Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: 5d III filmowanie a migawka

Mieszany widok

Początki nałogu
    Miasto
    warszafka

Domyślnie 5d III filmowanie a migawka

Hej!
    czy przy filmowaniu shutter count jakoś się zmienia tzn programy odczytujace czy żytnia są w stanie to wyłapać. Czy jezeli aparat ma 8k zdjec i sprzedajacy mowi,ze byly krecone wesela to znaczy,ze w ramach tych 8k jest jakos obliczone zuzycie migawki od zdjec bo niby nie klapie 30klatek/sekunde, ale nie chce mi sie wierzyc,ze na 6 weselach zuzycie jest takie dziewicze (jezeli oczywiscie shutter count odzwierciedla tez zuzycie filmowe)
    Pozdrawiam

Uzależniony Awatar PoulN

Domyślnie Odp: 5d III filmowanie a migawka

Przy filmowaniu migawka nie działa i tym samym "nie zużywa się"....

Coś już napisał Awatar domelek
    Miasto
    Sędziszów Młp.

a jest jakiś sposób na sprawdzenie ile filmu zostało nakręcone daną puszką?

Dopiero zaczyna Awatar aroaro

Magic Lantern odczytuje także ilość włączenia live view.

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Przy częstym użytkowaniu funkcji filmowania matryca się "wypala" / zużywa, ilość kliknięć live view mało mówi - czy to było włączenie 1000 razy na 12min, czy 1000 razy na 12sek...
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Uzależniony Awatar PoulN

Urban legend...

Jak dotąd nie ma jednoznacznych dowodów że matryca wypala się od częstego filmowania, gdzieś na forum (chyba videoDSLR) był link do porównania dwóch Mk2 jeden harował na planie jakiegoś serialu, drugi amatorsko pstrykał foty - zero różnicy w obrazowaniu.

Z moich doświadczeń powiem że znajomy używa 600D praktycznie tylko i wyłącznie do filmowania, a filmuje dużo, i materiał z matrycy jest bez zmian - tj. bez zarzutu.

Już bardziej od filmowca obawiał bym się kupna puszki od zapaleńca fotografowania nocnego nieba, który nie wie co to napęd paralaktyczny i interwałometr, a ulubioną porą roku na "łowy" są letnie noce
    Ostatnio edytowane przez PoulN ; 06-11-2014 o 18:57

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez PoulN Zobacz posta
    Urban legend...

Jak dotąd nie ma jednoznacznych dowodów że matryca wypala się od częstego filmowania, gdzieś na forum (chyba videoDSLR) był link do porównania dwóch Mk2 jeden harował na planie jakiegoś serialu, drugi amatorsko pstrykał foty - zero różnicy w obrazowaniu.
    Może i "legend" ale nie ma też dowodów że się nie zużywa. Ja miałem do czynienia z dwoma kamerami video intensywnie eksploatowanymi i różnica w stosunku do kamery mało używanej była wyraźna. Wynika z tego że przetworniki wieczne nie są. Co zaś do aparatów to mój kolega pożyczał raz piątkę z filmówki (robił realizację gdzie były potrzebne chyba ze cztery aparaty) i twierdzi że obraz z niej odbiegał od tego co wypuszczała jego piątka.
    Według mnie to jest raczej rzecz pomijalna przy normalnej eksploatacji ale przy intensywnej może być różnie.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Może i "legend" ale nie ma też dowodów że się nie zużywa. .
    Zywotnosc diod , fotodiod podawana jest przez producentow na co najmniej ok 100 000 godzin pracy .

nie ma zadnych wiarygodnych informacji , jakoby matryce z czasem pracowaly gorzej tzn " zuzywaly sie".
    wypowiedz jakoby matryca przy czesytm filmowaniu " wypala sie " jest wyssana z palca.
    Przybywa z czasem hotpxel , coldpixel , ale to bez znaczenia praktycznego , w stosunku do calkowitej ich liczby.
    Nie ma takze wiarygodnych informacji na temat stabilnosci barwnikow w filtrze bayera. moznaby oczekiwac, iz z czasem moze barwa ulec jakims przemianom , ale takich informacji producenci nie podaja.

sa znane przypadki uszkodzenia matryc pod wplywem padajacego promienia laserowego - np dyskoteka , lightpoiner.

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez PoulN Zobacz posta
    Już bardziej od filmowca obawiał bym się kupna puszki od zapaleńca fotografowania nocnego nieba, który nie wie co to napęd paralaktyczny i interwałometr, a ulubioną porą roku na "łowy" są letnie noce
    Napęd paralaktyczny nie ma związku z zużywanie m się matrycy, zresztą interwałometr też. Letnie noce? No cóż...milej jest wyjść na pole w ładną czerwcowoą i ciepłą noc, niż w mroźną zimową, tylko te białe noce, ech
    5D, 2x6D, 16-35/4ISL, 20/1.4A, 24-70/2.8LII, 24-85/3.5-4.5, 50/1.4, 50/1.8STM, 55/1.8, 85/1.8, 135/2L, 200/2.8LII, 70-300 4-5.6II, 100-300/5.6L, 400/5.6L
    600EX-RT, 430EXII, 568EXII
    CX241, i1DisplayPro, L850, SC-P600

Uzależniony Awatar PoulN

Cytat Zamieszczone przez robson999 Zobacz posta
    Napęd paralaktyczny nie ma związku z zużywanie m się matrycy, zresztą interwałometr też. Letnie noce? No cóż...milej jest wyjść na pole w ładną czerwcowoą i ciepłą noc, niż w mroźną zimową, tylko te białe noce, ech
    Pośrednio ma (tak w ironii) jeśli ktoś grzeje matryce przez 5 min non-stop w ciepłą noc - to matryce na pewno bardziej dostaje w d.pe niż przy okazjonalnym filmowaniu...

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów