Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 48

Wątek: Pomiar światła 6D

Domyślnie Odp: Pomiar światła 6D

jeżeli chodzi o:

- fałszywe światło w z wizjera - nie ma takiej opcji bo zasłonięte było okiem (no chyba, ze to nie wystarcza i spróbuję zaślepkę)
    - jeżeli chodzi o rodzaj pomiaru światła to próbowałem różnych

@aptur
    Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Co to jest według ciebie "dobre zdjęcie" w czarnym pomieszczeniu?
    Czarne pomieszczenie = czarne zdjęcie. Jakieś światło przecież jest do zdjęcia potrzebne. Nie zapomnij, że światło wpada również przez wizjer.
    Zrób taki test: iso 100, manual focus, przedni dekielek na obiektyw. Wizjer zakrywasz ręką. Teraz naciskasz do połowy spust migawki. Jaki czas naświetlania się wyświetla?
    - z deklem ISO 100 pokazuje 15s

@ namoamo
    "... tak absurdalne tematy..." - mistrzu jakbym był tak fantastyczny jak ty to pewnie był znał już odpowiedź. Po co w ogóle jest forum, nie?
    "...Druga myśl taka że to producent tworzy produkty, działające według określonych przez niego norm, zasad czy założeń konstrukcyjnych i to użytkownik powinien nauczyć się obsługi, poznając te zasady i się do nich dostosowując..." - a jak ci będzie aparat robił wszystkie zdjęcia po znanym ci kątem to będziesz wprowadzał korekcje na statywie - uznając, że tak pewnie producent chciał?

Zrozum, że zastanawiam się i proszę o opinię czy z aparatem jest wszystko OK, bo nie jest to tania rzecz, a zachowuje się dziwnie (przynajmniej dla mnie).
    Oczywiście, ze zdjęcia w kompletnej czarnej dziurze są bez sensu ale nie rozumiem dlaczego światłomierz pokazuje, ze będzie super.

milsa666, ten typ chyba tak ma. Spróbowałem teraz z deklem na ISO 100, i również światłomierz pokazał mi 15 sek. Na 160 ISO - 10 sek.
    Jak nie zapomnę, spróbuję sprawdzić wieczorem co światłomierz pokaże.

Cytat Zamieszczone przez J.J. Zobacz posta
    milsa666, ten typ chyba tak ma. Spróbowałem teraz z deklem na ISO 100, i również światłomierz pokazał mi 15 sek. Na 160 ISO - 10 sek.
    Jak nie zapomnę, spróbuję sprawdzić wieczorem co światłomierz pokaże.
    dziękuję

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Zasłaniacie wizjer?

Tak, zasłonięty moim okiem przylegającym szczelnie do gumowej muszli ocznej. Takiej podobnej jaką używają filmowcy w swoich wizjerach. Więc warunki prawie jak w laboratorium NASA, CERN itp.

Pełne uzależnienie

Bo to słaby aparat jest - światłomierz nie mierzy, autofocus nie trafia, jak się światło zmienia to już wcale nie trafia i zdjęć się naje daje robić, rozpiętość tonalna słaba, servo nie działa, po 10000 zdjęć się psuje i dalej można by sporo wymieniać, nawet kukułki nie ma ten aparat - a co to za aparat bez kukułki. Wczoraj rankiem robiłem 3-minutowe ekspozycje jakoś nie zauważyłem żeby światłomierz źle działał ale może to przez to że to nie były testowe zdjęcia łazienki przy zgaszonym świetle, może ten model rozpoznaje czym zajmuje się użytkownik robieniem zdjęć czy testami (znaczy biciem piany w większości przypadków)?
    Jest całe mnóstwo dobrych aparatów ba świetnych aparatów sony, nikon, panasonic, olympus, fuji można sobie kupić D600 i D800 świetny sprzęt bez wad (do momentu jak zaczniesz czytać forum), sony A7, nexy, mikro 4/3, bezlusterkowce fuji wszystko bez wad kupować i używać fantastyczne aparaty - nie kurzą, autofocusy działają, servo działa, wyśmienita dostępność i jakość szkieł, rozpiętość tonalna miodzio, szumy maleńkie, wysokie iso doskonałe, dostępność optyki ogromna, optyka tania i popularna i kukułkę mają - nic tylko kupować, a wy ciągle canona, kupujecie parafrazując stary kawał o żydzie i rabinie - kupić nikona - problemy się przeniosą na inne forum .
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Po prostu tego typu urządzenia, nie są dla wszystkich.. Jak motto pewnego elektromarketu

Pełne uzależnienie

żeby było bardziej merytorycznie to właśnie wykonałem "testy" światłomierza przy czasach rzędu 20" fotografując przestrzeń pod biurkiem przy czasach 2" 8" 20" fotografowałem jednolita płaszczyznę boczną biurka, zdjęcia wyglądają identycznie i tak jak się się spodziewałem że będą wyglądać, wpływ zasłaniania wizjera jest widoczny ale w moim przypadku był niewielki różnica czasów 3 sek przy 20 sek ekspozycji - oczywiście będzie to zależne od oświetlenia wizjera więc za każdym razem może być różne.
    Reasumując ponownie nie widzę aby światłomierz źle działał - pomiar światła to temat prosty, a jednocześnie skomplikowany i wymagający minimum ogarnięcia tematu aby zrozumieć co się mierzy, jak się mierzy i jak będzie wyglądało zdjęcie.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Cytat Zamieszczone przez namoamo Zobacz posta
    Po prostu tego typu urządzenia, nie są dla wszystkich.. Jak motto pewnego elektromarketu
    No i po co te wycieczki osobiste. Grzecznie się pytam, a w zamian dostaje tego typu odpowiedzi.
    Jeżeli nie masz nic mądrzejszego do powiedzenia to lepiej nie mów/pisz.
    Osiągasz intelektualny stan nirwany obrażając kogoś? Nie rozumiem takich ludzi.

Pełne uzależnienie Awatar aptur

@milsa666 - z twoim aparatem jest wszystko w porządku, rób normalne zdjęcia, ciesz się sprzętem.

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów