mam pytanie odnośnie przełącznika/suwaka na obiektywie,
może ktoś mi wyjasnić dokłądnie oznaczenia:
FULL
0.5m
0.3-0.5m
i do jakich scen wykorzystywać konkretne pozycje.
pozdr
mam pytanie odnośnie przełącznika/suwaka na obiektywie,
może ktoś mi wyjasnić dokłądnie oznaczenia:
FULL
0.5m
0.3-0.5m
i do jakich scen wykorzystywać konkretne pozycje.
pozdr
Jest to zasieg Auto Fokus - w zaleznosci od ustawien AF pracuje szybciej w danym zasiegu
FULL 0.3 m do nieskonczonosci
0.3 m do 0.5 m
0.5 m do nieskonczonosci
Ma wpływ na czas wyszukiwania ostrości. Jeśli ustawisz na full autofocus może przeleciec całą skalę ostrości zanim trafi na wsciwa. Jeśli natomiast wiesz że fotografujesz obiekt oddalony od szkła obiektywu o nie wiecej niz 0.5 ustawiasz to na obiektywie, a autofocus nie musi juz szukać ostrości w przdziale od 0.5 do nieskończoności . Ustawi wiec ostrość szybciej. Podobnie jest w obiektywach tele do sportu. Można ustawić aby obiektyw na darmo nie szukał np ostrości w przedziale od 0 do 10 m tylko dalej jeśli wiemy że obiekt jest na pewno dalej. Te ustawienia nie mają wpływu na ostrość ani jakość obrazka. Maja wpływ tylko na szybkość ustawienia ostrości na danym obiekcie. Jeśli za mało dokładnie to opisałem masz napewno instrukcje do której warto zajrzeć ... Pozdrawiam
6D, C16-35L II, C50 1.8II, C85 1.8, S70-300 APO DG MACRO, 600D+kit, 2X YN568EXII, 3X YN622C, jupiter 21m (200mm f4), helios 44m-5(58mm f2)