Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Makro a stabilizacja

Mieszany widok

Domyślnie Makro a stabilizacja

Czy ktoś z szanownych (UWAGA - NIE znalazłem odpowiedzi w archiwach forum ) wie, dlaczego nie ma szkieł makro ze stabilizacją? No, to znaczy jest, Nikon 105 makro, ale stabilizacja działa w nim od 3 metrów.
    Często robię zbliżenia "z ręki", gdzie mogło by to być rewelacyjne.
    A jak jest po podłączeniu makro do SKM 7D lub 5D?

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

zainwestuj w monopod albo statyw z mozliwoscia przelozenia kolumny pionowej do pozycji poziomej np 055

Domyślnie

Mam jedno i drugie, ale są sytuacje gdy: brak czasu/miejsca do rozstawienia statywu, monopod jest za wysoki albo obiekt zasuwa szybko.
    Platforma żyro jest "trochę" ciężkawa.
    Pytanie - dlaczego nie można stabilizować makro?
    Względy techniczne?
    Komercyjne?
    ???

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

nie wiem ile by dala stabilizacja przy makro i jak wplywala by na jakosc, trzeba na forum nikona poszukac opini o tym ich makro z IS ile to jest warte,
    widzialem ostatnio goscia z takim uzadzeniem (zyroskopowy stabilizator) podpietym do puszki, ale pewnie tak jak piszesz lekkie to nie bedzie ale napewno stabilne ;-)

i link do strony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac
    nie wiem ile by dala stabilizacja przy makro i jak wplywala by na jakosc, trzeba na forum nikona poszukac opini o tym ich makro z IS ile to jest warte,
    No nie da się, bo jak piszą w instrukcji IS NIE działa poniżej 3 metrów...

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Obawiam sie ze "rozbujanie" soczewek ktore jest wynikiem dzialania IS niezbyt dobrze by wplywalo na jakosc zdjec makro.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Prawdopodobnie do stabliizacji przy małych odległościach potrzebne by było bardzo duże odchylanie toru optycznego. A to trudno zrobić w ogóle, dodatkowo zachowując jednocześnie jakże potrzebną w makro wysoką jakość optyczną obiektywu.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Domyślnie

Też o tym myślałem ale przy 400 mm w niewprawnych rekach lub po biegu z torba sprzętu też nieźle "buja" - a IS jakoś sobie radzi...

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9
    Prawdopodobnie do stabliizacji przy małych odległościach potrzebne by było bardzo duże odchylanie toru optycznego. A to trudno zrobić w ogóle, dodatkowo zachowując jednocześnie jakże potrzebną w makro wysoką jakość optyczną obiektywu.
    i to by chyba była najlepsza odpowiedź na to pytanie...

korekta soczewki przy włączonym IS to pewnie jakiś 0,5-1mm góra, przy kilku metrach od obiektu, przy 20cm to by musiał być pewnie 1cm...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tytus
    i to by chyba była najlepsza odpowiedź na to pytanie...

korekta soczewki przy włączonym IS to pewnie jakiś 0,5-1mm góra, przy kilku metrach od obiektu, przy 20cm to by musiał być pewnie 1cm...
    Polemizował bym.
    Przeca niezależnie od odległości liczy się prędkość kątowa...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów