Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 68

Wątek: 5D mk i czy 60s

Mieszany widok

Domyślnie Odp: 5D mk i czy 60s

Behamot używany 5D body za około 2,5k

trothlik fotografią interesuje sie od dłuższego czasu ale nigdy nie miałem okazji sprawdzić sie na lustrzance z dobrymi szkłami. Z dozbieraniem na nowe FF może być spory problem. Mój aktualny budżet wynosi 3,5k i w tym chciałbym sie zmieścić.

Uzależniony Awatar trothlik

Cytat Zamieszczone przez Iorweth Zobacz posta

trothlik fotografią interesuje sie od dłuższego czasu ale nigdy nie miałem okazji sprawdzić sie na lustrzance z dobrymi szkłami. Z dozbieraniem na nowe FF może być spory problem. Mój aktualny budżet wynosi 3,5k i w tym chciałbym sie zmieścić.
    To najlepiej chyba umówić się ze sprzedającym, i pomacać (tzn puszkę a nie sprzedającego), pooglądać, potestować.
    Ja ze swojej strony powiem że nie pchałbym się w używkę. Wolałbym odczekać i kupić nówkę.
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Pełne uzależnienie

ja specjalnie nie analizuje cen , nie interesuja mnie przebiegi cenowe poszczegolnych modeli.
    przed ok rokiem , moze nawet troche wiecej canon przy sprzedazy c5mk3 pobieral uzywane c5mk2 i wycenial je zawsze na 800 euro a wiec 3500 zl.
    to bylo rok temu. wydaje mi sie ze mozna kupic w tej cenie c5mk2 - to jednak aparat w zasadzie wspolczesny .
    Moze wstrzymaj sie z decyzja zakupu tego c5 mk1 i poszukaj c5mk2 . Wydaje mi sie ze powinenes sie zmiescic.
    Jeszcze dochodzi koniecznosc obiektywu , ale te analogowe , niekoniecznie zle sa tanie - pareset zlotych.

Akurat do pejzazu i portetu FF daje bardzo duzy uzysk jakosciowy w stosunku do aps-c.
    Pomiedzy poszczeglnymi modelami w zakresie aps roznice sa niewielkie , trudno rozpoznac. pomiedzy aps a FF roznica w jakosci obrazu jest spora.

Cytat Zamieszczone przez Tom77 Zobacz posta
    No niby tak, ale jak do tego poloneza podepniesz takie S 18-35 to juz ten polonez nabiera rumieńców. Poza tym Crop to zawsze zaleta przy długich ogniskowych więc zależy co komu pasuje
    Szanowny kolego, rumieńców to może nabrać 30 letni Meraś S. Polonez to zawsze będzie polonez na wieki wieków.

Cytat Zamieszczone przez zysk Zobacz posta
    Mam odmienne zdanie.Przy braku doświadzenia ,a nie chcesz uzywać przecież zielonego guzika,
    nie warto pakować sie w drogi sprzęt(nowy).Nauka skutecznego fotografowania trwa dość długo,a efekty sa niewymierne.
    "BEZEDURA" cytując klasyka.
    W technikum na wajchach dawali nam tępe pilniki. Z jakiej paki? Żadnego logicznego wyjaśnienia to nie miało. Co z tego że jesteś uczniem?
    Jako uczeń masz prawo sknocić. A belfer jest po to żeby cię nakierować. Nie widzę sensu nauki na kiepskim sprzęcie (czy to pilnik czy aparat).
    Możesz nauczyć się złych czy wręcz buraczanych nawyków. Dlatego myślę że jak już się uczyć o od razu na czymś konkretnym, solidnym.
    Mam nauczkę po sobie. Kupujesz badziew, to kupujesz dwa razy. Przerobiłem to nie raz i widzę z własnego doświadczenia że kupowanie sprzętu słabszego czy gorszego po prostu się nie opłaca.
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez trothlik Zobacz posta
    Szanowny kolego, rumieńców to może nabrać 30 letni Meraś S. Polonez to zawsze będzie polonez na wieki wieków.

"BEZEDURA" cytując klasyka.
    W technikum na wajchach dawali nam tępe pilniki. Z jakiej paki? Żadnego logicznego wyjaśnienia to nie miało. Co z tego że jesteś uczniem?
    Jako uczeń masz prawo sknocić. A belfer jest po to żeby cię nakierować. Nie widzę sensu nauki na kiepskim sprzęcie (czy to pilnik czy aparat).
    Możesz nauczyć się złych czy wręcz buraczanych nawyków. Dlatego myślę że jak już się uczyć o od razu na czymś konkretnym, solidnym.
    Mam nauczkę po sobie. Kupujesz badziew, to kupujesz dwa razy. Przerobiłem to nie raz i widzę z własnego doświadczenia że kupowanie sprzętu słabszego czy gorszego po prostu się nie opłaca.
    Niestety nie masz racji. Nawet najprostszy aparat może pokazać pazury kiedy podłączymy do niego dobre szkło.
    Poza tym nie ma nic lepszego niż nauka na tanim sprzęcie gdzie strata wynikła z ewentualnej odsprzedaży będzie niewielka.

[
    Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    ale taki canon 100d czy 1200d to żaden badziew
    idealny aparat do nauki
    Szanowny kolego nie do końca to miałem na myśli.
    Chodzi mi po krótce o to że skoro nasz kolega chce w przyszłości cykać na FF to ja osobiście (i zupełnie subiektywnie) nie widzę sensu pakowania sie w serię xxxD czy nawet xxxxD. Są ludzie którym ta seria wystarcza, są ludzie którzy mierzą wyżej, i myślę że takim jest nasz kolega, założycel owego wątku.
    Niestety nie masz racji. Nawet najprostszy aparat może pokazać pazury kiedy podłączymy do niego dobre szkło.
    Poza tym nie ma nic lepszego niż nauka na tanim sprzęcie gdzie strata wynikła z ewentualnej odsprzedaży będzie niewielka.
    Szanowny kolego, może masz i rację ale jak napisałem wyżej po co bawić się w "półśrodki"?

Ale każdemu według potrzeb. Tak jak pisałem wcześniej, wiem z własnego doświadczenia że kupując tanio kupujesz dwa razy, a tego chciałbym koledze oszczędzić.
    trothlik

Pełne uzależnienie

jesli kupisz dobry aparat to tez pokaze pazury , jeszcze wieksze , a odsprzedawac nie musisz ze strata.
    dlaczego wiec kupowac gorszy , zeby ponies strate przy odsprzedazy?

to taka powtarzana bezmyslnie opowaistka , ze tanim , slabym mozna sie lepiej nauczyc.

Dobrym nauczys sie tak samo , tyle ze nie masz potem problemow z zamiana na lepszy - nie ponosisz straty. Tylko samemu nie grzebac we wnetrznosciach.

Jesli chcesz rzeczywsicie sie nauczyc myslec przy fotografowania to proponuje aparat start i swiatlomierz zewnetrzny. Kazda klatka to koszt 4 zl.
    Zmusza do myslenia. a zabawy ile przy tym.

Ja biore regularnie swoja bronke na spacer , a jakze naciag heblem, magazyn na 15 zdjec. najkrotszuy czas 1/500 sek. zmusza do gimnastyki umyslowej.
    no i oczywiscie na ulicy rzadze , widze respekt w oczach przechodzacych fotoamatorow ze swoimi soniaczkammi , canonkami , nikonkami.
    mysla ze to musi byc jakas super - cyfra , ktora dynada mi u szyi , he, he , he....

Więc myślisz że lepiej poczekać i kupić FF czy może nowego cropa?

Pełne uzależnienie

Więc myślisz że lepiej poczekać i kupić FF czy może nowego cropa?
    zobacz co znalazlem na ebay

Canon EOS 5D | eBay

26000 wyzwolen - jak nowy

na razie ok 1200 zlotych , ale jeszcze czas do jutra.

zdecydowanie wolalbym FF z tym ze moze nowszy model niz c5

ja widze ze na ebay za c5mk2 z malym przbeigiem chca ok 4500 zli , nie malo
    ale gdyby poszukac.

po przejsciu z cropa na ff odczuwasz kopa w d... jakosciowo.
    po przejsciu z aps na nowe aps odczuwasz ... to samo . nie ma ostatnio rewolucyjnego postepu , sa przemiany krok po kroczku.

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    ja widze ze na ebay za c5mk2 z malym przbeigiem chca ok 4500 zli , nie malo
    ale gdyby poszukac.
    No właśnie, poszukać, być cierpliwym, douzbierać...
    Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    po przejsciu z cropa na ff odczuwasz kopa w d... jakosciowo.
    po przejsciu z aps na nowe aps odczuwasz ... to samo . nie ma ostatnio rewolucyjnego postepu , sa przemiany krok po kroczku.
    Racja. Zmieniłem 400D na 5DII i jakość zdjęć jest letko inna. Do tego długie L. Szacun na dzielni bezcenny
    A z APS-C na APS-C to jak ze starego poloneza na poloneza Caro...Cokolwiek do niego nie wrzucisz (skóra klima abs i pierdyliard innych badziewi) to zawsze będzie polonez.
    Tylko osoba nieobeznana z temacie powie że nie ma różnicy między APS-C i FF.
    trothlik

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów