Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: 85mm f/1,8 - Err 01 zablokowana przesłona

Domyślnie 85mm f/1,8 - Err 01 zablokowana przesłona

Witam Od pewnego czasu zdarza się wyskoczyć Err 01 (5D II + 85mm f/1,8) Zdjęcia można robić do woli na pełnym otworze - każde przymknięcie, choćby do 2.0 wywala po kilku zdjęciach Err 01. Styki czyściłem (baaaardzo porządnie)

Przewertowałem kilka wątków, tematów i postów z tego forum i obcojęzycznych i mam kilka pytań, najlepiej do CSI. W obiektywach typu zoom, zazwyczaj do wymiany była elektronika (ew. flex). W mojej stałce zooma nie ma, flex powinien zatem być "jak nowy". Obiektyw nigdy nie upadł, nie zamókł, nie został zapiaszczony etc. Listki przesłony są syche, proste i gładkie.

Co zatem jest przyczyną? Właścicielem jestem od nowości, przebieg +/- 20tys. zdjęć, najczęściej w zakresie 2.0-2,8

Gdzie w Krakowie najlepiej oddać do naprawy ( a najpierw ekspertyzy ) ? Ile to może kosztować? ( czytałem o 550zł za wymianę całego mechanizmu przesłony, ale średnio taka opcja mi pasuje )

Pozdrawiam!

Pełne uzależnienie
    Miasto

Domyślnie Odp: 85mm f/1,8 - Err 01 zablokowana przesłona

Co zatem jest przyczyną?
    Główną przyczyną jest zapewne upływający czas. Ile lat masz ten obiektyw?

Jak się układają te listki przysłony, nie "spóźnia" się któryś?

Repairing 85mm f/1.8 aperture problem: Canon Rebel (EOS 1200D-300D) Talk Forum: Digital Photography Review

Przy tym błędzie (Err 01) flex w tych małych stałkach bez L też się wymienia:

https://www.youtube.com/watch?v=q-ckHL_awhU

Początki nałogu

Domyślnie Odp: 85mm f/1,8 - Err 01 zablokowana przesłona

ja mialem podobną przygodę w 85 1.8, padła przesłona, w CSI zapłaciłem jakoś kolo 600zł (pół na pół, jakos 300zl części, drugie tyle robocizna)

Uprawnienia umieszczania postów