Mnie np się lepiej trzyma aparat z gripem + 2aku w środku. Ale niestety są też minusy body+grip+lampa to już swoje waży![]()
Mnie np się lepiej trzyma aparat z gripem + 2aku w środku. Ale niestety są też minusy body+grip+lampa to już swoje waży![]()
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/
Grip niespecjalnie się nadaje do współpracy ze statywem. Nie dość, że zmienia środek ciężkości zestawu to jeszcze zmniejsza jego sztywność.
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Grip - moim zdaniem - poprawia ergonomię gdy używasz dużych i ciężkich obiektywów, gdy masz duże ręce, gdy dużo fotografujesz w orientacji pionowej.
To chyba nawet dość powszechna opinia.
Nadużyciem jest stwierdzenie że powoduje nieostre zdjęcia ze statywu. Jeśli tak jest to znaczy że statyw jest nieodpowiedni do masy i rozmiarów tego co na nim montujesz.
Z fizycznego punktu widzenia im cięższy zestaw, oraz im większa jest odległość od punktu mocowania do osi obiektywu, tym solidniejszy powinien być statyw.
Gdyby było tak jak pisze Jan Pawlak:
właściciele flagowców nie byli by w stanie zrobić ostrego/szczegółowego zdjęcia ze statywu.
Należałoby posprzedawać w ogóle lustra i nabyć bezlusterkowce oraz pisać wszem i wobec że jeżeli zależy Ci na ostrych... to tylko bezlusterkowiec...
Jan Pawlak pisze o gripach dokręcanych, a nie o korpusach posiadających ten grip na stałe (typu 1D). W przypadku w przypadku gripów dokręcanych i używania statywu lepeij odkręcić ustrojstwo. Co do wielkości aparatów to ja mam spore ręce, zaryzykuję stwierdzenie że mam duże ręce i wolę fotografować mniejszymi korpusami np. taki 5DmIII odbieram jako zbyt duży i zbyt ciężki, wydaje się że ta poprawa ergonomii to raczej tylko kwestia psychologiczna.
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
Z punktu widzenia zachowania się na statywie to nie ma różnicy. Przecież między gripem a body nie ma luzu...
Co do wielkości aparatów to też zależy np. co do niego przykręcasz i co fotografujesz.
Przykładowo gdybyś miał fotografować pokazy mody (głównie kadr pionowy) z takim np 70-200 f/2,8 to pewnie wygodniej by Ci było z takim 5d+grip.
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Grip - Konieczność czy niepotrzebny dodatek ?
Tak jak inni napisali jest to indywidualna decyzja.
Trzeba spróbować i ocenić namacalnie ...
Ja osobiście nie wyobrażam sobie innego zestawu niż z gripem , pomimo dużej wagi taki zestaw w połączeniu z obiektywem 300 mm trzyma się pewniej w ręku w poziomie , jak i w pionie.
Na dodatek używam jeszcze paska nadgarstkowego co daje jeszcze większy komfort i bezpieczeństwo.
Fakt ,przy przejściu do pionu pasek trzeba odpiąć , ale to jedyna wada takiego zestawu jaką zauważyłem.
Jednak trzeba to samemu przeanalizować , a najlepiej wypróbować i wtedy podjąć decyzję.
Tu na forum tylko można poczytać o wrażeniach tych co są za i tych co przeciw.
pozdrawiam Wojtek
Ostatnio edytowane przez fancik ; 25-10-2014 o 22:25
Myśl i oceniaj sprawiedliwie....
Canon 50 D/ 15-85/3.5-5.6......50/1.8 STM...Tamron 70-300VC USD i trochę różnych dodatków,które czasem się przydają.
FoCal jest uznanym programem do automatycznej mikroregulacji obiektywów do aparatów.
Tysiące pomiarów dla różnych aparatów i obiektywów i w wyniku sensowne narzędzie.
To autorzy tego oprogramowania zwracają uwagę na problem zwiększania, przez zamocowany grip, wpływu wibracji spowodowanej przez klapniecie lustra/migawki na wynikową ostrość/szczegółowość zdjęcia pogarszaną przez te wibracje przy fotografowaniu ze statywu
,
Remove Battery Grip
A battery grip attached to the camera will significantly increase the effect of mirror/shutter vibration when attached to a tripod. For best results, you should remove the battery grip from your camera when running any FoCal tests.
jp
Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 25-10-2014 o 22:30
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/
Przez naście lat we wszystkich swoich aparatach miałem podpięte gripy. Po zakupie 5DII też miałem poczynić taki zakup, ale: 1. oryginał wydał mi się drastycznie drogi 2. żadna z "podróbek" nie wzbudziła mojego zaufania. Tak więc od dłuższego czasu fotografuję bez gripa i jakoś coraz mniej mi go brak. Wygoda przy wykonywaniu zdjęć pionowych jest niewątpliwą zaletą posiadania gripa. Jednak można bez tego żyć. Wiesz kiedy najbardziej mi go brakowało? Podczas fotografowania koncertu w dość dużym ścisku. Nie dlatego, że miałem podpięty jakiś duży obiektyw, a dlatego, że podczas zmieniania orientacji poziomej na pionową musiałem uważać, żeby nie łupnąć łokciem w twarz osoby stojącej po mojej prawej stronie. Z gripem wystarczyłoby przerzucić aparat w dłoni, bez ryzyka uszkodzeń sąsiadów.
Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser