Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Canon 5D - usterka czarno widać ? Co mu dolega ?

Domyślnie Canon 5D - usterka czarno widać ? Co mu dolega ?

Witam Forumowiczów,
    Niedawno natknąłem się na informacje o wadzie fabrycznej lustra w Canonie 5D mark I, zastanawiam się czy i u mnie nie ma tej wady, co prawda lustro siedzi... na miejscu ale każde zdjęcie zrobione w poziomie jest od dołu nawet na połowie (ok 40 %) kadru czarne/zaświetlone, tak jak by lustro nie miało siły się całkowicie otworzyć... nie odbija się? hmm.:confused: A może kończy mi się migawka ? jaki może być koszt jej wymiany w serwisie ?

Robiąc zdjęcie w układzie pionowym zaświetlenie jest minimalne (do 10 % kadru), ale co dziwne robiąc zdjęcia tym aparatem "do góry nogami" zdjęcie jest całe idealne, bez zaczernienia OD DOŁU ...

Jaka przyczyna jest tej usterki w/g Państwa oceny i jaki byłby koszt jej naprawy ?

z góry dziękuję za informację, ADAMEJ

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Domyślnie Odp: Canon 5D - usterka czarno widać ? Co mu dolega ?

nie wpadłeś na to by zaprezentować te dziwne foty,prawda?
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Chyba lustro się nie całkiem podnosi. Do góry nogami pomaga grawitacja o standardowym przyspieszeniu g=9.81 m/s2.
    Podnieś lustro i zobacz, czy przylega do matówki.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

stawiam na migawkę, gdyby był to sławny problem lustra poprostu by ci wypadło tka jak mi . w przypadku zaciemnonego kadru poprostu migawka się nie otwiera do konca
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez Adamej Zobacz posta
    Witam Forumowiczów,
    Niedawno natknąłem się na informacje o wadzie fabrycznej lustra w Canonie 5D mark I, zastanawiam się czy i u mnie nie ma tej wady, co prawda lustro siedzi... na miejscu ale każde zdjęcie zrobione w poziomie jest od dołu nawet na połowie (ok 40 %) kadru czarne/zaświetlone, tak jak by lustro nie miało siły się całkowicie otworzyć... nie odbija się? hmm. A może kończy mi się migawka ? jaki może być koszt jej wymiany w serwisie ?

Robiąc zdjęcie w układzie pionowym zaświetlenie jest minimalne (do 10 % kadru), ale co dziwne robiąc zdjęcia tym aparatem "do góry nogami" zdjęcie jest całe idealne, bez zaczernienia OD DOŁU ...

Jaka przyczyna jest tej usterki w/g Państwa oceny i jaki byłby koszt jej naprawy ?

z góry dziękuję za informację, ADAMEJ
    Spróbuj zastosować :
    - blokowanie lustra podniesionego (podniesione lustro przed zdjęciem i wtedy dopiero zdjęcie)
    - przy LV z ostrością przez matrycę
    - zdjęcie ze statywu z długim czasem, np. 5s
    i pokaż te 3 zdjęcia.
    Wtedy będzie (chyba) można precyzyjnie wywnioskować co mu dolega.

Spróbuj też sprawdzić, czy to jest stały efekt czy też przypadkowy, np zrób zdjęcia seryjne i porównaj je.

jp
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

gdzieś ostatnio widziałem podobną i chyba była uszkodzona jedna z lamelek a w 5d to się chyba kwalifikuje pod darmową gwarancję jeśli masz mniej niż 100k klapnięć
    SONY

Pełne uzależnienie

Defekt lustra w 5D objawia się jego całkowitym wypadnięciem i wtedy serwis wkleja je ponownie zabezpieczając przy tym klipsami. Ta usługa jest wykonywana na koszt producenta.
    Twój problem jest związany raczej z przemieszczaniem lustra a nie jego odklejeniem.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Coś już napisał Awatar mirasb
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    - przy LV z ostrością przez matrycę
    To chyba nie w 5D mark 1

Pozdrawiam
    Mirek

Pełne uzależnienie
    Miasto

Cytat Zamieszczone przez Adamej Zobacz posta
    Przyczyna?

http://www.canon-board.info/coz-gdzi...ml#post1241697 i dlaczego tak drogo Canon EOS 50D - Wymiana mirror box'a - elektroda.pl

albo

5D & 5D mark II

Uprawnienia umieszczania postów