Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 48

Wątek: Pomiar światła 6D

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Pomiar światła 6D

Aż sam sprawdziłem jak jest u mnie z zasłoniętym deklem.
    Priorytet przesłony, f 4.5 , ISO 100, czas jaki wyszedł to ok. 25 s, jak zmieniłem na f 5, to wzrosło do 30 s, zakładam, że przy f 4 pewnie byłoby ok. 15 s.

Bez względu na powyższe testy chciałbym zaznaczyć, że nie podejrzewam, by coś było nie tak, bo czy robię w słońcu, czy w żarówkach, czy focę księżyc, ekspozycje są OK i nigdy mnie światłomierz nie zawiódł.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Pelson Zobacz posta
    Przykro mi ale wszyscy macie walnięte 6-tki U mnie w bardzo ciemnym pokoju światłomierz dochodzi do 30s... ba, nawet do mrugających 30s... i to bez dekielka a na zdjęciach jasno. Mam nadzieje, że pomogłem.
    nie no, ja też mam dobrą u mnie światłomierz działa
    ale i tak jutro na wszystkich portalach będą pisać że 6D ma zły pomiar światła
    jakiś nie mogę się powstrzymać przed napisaniem że "testować trzeba umić"
    ogólnie to jestem zdziwiony że ten aparat robi jakiekolwiek zdjęcia po tym co wyczytuję
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 05-11-2014 o 10:56
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    u mnie światłomierz działa
    w łazience też?
    5D, 2x6D, 16-35/4ISL, 20/1.4A, 24-70/2.8LII, 24-85/3.5-4.5, 50/1.4, 50/1.8STM, 55/1.8, 85/1.8, 135/2L, 200/2.8LII, 70-300 4-5.6II, 100-300/5.6L, 400/5.6L
    600EX-RT, 430EXII, 568EXII
    CX241, i1DisplayPro, L850, SC-P600

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

A co tak niektórzy uwzięli się na tą łazienkę...
    Idźcie na pole focić, halny wieje, jest piękna pogoda

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez milsa666 Zobacz posta
    Witam

Sprawa wygląda tak, że w bardzo ciemnych miejscach wydaje mi się, że światłomierz „głupieje”. Wczoraj chciałem zrobić zdjęcia w bardzo ciemnym miejscu (na statywie). Włączyłem aparat. Miałem ustawione już wcześniej f=4, ISO 800, tryb Av. Spojrzałem na czas otwarcia migawki, a tam wartość 2s. Pomyślałem, że to trochę za mało, ale co tam może się nie znam. Zrobiłem zdjęcie i oczywiście ciemno jak w … Powtórzyłem to dla trybu M i zielony – efekt ten sam. Przekręciłem korekcję ekspozycji o 5ev no i teraz było OK. Ustawiłem ISO 100 i czas poszedł na 15s (oczywiście też za mało). W domu zrobiłem test w ciemnej łazience (ślepa, zgaszone światło) - efekt ten sam.

Mam pytanie czy reklamować aparat czy może jest to jego „cecha” i każdy z posiadaczy 6D tak ma. Dodam, że problem nie występuje, gdy światła jest wystarczająca ilość (światło żarówek, słoneczne...).
    Czy może ktoś sprawdzić jak to jest w innych egzemplarzach?

Z góry dziękuję
    gdybys przeczytal instrukcje aparatu to znalbys odpowiedz.
    wyszedles poza zakres pomiarowy swiatlomierza.
    w takich warunkach chyby zaden aparat nie ma prawa dokonac pomiaru.
    wg specyfikacji swiatlomierz dziala w zakresie 1 - 20 EV i to w okreslonych dobrych warunkach

dla 100 iso odpowiada to poprawnemu naswietleniu dla przyslony 5,6 i czasu 15 sek
    jesli przy przyslonie 4 i 15 sek zdjecie bylo niedoswietlone tzn ze EV bylo zdecydowanie ujemne

tutaj masz tabelke , z ktorej mozesz odczytac wartosc ev - ona jest jak sie domyslam dla 100 ISO

EV (fotografia) – Wikipedia, wolna encyklopedia

swiatlomierz nie ma prawa w tych warunkach oswietleniowych ( zamknieta lazienka bez swiatla ) wskazac warunki expozycji prawidlowo.

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Prościej zapytać na forum.

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    gdybys przeczytal instrukcje aparatu to znalbys odpowiedz.
    wyszedles poza zakres pomiarowy swiatlomierza.
    w takich warunkach chyby zaden aparat nie ma prawa dokonac pomiaru.
    wg specyfikacji swiatlomierz dziala w zakresie 1 - 20 EV i to w okreslonych dobrych warunkach
    I to jest prawidłowa odpowiedź.

Swiatłomierz w 6D ma specyfikację od 1 EV w gore, ale działa jakoś nawet do pomiędzy -2 -3 EV. Mniej nigdy nie pokaże, czyli zachowuje sie tak, jakby światło nigdy nie było slabsze niż te -2 EV z hakiem, prawie -3. Dla f/1.4 ISO 100 pokaże 15 s (EV -3). Przy zmniejszaniu otworu oczywiście będzie wyliczał coraz dłuższe czasy i w końcu pokaże to migające 30 s. (Trzeba zasłonić wizjer żeby tak wyszło). Przy zwiększaniu ISO oczywiście wyliczy mniejsze czasy, ale oczywiście i tak nie zmierzy prawidłowo jeśli jest ciemniej niż -3 EV przy ISO 100.

Czyli nie ma żadnego przecieku ani wady, jest tak, jak ma być. Można zmierzyć światło mniej więcej do jasnego księżyca w pełni, ale nie poniżej. Jeżeli księżyc jest mniej niz pełny to już zdjęcia wyjdą niedoświetlone. Ale ten zakres gdzie światłomierz nie wydoli jest bardzo mały, bo czas migawki i tak jest ograniczony do 30s, a w takich warunkach nawet przy f/1.4 trzeba naświetlać tyle albo dłuzej. Czyli trzeba użyć czulszego światłomierza i ustawić czas na bulb.

A wiec proszę sie rozejść.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

THE END
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

@Bechamot
    @pan.kolega

Dziękuję Panowie za rzeczowe wytłumaczenie. Jasno i klarownie.

@namoamo
    @becekpl

Rozumiem, że rajcuje was ilość zamieszczonych przez was odpowiedzi - to świadczy o wielkiej wiedzy i kompetencjach. Nabijamy ilość wpisów - nie ważne, że nie wnoszą one nic ale ich liczba jest konkretna.
    Dużo postów = TRUE fotograf, po prostu PRO.

EOT

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez robson999 Zobacz posta
    w łazience też?
    testować trzeba umić
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów