Strona 10 z 15 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 146

Wątek: EOS 7D Mark II czy EOS 6D

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie Odp: EOS 7D Mark II czy EOS 6D

Czy ktoś z kolegów robił już zdjęcia 7d2 z meczów koszykówki czy ręcznej?Jak się sprawuje w takich warunkach?Czy jest możliwość tutaj wrzucić swoje zdjęcia, które robiłem 6d w hali na meczu unihokeja?

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez Irek07 Zobacz posta
    Chyba o parę lat za długo słuchałeś opinii mówiącej że nieważna jest puszka, ważne są szkła
    Miałem podobne dylematy. W piątek jadę po 7DII. A potem są trzy wyjścia. Albo zostanie szóstka, albo siódemka lub, czego jestem raczej pewny, zostaną obydwa.
    I jak wrażenia po zakupie 7d2?Ciekawe podejście do kupna i obawiam się , że mam takie same ;-) z tym, ze najpierw myślę o kupnie 6d a później dopiero 7d2 jak trochę stanieje. Czy robiłeś zdjęcia sportowe 6d i jak dawał radę jeśli tak?

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez RTSiak Zobacz posta
    7d1, obecnie 6d

albo fb tak zzera jakosc (chociaz tam w duzej mierze jest po prostu niezbyt ostro) albo jeszcze bardziej zaczynam sie cieszyc ze wybralem 6d
    Czy robiłeś zdjęcia sportowe na meczach kosza, ręcznej czy siatkówki 6d?Możesz coś powiedzieć jak aparat się sprawował i czy jesteś zadowolony ze zdjęć?

Uzależniony Awatar RTSiak

Siatkówki tak. Jestem zadowolony Wg mnie sprawuje się lepiej niż 7d1, jakość obrazka zdecydowanie lepsza w 6d, af jak dla mnie na bank nie gorszy niż w mk1.

Efekty masz w najświeższym poście tu (wszystko wcześniejsze z 7d1):

Łódzkie bajabongo wszystko na ISO 1600/2000, 1/1000, f2.8 z 70-200, większość to mocne lub bardzo mocne cropy.

W 6D boli mnie szybkość reakcji spustu migawki, w 60D jest już wiele szybciej.

Uzależniony Awatar RTSiak

Zauważyłem, ze to tez zalezy od szkła jakie masz zapięte. Np mam wrażenie, że z 24-105 faktycznie jest jakby ''lag'', ale z 70-200 tego laga prawie nie czuje.

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez RTSiak Zobacz posta
    Siatkówki tak. Jestem zadowolony Wg mnie sprawuje się lepiej niż 7d1, jakość obrazka zdecydowanie lepsza w 6d, af jak dla mnie na bank nie gorszy niż w mk1.

Efekty masz w najświeższym poście tu (wszystko wcześniejsze z 7d1):

Łódzkie bajabongo wszystko na ISO 1600/2000, 1/1000, f2.8 z 70-200, większość to mocne lub bardzo mocne cropy.
    Dzięki za rady. We wtorek powinienem dostać przesyłkę z 6d. Dam znać jak będzie sobie radził. Przy okazji jak będę miał już w domu to podpytam o różne rady z obsługą i ustawieniami.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Jeśi mogę to podepnę się pod ten wątek by nie mnożyć. Daaawno temu mi tu doradzono model, czas na powtórkę

Używam jeszcze nadal 450D z 50mm f1.4 oraz 70-200 f4 L z Tamronem 10-24mm. Obiekty to głównie portrety ostatnio w studio (może będą śluby kto wie), krajobraz, architektura (taka kolejność). W czasie ostatniej sesji musiałem się równać do Nikona D610 a dodatkowo już ograniczają mnie braki w 450D i to, że mogło być jaśniej, ale ISO wysokie nie ma co dawać itp.

I stąd też pomysł na zmianę. 6D, a może rzeczone 7D Mark II? Czy ew wziąć coś na rok jak 5D Mark II i za jakiś*czas zmienić, bądź właśnie zmienić system (jak namawiają mnie koledzy w pracy, bo więcej funkcji za kasę, bo lepszy zasięg barw tonalnych itp.) Bądź zostać przy cropie...

Na pewno też pójdę przymierzyć w dłoni, ale do dziś pamiętam jak Nikon 80D (bodajże) pewniej mi się trzymało niż Canona.

Dziękuję*Wam za pomoc :-)
    Canon 450D | Canon EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 IS | Canon EF 70-200mm f/4 IS USM L

Coś już napisał

Używam 6D od 2 lat i jestem mega zadowolony z niego - w sierpniu wymieniłem migawke po 330 tys. przebiegu (choc powodem wymiany była wyłamana lamelka a migawka nadal była dobra). Teraz na drugiej mam ok 40 tys przebiegu i nie planuje zmiany aparatu.
    Dla mnie użytkowe jest 8000 iso a czesto uzywane przze mnie 3200 jest idealne.
    Nie miałem okazji uzywac 7D mk II ale wole jednak pełną klatke.

Miasto
    Wrocław

Cytat Zamieszczone przez ludwich Zobacz posta
    Czy ktoś z kolegów robił już zdjęcia 7d2 z meczów koszykówki czy ręcznej?Jak się sprawuje w takich warunkach?Czy jest możliwość tutaj wrzucić swoje zdjęcia, które robiłem 6d w hali na meczu unihokeja?
    Canon EOS 7D Mark II - test praktyczny - digital24.pl- Łukasz na co dzień pracuje na 1Dx (wcześniej 7D) więc poniekąd zasady ustawienia AF ma dość dobrze rozgryzione, stąd efekty naprawdę były więcej niż dobre.

Krótkie podsumowanie:
    Zalety: magiczne AF z pokryciem większej części kadru, olbrzymie możliwości konfiguracyjne (choć skromniejsze niż w 1Dx czy 5D mk III), dobra szybkość z krótkim interwałem na początku serii (w tym zdecydowanie bije 70D).

Wady: zrzucanie danych z bufora na kartę pamięci (po dłuższej serii, karcie pamięci o zapisie na poziomie 60 MB/s, aparat został zablokowany na ok. 2 - 3 s.). Problem jest spowodowany tym, że do czasu opróżnienia bufora aparat nie pozwoli na ponowne wyzwolenie migawki. Szybkie karty niwelują ten efekt ale... nie likwidują go do końca.

Ogólnie zalety zdecydowanie przewyższają wady.

Do dynamicznych sportów, przy odpowiedniej konfiguracji AF - rewelacja.

Pozdrawiam
    SemperSolus
    Ostatnio edytowane przez SemperSolus ; 26-01-2015 o 03:13

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Zirian Zobacz posta
    Jeśi mogę to podepnę się pod ten wątek by nie mnożyć. Daaawno temu mi tu doradzono model, czas na powtórkę

Używam jeszcze nadal 450D z 50mm f1.4 oraz 70-200 f4 L z Tamronem 10-24mm. Obiekty to głównie portrety ostatnio w studio (może będą śluby kto wie), krajobraz, architektura (taka kolejność). W czasie ostatniej sesji musiałem się równać do Nikona D610 a dodatkowo już ograniczają mnie braki w 450D i to, że mogło być jaśniej, ale ISO wysokie nie ma co dawać itp.

I stąd też pomysł na zmianę. 6D, a może rzeczone 7D Mark II? Czy ew wziąć coś na rok jak 5D Mark II i za jakiś*czas zmienić, bądź właśnie zmienić system (jak namawiają mnie koledzy w pracy, bo więcej funkcji za kasę, bo lepszy zasięg barw tonalnych itp.) Bądź zostać przy cropie...

Na pewno też pójdę przymierzyć w dłoni, ale do dziś pamiętam jak Nikon 80D (bodajże) pewniej mi się trzymało niż Canona.

Dziękuję*Wam za pomoc :-)
    Jeśli chcesz kupić nowe body w sklepie to jest na to prosty sposób. Kupujesz np 7DII i robisz 99 zdjęć przez parę dni. Nie pasuje Ci to idziesz do sklepu i wymieniasz na 6D. I jeszcze różnicę w cenie Ci oddadzą. A jak Ci pasuje to robisz setne zdjęcie i aparat zostaje. Nie wiem czy w każdym sklepie, ale jak kupowałem siódemkę to mi powiedzieli że do stu zdjęć i do tygodnia mogę zwrócić.
    A jak chcesz kupić używane to właściwie można zrobić podobnie z ewentualną lekką stratą.

Strona 10 z 15 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów