jeśli Cię to pochłonie - pieniądze nie będą miały znaczenia.

ps..może mniej technicznie ale szczerze mam takie zdanie. Co do zakupu 5-tki powiem krótko - polecam. Tylko pamiętaj że cofanie przebiegu migawki nie jest czymś nowym. Trzeba mieć oczy na wszystko. Niestety ale cwaniactwo wkradło się i w te dziedzinę.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez dyrta Zobacz posta
    A ja powiem Ci tak, temat fotograficzny który będziesz próbował uchwycić - to dla mnie jest to zawsze pewnego rodzaju mistyczne doznanie. Są to nie zapomniane momenty kiedy natura taka czy inna pozwoliła Ci na bycie świadkiem jej cudownego światła i blasku. Sprzęt tak naprawdę w takich chwilach nie ma specjalnie większego znaczenia, ważne są tu Twoje oczy - choć uważam sam po sobie że ff wiele wybacza czytaj - jeszcze bardziej upiększa. Wszytko zatem zależy do Twojej determinacji, pasji, poświęcenia się dla niej no i chęci. Musisz sam zobaczyć czy będzie tu jakieś uczucie czy przelotny romans w który nie warto inwestować. Jeśli Cię to pochłonie - pieniądze nie będą miały znaczenia.

ps..może mniej technicznie ale szczerze mam takie zdanie. Co do zakupu 5-tki powiem krótko - polecam. Tylko pamiętaj że cofanie przebiegu migawki nie jest czymś nowym. Trzeba mieć oczy na wszystko. Niestety ale cwaniactwo wkradło się i w te dziedzinę.

Zaintrygowało mnie cofanie przebiegu. O nikonie wiem, Canon to coś nowego

Dopiero zaczyna Awatar tulio
    Miasto
    Lubin

Cytat Zamieszczone przez Iorweth Zobacz posta
    ... Chciałbym zająć sie fotografią krajobrazową i okazjonalnie portretową.
    Wydaje mi się że body 5D mk I w zupełności spełni twoje oczekiwania (warto na spokojnie poszukać bo można jeszcze znaleźć zadbane egzemplarze do 2,5 tys. zł). Szkiełka ... to na pewno C17-40/4 L (dla mnie rewelacja do krajobrazu), cenowo również do 1,8 tys. zł można znaleźć zadbany egzemplarz. Jeśli chodzi o portret polecam C85/1.8 (cenowo do 1,1 tys. zł), choć mi dzisiaj do portretu bardzo odpowiada C70-200/4 L. Body 5D pomimo już swojego wieku to naprawdę bardzo udana puszka - dla mnie do dzisiaj No 1 :-)

C5D, S35/1.4A, S85/1.4A, YN565ex

Pełne uzależnienie

No widzisz. Ja Brońci nie zabieram już od kilku lat na spacer. Psix lezy i praktycznie tylko na EOS adapterów używam do Biometara 80 i 120. 180 biorę tylko na specjalne wyjazdy. Kieva nie ruszam ale szkła od czasu do czasu podpinam do 5D.
    Patrzę teraz w wizjer Om-1n i dla porównania w 5D i zastanawiam się jak 40 lat temu projektowali aparaty.
    Tylko ja nie wiem dlacze´go o tym piszesz. podpinanie starych enerdowskich szkiel do cyfry w celach nauki to juz w ogole nie ma sensu.

ja sie ustosunkowalem do tego:

Poza tym nie ma nic lepszego niż nauka na tanim sprzęcie gdzie strata wynikła z ewentualnej odsprzedaży będzie niewielka.
    przeciez to nie jest racjonalne myslenie.

a z jakich to przeslanek wynika , ze nauka na tanim sprzecie jest najlepsza?
    dlaczego uczac sie nalezy ponosic strate przy sprzedazy aparatu ?

to jest czesto powtarzany stereotyp i nie ma najmniejszych podstaw zeby przyjac , ze jest sluszny.

Jest na odwrot , duzo latwiej sie uczy na dobrym sprzecie , ktory jest tez drozszy , a odsprzedawac po nauce takiego nie trzeba ( ze strata) .Moze sluzyc dluzej.

Dopiero zaczyna

Powiedziałeś też że Twój budżet to 3,5k. Na samo body?
    Czy body i szkła?

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów