Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Samyang 14mm f/2,8 czy Canon 17-40 f/4L ???

Początki nałogu Awatar merida

Domyślnie Odp: Samyang 14mm f/2,8 czy Canon 17-40 f/4L ???

Miałem S14mm, dwie sztuki 17-40 (jedna kiepska, jedna żyleta) i do ślubniaków brakowało mi tego co w końcu znalazłem w 20mm. Pierw kupiłem Sigmę, która jak trafiła to robiła mega efekt. Niestety po jednym plenerze, gdy w dobrych warunkach oświetlenia miałem masę nieostrych zdjęć sprzedałem i kupiłem 20mm 2.8 - czyli odpowiednik Canona w tej samej ogniskowej. Uważam,że umiejętnie używana daje bardzo fajny efekt. Jako standard do przygotowań, kościoła, przemieszczania pomiędzy teraz najczęściej używam 35 + 20 mm. Myślałem o Tokinie, bo 16-35 Lka niestety droga, ale nie potrzebuję aż tak szeroko, a jednak ciężar i mocno wysunięta soczewka przednia, to co coś, co nie ułatwia reporterki. Gdybym jednak posiadał 24L, to pewnie wtedy dokupił bym znowu 14mm, a tak to już nie mam potrzeby. Piszę to z doświadczenia, a jestem osobą, która wszystko na własnej skórze musi przetestować do momentu uzyskania zadowolenia.

Cytat Zamieszczone przez merida Zobacz posta
    Miałem S14mm, dwie sztuki 17-40 (jedna kiepska, jedna żyleta) i do ślubniaków brakowało mi tego co w końcu znalazłem w 20mm. Pierw kupiłem Sigmę, która jak trafiła to robiła mega efekt. Niestety po jednym plenerze, gdy w dobrych warunkach oświetlenia miałem masę nieostrych zdjęć sprzedałem i kupiłem 20mm 2.8 - czyli odpowiednik Canona w tej samej ogniskowej. Uważam,że umiejętnie używana daje bardzo fajny efekt. Jako standard do przygotowań, kościoła, przemieszczania pomiędzy teraz najczęściej używam 35 + 20 mm. Myślałem o Tokinie, bo 16-35 Lka niestety droga, ale nie potrzebuję aż tak szeroko, a jednak ciężar i mocno wysunięta soczewka przednia, to co coś, co nie ułatwia reporterki. Gdybym jednak posiadał 24L, to pewnie wtedy dokupił bym znowu 14mm, a tak to już nie mam potrzeby. Piszę to z doświadczenia, a jestem osobą, która wszystko na własnej skórze musi przetestować do momentu uzyskania zadowolenia.
    20mm mówisz? Aż sobie posprawdzam testy i przykładowe foty. 24L to póki co marzenie

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Jeszcze znalazłem róznice miedzy 14mm a 17mm - jednak to dość sporo jak dla mnie:

Dopiero zaczyna

Miałem oba obiektywy i mogę powiedzieć, że:
    a)Samyang jest bardzo ostry/wprowadza dziwne zabarwienie/problem z filtrami, ponieważ są bardzo drogie, gdyż przednia soczewka jest wypukła
    b)Canon jest dużo praktyczniejszy ze względu na zakres ogniskowych/po przykręceniu do 5.6 robi się całkiem fajny/można założyć filtry/solidnie wykonany

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Samyang bije na głowę zarówno ostrością jak i kontrastem leciwego Canona. Filtry można zamocować poprzez adapter który można kupić do Samiego. 14mm to bardzo szeroko, największym mankamentem jak dla mnie była dystorsja w tym szkle, przechodziła od poduszki do beczki. Bardzo trudna do skorygowania. Kolejny plus Samiego to cena w porównaniu do Canona. Samiego sprzedałem i kupiłem Tokine 16-28/2,8
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Samyanga jak trzeba oczywiscie lub to widac prostuje PTLEns - profil pod niego zrobiony.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów