Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Wartość a jakość*obiektywu...

Mieszany widok

Domyślnie Wartość a jakość*obiektywu...

Witam,
    chciałem się*podzielić ciekawym przemyśleniem. Otóż wyprzedaję ostatnio trochę sprzętu i zauważyłem ciekawą zależność...

Większość obiektywów kupowałem 2-3 lata temu. Co normalne, wszystkie obiektywy straciły na wartości, ale nie wszystkie po równo...
    Tak na przykład:

Canon 50 mm 1.8 II jeszcze dwa lata temu kosztował w sklepie około 1400 zł - dzisiaj kosztuje 400 zł
    Canon 24 - 70 mm f/2.8 L USM 3 lata temu zapłaciłem 4200 zł - dzisiaj nie ma już tego modelu bo jest USM II, ale używane są*po 3300 - 3400 zł
    Canon 70 - 200 mm f/4.0 L IS USM 3 lata temu kupiłem nowy 3800 zł - dzisiaj nowy kosztuje... 4300 zł !

Czy ktoś z Was mierzył jakość*obiektywu w zależności od spadku jego wartości? Macie jakieś*doświadczenia? Podzielcie się.
    Bo wg mnie to jednak rynek a nie recenzje i testy obiektywów pokazują najlepiej ich wartość.
    http://retuszemaleiduze.pl/ - moja skromna strona : )

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie Odp: Wartość a jakość*obiektywu...

Cytat Zamieszczone przez TomekBy Zobacz posta
    Witam,

Canon 50 mm 1.8 II jeszcze dwa lata temu kosztował w sklepie około 1400 zł - dzisiaj kosztuje 400 zł
    .
    50/1.8 nigdy tyle nie kosztował. Zapewne mylisz obiektyw z 50/1.4

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

to przeplaciles chlopie kosmicznie za ta 50 1.8, w normalnych sklepach ona nie przekroczyła 500 zeta
    sa tu tacy co mierza bateryjki to pewnie niektorzy moga mierzyc spadek wartosci...a w jakich jednostakch sie to mierzy?

""Bo wg mnie to jednak rynek a nie recenzje i testy obiektywów pokazują najlepiej ich wartość. ""

aleś ameryke odkrył

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    50/1.8 nigdy tyle nie kosztował. Zapewne mylisz obiektyw z 50/1.4
    kupil 50 1.4 ale sprzedał jako 50 1.8
    niezły biznes
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Ja też nie kojarzę, by 50/1.8 II kosztował więcej niż 450-600 PLN
    A tak w ogóle to nie rozumiem trochę wywodów będących zaczynkiem tego tematu

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    moze dlatego
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Ja też nie kumam o co Autorowi chodzi :-). To normalne że każda rzecz inaczej tanieje, lepsza wolniej, słabsza szybciej. Najlepiej widać to w przypadku samochodów ;-).
    Do Autora: masz fajny aparat, zacznij robić zdjęcia a nie dywagować dlaczego szkło A potaniało o 7,45% bardziej niż szkło B ;-)). Jak będziesz rozkminiał takie "problemy" to wkrótce dołączysz do klubu fotografujących tablice testowe i tworzących wątki typu "Czy moje szkło jest wadliwe? Bo niewyraźnie widać nogi komara sfotografowanego z kilometra"...
    Pozdrawiam :-)
    PS.
    Ktoś wspomniał o Sigmie 17-50/2,8. Dla pocieszenia powiem Ci, że ja dałem za nią 3000, a za chwilę staniała prawie dwukrotnie )chyba do 1700). Ale jakoś nie miałem z tego powodu myśli samobójczych ;-))
    300V, 50D, S 17-50/2,8, S 70-200/2,8, czarny plecaczek, którego nie noszę ;-)

Cytat Zamieszczone przez TomekBy Zobacz posta
    Witam,
    chciałem się*podzielić ciekawym przemyśleniem. Otóż wyprzedaję ostatnio trochę sprzętu i zauważyłem ciekawą zależność...

Większość obiektywów kupowałem 2-3 lata temu. Co normalne, wszystkie obiektywy straciły na wartości, ale nie wszystkie po równo...
    Tak na przykład:

Canon 24 - 70 mm f/2.8 L USM 3 lata temu zapłaciłem 4200 zł - dzisiaj nie ma już tego modelu bo jest USM II, ale używane są*po 3300 - 3400 zł
    Canon 70 - 200 mm f/4.0 L IS USM 3 lata temu kupiłem nowy 3800 zł - dzisiaj nowy kosztuje... 4300 zł !

Czy ktoś z Was mierzył jakość*obiektywu w zależności od spadku jego wartości? Macie jakieś*doświadczenia? Podzielcie się.
    Bo wg mnie to jednak rynek a nie recenzje i testy obiektywów pokazują najlepiej ich wartość.
    Temat rozkoszny .
    Tylko co ma na celu takie pisanie.
    Należało kupić 3 lata temu Sigmę 17-50/2,8 oS HSM za 2 960zł. Teraz używkę byś sprzedał za 1 000zł.
    A Canona 50/1,8 pewnie znasz tylko z Internetu.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Witam, zaczynam obserwować na forum jakąś dziwną modę - wymyślania tematów na siłę, może się dany temat się przyjmie*, a ja załapię*, a może zaistnieję* (* opcja do wyboru) ? w których można pisać wszystko, co się tylko chce , byle jak aby dużo ? dlatego dołączam do tych co mają problem ze zrozumieniem o co tu chodzi ? Wartość obiektywu jest taka jaką klient chce za niego zapłacić, zresztą podobnie jak z innymi towarami.

Pełne uzależnienie Awatar zysk

Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    zaczynam obserwować na forum jakąś dziwną modę - wymyślania tematów na siłę, może się dany temat się przyjmie*, a ja załapię*, a może zaistnieję* (* opcja do wyboru) ? w których można pisać wszystko, co się tylko chce
    Wszystkie fora tak mają:
    -lotnicze o muzyce
    -leśne o psach
    -muzyczne o autach
    itd
    a Hyde Parki ,to już pełna swoboda
    To jest raczej nie do opanowania .
    Na tym forum też są takie stałe tematy: np co to jest ?
    Kilkadziesiąt odpowiedzi,aby okazało się ,ze na fotce była lewa tylna noga mrówki. .
    Z jednym się zgadzam: tematy zbędne mogą być głupie lub głupsze.
    Ignorowanie subiektywnie najgorszych pozwoli im na umarcie,
    choć czaset trudno się oprzeć:
    przykład =ten temat .
    "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
    7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Początki nałogu

Należy wprowadzić element uczuciowy do sprzedawanego sprzętu.
    CMEHA - reszta to upgrade

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów