Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: Macro w canon 24-70f/4

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Domyślnie Odp: Macro w canon 24-70f/4

60-tka na cropie wymaga niewielkiej odległości przedmiotowej i faktycznie nadaje się bardziej do innych zastosowań niż przyroda.
    Używam jej do wad materiałowych i ostrość obrazka jest znakomita.

Cytat Zamieszczone przez J.J. Zobacz posta
    Ponoć szkła Macro są ostrzejsze od najostrzejszych "zwykłych" stałek.
    Zapewne tak właśnie jest i stąd ceny tych szkieł są takie wysokie, niestety.

Bywalec Awatar niki68
    Miasto
    Łuków

Cytat Zamieszczone przez J.J. Zobacz posta
    Mam 100mm Macro i 180mm Macro. I w 90 % używam 180 mm. Rozmycie tła jest o tyle dużo lepsze od 100 mm, że warto taszczyć ze sobą statyw
    No widzisz, a u mnie odwrotnie :-). Ja częściej fociłem krótszą ogniskową, a rozmycie tła uzyskiwałem odsuwając modela od tła. Oczywiście nic nie dogoni rozmycia 180 Macro. Każdy walczy jak może i czym może. Cienias chyba jestem bo nie wyobrażam sobie focenia mrówki ze 180 - tki i statywu. 60-tką jakoś mi się udało.
    Pozdrawiam

Mrowek nie foce, modela raczej nie odsune, bo albo by uciekl albo rosnie Wole sam byc odsuniety

Pełne uzależnienie

Mam pytanie do użytkowników: czy używając 24-70/4 IS do makro ostrzycie ręcznie, czy AF-em?
    Jestem ciekawy, czy ktoś zaobserwował opisany na photozone.de defekt focus shift w tym szkle: Canon EF 24-70mm f/4 USM L IS - Full Format Review / Test Report - Analysis
    W teście photozone odradzają zakup tego obiektywu, który dzięki nowemu cashback`owi ma obecnie dość atrakcyjną cenę

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    Mam pytanie do użytkowników: czy używając 24-70/4 IS do makro ostrzycie ręcznie, czy AF-em?
    Jestem ciekawy, czy ktoś zaobserwował opisany na photozone.de defekt focus shift w tym szkle: Canon EF 24-70mm f/4 USM L IS - Full Format Review / Test Report - Analysis
    W teście photozone odradzają zakup tego obiektywu, który dzięki nowemu cashback`owi ma obecnie dość atrakcyjną cenę
    Ja ostrzę AF z ręki, chodź zazwyczaj przymykam do F/8 bo przy F/4 jest dość płytko, ale nie zauważyłem jakichś problemów z AF. Tryb macro w tym obiektywie to fajna rzecz, jest użyteczny ale z pewnością nie jest to alternatywa dla stałek macro.
    ...

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów