Cytat Zamieszczone przez C>N Zobacz posta

mam nadzieję, że nie próbujesz mi wmówić tego, że żyje w iluzji dobrze pracujących swoich obiektywów
alez skad , nigdy bym sie nie osmielil.
chce tylko pokazac , ze jest to bardzo przydatna funkcja , dzieki ktorej mozna zaoszczedzic wiele pieniedzy.

calosc wychodzi taniej dzieki unikaniu przez nia warsztatu.

Twoje Obiektywy podlagaja tym samym prawom jak moje i kazde inne.
W L-kach jest duzo lepiej , choc tez warto o pare procent rozdzielczoscui i powtarzalnosci zawalczyc.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta
ale Ty się uparłeś na mikrokalibrację, której nie ma w żadnym z rozważanych body i nie dociera do Ciebie, że 60d dla większości osób pod wieloma względami jest lepszą puszką niż 650 czy 700d.
TO WSZYSTKO i nie musisz podawać przykładów kalibracji, które sobie robiłeś, bo może się trafić obiektyw dla którego Ci braknie skali.
ja sie w ogole nie uparlem
jestem tylko uprzejmy i uzasadniam swoje stanowisko , choc przeciez tego robic nie musze.
jesli uwazasz ze to jest niepotrzebne i bez sensu , to oczywiscie masz do tego prawo.

Dieki temu zaoszczedzilem na kalibracji z 20 obiektywow , i to co jakis czas trzebaby powtarzac. dzieki temu wiem takze , co poprawek nie wymaga.
Tak ogolnie - wszystkie nie L-ki wymagaja kalibracji , L-ki raczej niewielka , ale zdazaja sie paskudne wyjatki.
oczywiscie nie znam wszystkich konstrukcji , pisze o tym co mam / mialem , a sa to typowe rzeczy ktore ludzie uzywaja.

Jak wspomnialem trzeba tez kalibrowac np drogie zeissy , ktore sa przeciez MF.

Nie ma sensu sie upierac , ze jest to funkcja niepotrzebna.
Ale - prosze bardzo.