Cytat Zamieszczone przez MariuszMuzyk Zobacz posta
Same ogólniki - co to ma znaczyć "nieestetyczny kadr" - daj jakieś przykłady? Pokaż zdjęcia które wg Ciebie są "estetyczne" - tylko nie hdrowe panoramy proszę ;D

Co do błędów technicznych i bromu - jak lubisz wysoki kontrast (na co wskazują twoje hdrowe prace) to sobie podkręcaj, podciągaj do granic. Te zdjęcia miały być, takie jakie są, i wszystkie są w takiej samej tonacji. Przyjąłbym krytykę w stylu - nie podoba mi się taka tonacja. Zapewniam Cię natomiast że nie jest ona wynikiem żadnego błędu tylko celowego działania.

Co do niskiego poziomu - na szczęście rynek sam to weryfikuje

I już całkiem bez gniewania się i złośliwości - jeśli oczywiście możesz - podaj nazwę monitora z którego korzystasz bo może moje Eizo już nie daje rady...?

uzywam eizo , jest kalibrowany.

zdjecia sa zazlocone , aby nie bylo watpliwosci podalem wartosci RGB na bielej sukience - pownny byc sobie rowne , . roznia sie znacznie , wysokie R , niskie B . To nie jest kwestia kalibracji mojego monitora.

tutaj masz histogram zdj 10 w oryginale , wykorzystujesz tylko czesc zakresu tonalnego jaki masz do dyspozycji :

zdjecie 10 po dopasowaniu zakresu tonalnegio i wyretuszowaniu prawej reki:

histogram:

przepal na brodzie jest do wyciagniecia z raw - to jest z jpegu.
trzeba jeszcze podretuszowac lewa piers - jest tam przesuniecie.

to nie ma nic spolnego z moim monitorem.

zdj 13 - widzisz zolta sukienke , widzisz zazolcona wieze , widzisz zazlolcone liscie?
moze masz zbyt zimno ustawiowny monitor i nie sprawdzasz dla bieli /szarosci wartosci RGB?

na temat kompozycji , kadrow sie nie wypowiadam . Albo sie to widzi ze panuje tzw "burdel" albo nie - chocby krzywy slupek krojacy reke akordeonisty.
-albo krok w bok albo trzeba wyprostowac , albo obciac

dlaczego biala sukienka jest szara na zdjeciach, ciemniejsza od twarzy ? - to jest brudna biel, trzeby wyczyscic :

na kazdym zdjeciu poza 10 i 14 nie panujesz nad kompozycja.
masa zbednych smieci.

to sa podstawowe bledy techniczne .
calosc robi wrazenie przypadkowych amatorskich pstrykow.

Na temat sukcesow komercyjnych nie zabieram glosu.