Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 48

Wątek: Pomiar światła 6D

Mieszany widok

Domyślnie Pomiar światła 6D

Witam
    Mam pytanie do forumowiczów o Caonon-a 6D. Nie wiem czy mój egzemplarz zachowuje się prawidłowo. Jestem posiadaczem 6D od września (w jednym z wątków pytałem czy czekać na ceny po premierze 7DmkII – no nie poczekałem i kupiłem). Jestem bardzo zadowolony, z jakości generowanego obrazka. Jednak moją wątpliwość wzbudził światłomierz w przypadku, gdy jest na prawdę mało światła. Pytałem o jego zachowanie na tym dużym wątku o 6D, ale otrzymałem informację w stylu „ludzie to mają problemy”. Odpuściłem… ale teraz chcę powrócić z tym zagadnieniem.

Sprawa wygląda tak, że w bardzo ciemnych miejscach wydaje mi się, że światłomierz „głupieje”. Wczoraj chciałem zrobić zdjęcia w bardzo ciemnym miejscu (na statywie). Włączyłem aparat. Miałem ustawione już wcześniej f=4, ISO 800, tryb Av. Spojrzałem na czas otwarcia migawki, a tam wartość 2s. Pomyślałem, że to trochę za mało, ale co tam może się nie znam. Zrobiłem zdjęcie i oczywiście ciemno jak w … Powtórzyłem to dla trybu M i zielony – efekt ten sam. Przekręciłem korekcję ekspozycji o 5ev no i teraz było OK. Ustawiłem ISO 100 i czas poszedł na 15s (oczywiście też za mało). W domu zrobiłem test w ciemnej łazience (ślepa, zgaszone światło) - efekt ten sam.

Mam pytanie czy reklamować aparat czy może jest to jego „cecha” i każdy z posiadaczy 6D tak ma. Dodam, że problem nie występuje, gdy światła jest wystarczająca ilość (światło żarówek, słoneczne...).
    Czy może ktoś sprawdzić jak to jest w innych egzemplarzach?

Z góry dziękuję

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie Odp: Pomiar światła 6D

Nie bardzo wiem co chcesz uzyskać. Jeśli robisz zdjęcie w ciemniej łazience to zdjęcie będzie po prostu ciemne. Z twoim aparatem jest wszystko w porządku. Może pokaż zdjęcie z parametrami to łatwiej będzie coś powiedzieć.

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Nie bardzo wiem co chcesz uzyskać. Jeśli robisz zdjęcie w ciemniej łazience to zdjęcie będzie po prostu ciemne. Z twoim aparatem jest wszystko w porządku. Może pokaż zdjęcie z parametrami to łatwiej będzie coś powiedzieć.
    No ale czy aparat nie powinien pokazać np migające 30s - tzn nie jest w stanie osiągnąć dobrej ekspozycji. Jak robiłem zdjęcia 500D to zdarzało się, że miałem wyliczenia powyżej 30s (tzn. 30s jako max, a ekspozycja po "lewej" stronie wskaźnika). Już myślałem ,ze w 6D nie ma takiej indykacji - ale jest, znalazłem w instrukcji. Ciekawe kiedy to się pojawia jeżeli w czarnym pomieszczeniu pokazuje 15 (może przy wyższej przysłonie byłoby powyżej 30s).

Moje pytanie jest czemu aparat wskazuje że będzie OK, a nie jest bo dopiero przesunięcie o 5ev daje dobre zdjęcie.
    Aparat jest oczywiście na gwarancji więc nie chce przegapić czegoś.
    Ostatnio edytowane przez milsa666 ; 04-11-2014 o 08:57

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Cytat Zamieszczone przez milsa666 Zobacz posta

Moje pytanie jest czemu aparat wskazuje że będzie OK, a nie jest bo dopiero przesunięcie o 5ev daje dobre zdjęcie.
    Co to jest według ciebie "dobre zdjęcie" w czarnym pomieszczeniu?
    Czarne pomieszczenie = czarne zdjęcie. Jakieś światło przecież jest do zdjęcia potrzebne. Nie zapomnij, że światło wpada również przez wizjer.
    Zrób taki test: iso 100, manual focus, przedni dekielek na obiektyw. Wizjer zakrywasz ręką. Teraz naciskasz do połowy spust migawki. Jaki czas naświetlania się wyświetla?

Cytat Zamieszczone przez milsa666 Zobacz posta
    No ale czy aparat nie powinien pokazać np migające 30s - tzn nie jest w stanie osiągnąć dobrej ekspozycji. Jak robiłem zdjęcia 500D to zdarzało się, że miałem wyliczenia powyżej 30s (tzn. 30s jako max, a ekspozycja po "lewej" stronie wskaźnika). Już myślałem ,ze w 6D nie ma takiej indykacji - ale jest, znalazłem w instrukcji. Ciekawe kiedy to się pojawia jeżeli w czarnym pomieszczeniu pokazuje 15 (może przy wyższej przysłonie byłoby powyżej 30s).

Aparat jest oczywiście na gwarancji więc nie chce przegapić czegoś.
    Wszystko fajnie, tylko z jakiego pomiaru światła korzystasz (punktowy, wielosegmentowy, skupiony, centralnie ważony uśredniony). W ciemnej łazience nie ma pewnie to znaczenia. Ale jeżeli jest np jakiś odblask światła na chromowanej baterii łazienkowej i skierujesz tam aparat z pomiarem punktowym, to może i 2s wystarczają. Przetestuj wszystkie tryby pomiaru światła, czy sprawa wygląda identycznie.

--- Kolejny post ---

No i oczywiście zaślepka na wizjer jak w zdjęciach nocnych. Ekspozycję sprawdzisz na górnym wyświetlaczu.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Powinien pokazac dluzszy czas. Zakryj wizjer i sprawsz tryb pomiaru swiatla. Podlinkuj prosze przykladowe zdjecie bysmy mogli ocenic.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Również jako najbardziej prawdopodobną przyczynę podejrzewam brak zaślepki na wizjerze.

Układ automatycznej ekspozycji analizuje jasność obrazu na matówce. Światło wpadające "od tyłu" do aparatu, przez wizjer, zakłóca ten pomiar. Przy robieniu zdjęć w dzień, z ręki, nie ma z tym problemu bo wizjer zasłania oko, a nawet jeśli nie, to i tak większość światła wlatuje przez obiektyw. Przy zdjęciach ze statywu w słabym świetle już staje się to istotne i stąd na pasku aparatu masz zaślepkę do wizjera aby radzić sobie w tej sytuacji.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Początki nałogu Awatar tkosiada
    Miasto
    UK

A ekspozycj jak była ustwiona? Na minus?

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Wbudowany światłomierz nie jest wyrocznią, ma swoje ograniczenia i nie warto go używać w ekstremalnych sytuacjach. To taka moja pierwsza myśl po przeczytaniu tematu. Będąc laikiem zadał bym sobie pytanie, jak w takim razie działa światłomierz?
    Druga myśl taka że to producent tworzy produkty, działąjące według określonych przez niego norm, zasad czy założeń konstrukcyjnych i to użytkownik powinien nauczyć się obsługi, poznając te zasady i się do nich dostosowując.
    Myśląc w drugą stronę tworzą się własnie takie wyimaginowane problemy oraz tak absurdalne tematy.

Praca domowa:
    1. Tutorial: Night photography Page 3 - Canon Polska
    2. Digital Foto Video - Jak to działa

Początki nałogu Awatar merida

Po ponad roku użytkowania 6d stwierdzić mogę, że ma on gorszy pomiar światła niż 5d. Jest po prostu mniej precyzyjny, ale to tylko moje odczucia. Mimo wszystko jestem z niego bardzo zadowolony i niebawem dokupię drugą sztukę w miejsce piątki.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów