Pokaż wyniki od 1 do 10 z 114

Wątek: Jak zacząć fotografować śluby.?

Mieszany widok

Uzależniony
    Miasto
    Koszalin i okolice

Domyślnie Odp: Jak zacząć fotografować śluby.?

Od jakichs 12 lat pstrykam lustrzankami najpierw analogami od 9 lat cyfrowymi, zaczalem od 350 potem 30 potem 5 teraz 5mk3. Pierwsze slubne zroibilem chyba z 5lat temu przy okazji slubu znajomej jako gosc . nie powiem zeby mnie moje zdjecia powalily, ale kolezanka wolala moje zdjecia zamiast fotek za ktore zaplacila kupe kasy. Potem nie pstrykalem slubow. Jakos sie nie zlozylo za to w sierpniu pykalem slub znajomych jako jedyny fotograf. Stres byl kosmiczny, chociaz mowilem ze ze mnie zaden profi fotograf ale sie uparli. Zdjecia sie podobaly i dostalem kolejne zlecenie od znajomych. Za drugim razem stres byl juz mniejszy. Ale zeby brac kase to pewnie jeszcze z rok i kilka slubow za free.

Coś już napisał Awatar marcin_g
    Miasto
    Siedlce

scooter - jak możesz tak robić za free wszyscy się na ciebie obrażą wielcy fotografowie. Za chwilę zostaniesz zlinczowany Hehehe

becekpl - ah... czekałem na twój genialny pomysł, jak zwykle błysnąłeś niczym gwiazda Cały czas liczę, że jednak pierwsze zlecenie będzie od Ciebie, jak spartaczę to chociaż będziesz przygotowany.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez scooter Zobacz posta
    ... Ale zeby brac kase to pewnie jeszcze z rok i kilka slubow za free.
    Dziwne rozumowanie. Czy nie powinno być tak, że jak się uczysz to chodzisz jako drugi fotograf "praktykant" - może być za darmo. Jednak, gdy nabierzesz już pewnego doświadczenia i czujesz się na siłach to idziesz fotografować sam i za to jak najbardziej powinieneś wziąć pieniądze. Nie dla tego, że tak twierdzą inni fotografowie, ale dla tego, że wykonujesz pewną usługę, zajmuje to dużo czasu, zużywa się sprzęt (wcale nie tani), wię nie rozumiem, dlaczego nie wziąć "parę złotych", przynajmniej na amortyzację sprzętu, dojazd, poświęcony czas itp.
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Uzależniony
    Miasto
    Koszalin i okolice

Cytat Zamieszczone przez tlustyx Zobacz posta
    Dziwne rozumowanie. Czy nie powinno być tak, że jak się uczysz to chodzisz jako drugi fotograf "praktykant" - może być za darmo. Jednak, gdy nabierzesz już pewnego doświadczenia i czujesz się na siłach to idziesz fotografować sam i za to jak najbardziej powinieneś wziąć pieniądze. Nie dla tego, że tak twierdzą inni fotografowie, ale dla tego, że wykonujesz pewną usługę, zajmuje to dużo czasu, zużywa się sprzęt (wcale nie tani), wię nie rozumiem, dlaczego nie wziąć "parę złotych", przynajmniej na amortyzację sprzętu, dojazd, poświęcony czas itp.
    Ale jak Cie przyjaciel prosi to nie wypada odmowic....

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez scooter Zobacz posta
    Ale jak Cie przyjaciel prosi to nie wypada odmowic....
    To jest całkiem inna sprawa.
    Chodziło o to że napisałeś, że jeszcze z rok musisz za darmo robić - to dla mnie trochę niezrozumiałe.

Cytat Zamieszczone przez Usjwo Zobacz posta
    Praca za darmo nie jest w Polsce zabroniona, ...
    Ciekawe czemu jak inspekcja pracy wpada np. na budowę to wszyscy uciekają, a nikt nie zostaje twierdząc, że pracuje za darmo, a to nie jest zabronione
    A tak na poważnie to z tą reklamą masz rację.
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez tlustyx Zobacz posta
    Praca za darmo nie jest w Polsce zabroniona, natomiast praca za pieniadze dosc scisle uregulowana. Ktos kto nie ma portfolio i doswiadczenia, prace "za darmo" traktuje jako inwestycje w reklame, wiec taka "za darmo" to ona nie jest.
    Oczywiscie chociz bylbys super fotografem z doswiadczeniem, nic nie stoi na przeszkodzie zeby pracowac za darmo, filantropi na swiecie istnieja.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów