Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Koncerty klubowe - wnętrza

Mieszany widok

Domyślnie Koncerty klubowe - wnętrza

Dzień dobry wszystkim, witam forumowiczów. Prośbę mam o pomoc w wyborze obiektywu do zdjęć jak w tytule wątku. Po zapoznaniu się z wieloma ofertami wybrałem dwie: Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical (IF) lub oczekiwany w listopadzie Canon EF-S 24mm f/2.8 STM pancake. Może inny w tej granicy cenowej. Czy Tamron to tylko nieco lepszy KIT? Dziękuję za wszelką pomoc.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Koncerty klubowe - wnętrza

rozważ Sigmę 17-50/2.8 Ex, lepsza od Tamrona

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

mysle ze jak wiekszosc bedzie koncertów w zamknietym pomieszczeniu to pomysl raczej moze o czyms w stylu 10-20 , bo na DX to 17 nie jest az tak szeroka jak się wydaje,
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Cytat Zamieszczone przez GalaktycznyMuczaczo Zobacz posta
    mysle ze jak wiekszosc bedzie koncertów w zamknietym pomieszczeniu to pomysl raczej moze o czyms w stylu 10-20 , bo na DX to 17 nie jest az tak szeroka jak się wydaje,
    Przede wszystkim zależy mi na jasności obiektywu, potem na kącie. Mam swoje dwa ulubione miejsca, gdzie dużo się dzieje, ale jest ciemno. Wiem, że trudno, mając budżet w granicach 2 tys wymyślać cuda, ale cały czas się staram.
    @igor58. Porównałem oba obiektywy i biorąc pod uwagę Tamrona ze stabilizacją mają dość zbliżone opinie. Ceny są podobne, więc mam o czym myśleć.
    pozdrawiam, olo

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

sigma na 2.8 jest lepsza od Tamrona, poza tym, to nowocześniejsza konstrukcja z szybszym af (i lepiej wykonana)

Miałem Tamrona (bo Sigma była droga). Wykonanie Tamrona nie jest pancerne. Z czasem lubi łapać luzy. No i łapać paproszki pod przednią soczewkę, ale to przypadłość wielu zoomów 17-50(55). Nie mają zamkniętej konstrukcji i są średnio uszczelnione.
    Teraz mam Sigmę i robię czasami sport, a tam szybkość AF ma znaczenie. z tego co widzę, to Sigma jest ostrzejsza. Na jakimś zagranicznym forum ktoś kiedyś napisał, że dobry egzemplarz niewiele różni się od stałki. Oczywiście nie klasy L. Nie wiem jak blisko wykonawcy możesz podejść, ale do koncertów warto rozważyć o jakąś krótką stałkę ze światłem 1,8÷2,0.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

robiłem koncerty tą Sigmą i było naprawdę ok, teraz się kurzy, bo działam z FF

Jak czerpiesz z tego korzyści materialne to dołóż do S18-35/1.8.

Cytat Zamieszczone przez przemo-lukas Zobacz posta
    Jak czerpiesz z tego korzyści materialne to dołóż do S18-35/1.8.
    No właśnie, gdybym czerpał to bym się tej Sigmie nie tylko przyglądał. Jednak 3000, to już spory wydatek. Chyba już wszystko przejrzałem i przeczytałem i coraz bardziej zbliżony do Sigmy 18-50. Dziękuję za wszystkie rady i pozdrawiam.

Bywalec
    Miasto
    Łódź

Cytat Zamieszczone przez olzdegie Zobacz posta
    Wiem, że trudno, mając budżet w granicach 2 tys wymyślać cuda, ale cały czas się staram.
    z takim budżetem może warto się zastanowić nad dołożeniem stówki do canona 35 2.0 IS ?
    Whose motorcycle is this? It's a chopper baby. Whose chopper is this? It's Zed's. Who's Zed? Zed's dead baby, Zed's dead.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów