Witam,
Spotkał się*ktoś może ze szkiełkiem Canon EF 22-55mm 1:4-5.6 USM ? Warte to cokolwiek jako kit czy kompletny szmelc?
Pozdr
Kuba
Witam,
Spotkał się*ktoś może ze szkiełkiem Canon EF 22-55mm 1:4-5.6 USM ? Warte to cokolwiek jako kit czy kompletny szmelc?
Pozdr
Kuba
poszukaj w zestawieniu na Optycznych
To było szkło sprzedawane w zestawie z takim cudactwem - APS (analogowym) EOS IX pod koniec lat 90. Wiadomo, siła nabywcza studenta była wówczas chyba jeszcze niższa niż obecnie, więc nawet się zastanawiałem, czy będzie sens wymienić mój ówczesny kitowy 28-80 f/3.5-5.6 III USM i mieć szerszy kąt okupiony winietą, ale, o ile pamiętam, jakość była zbliżona, a musiałbym zbyt dużo dopłacić. Powiedziałbym tak: obecnie warte pewnie tyle, co te wszystkie kitowe 28-80 f/3.5-5.6 i należy się spodziewać porównywalnej jakości. W porównaniu z obecnym kitowym (a niedrogim) 17-55 brak paru mm na szerszym końcu i to chyba przesadza sprawę. Nie sądzę też, by taki używany obiektyw posłużył zauważalnie dłużej niż nowy 17-55.
@Flotsam pisząc o 17-55 masz pewnie na myśli cropa, a ja szukam pod FF
@FOTO-PAN dzięki![]()
Szkło było robione jako KIT do kliszaków APS na wąski film w takim automatycznym pudełeczku
Pokrywa FF, ale pewnie brzegi ma słabe.
Info z muzeum
Canon Camera Museum | Lens Hall - EF Lenses
Tu masz zdjecia z 5D2
Canon EF 22-55mm f/4-5.6 USM : Specifications and Opinions [JuzaPhoto]