Wybaczcie czasami mam trudność z wyrażeniem się klarownie.

Byłem na szkoleniu masażu dziecięcego na który obok nauki masażu równolegle robiłem zdjęcia. Uczestnicy i prowadząca prosili mnie o przesłanie/udostępnienie zdjęć. Chciałem stworzyć pokaz slajdów lub plik video, który będzie przedstawiał zdjęcia w odpowiedniej kolejności z podkładem muzycznym. Nie chciałem porostu przesłać 30 zdjęć. Chodziło mi dbałość w prezentacji zdjęć. Jeśli przesłał porostu w meilu 30 zdjęć to nigdy nie miałbym kontroli jak te zdjęcia będą później prezentowane.

Spodziewałem się, osoba prowadząca kurs będzie chciała wrzucić zdjęcia na stronę celu promocji kolejnych szkoleń. Chciałem stworzyć uniwersalny plik, który może być wysłany meilem do uczestników kursu, może być wrzucony na stronę centrum masażu na Facebook i później ewentualnie wrzucony na stronę www. Próbowałem rożnych rozwiązań.

1. W Pro Show Gold stworzyłem prezentacje exe która zajmowałam około 15 MB, ale nie mogła zostać wysłana przez pocztę google ze względu na rozszerzenie exe. Ta prezentacja nie mogłaby być również wrzucona na Facebook. I jakość pokazu również była dyskusyjna.
2. W Pro Show Gold stworzyłem plik video mpg4, który z kolei zajmował od 370 MB do 340 w zależności od rozdzielczość zdjęć. Jak na 30 zdjęć zajmujących około 1MB to bardzo dużo
3 W iPhoto stworzyłem plik video o rozszerzeniu m4v i ta prezentacja zajmowała 100 MB . Już jakiś postęp, ale i tak dość sporo. Jako, że cierpliwości miałem coraz mniej postanowiłem, że wrzucę plik na dropbox i każdy ściągnie sobie ten plik i niech się dzieje co chce.

Tak jak się spodziewałem zostałem poproszony o możliwość udostępnienia pokazu slajdów na stronie. Spodziewałem się, że osoba, która zarządza stroną ściągnie plik i umieści go bezpośrednio na stoenie www. Jedak zrobiła to inaczej.
Na stronie www umieściła bezpośredni link do podglądu w dropboxa i tak jest to wyświetlane na www. Wygląda to masakryczne pixel na pixelu.

Sami możecie zobaczyć :

Fotorelacja kurs masażu dziecięcego - Centrum Naturalnego Rodzicielstwa ROZKWIT

Jako, że w przyszłości planuj stworzyć własną stronę dalej będę zgłębiał temat. Dlatego ciekawi mnie jak inni podchodzą do tematu prezentacji zdjęć/pokazu slajdów w internecie.

pozdrawiam

LZ