Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Samyang 14mm f/2,8 czy Canon 17-40 f/4L ???

Domyślnie Samyang 14mm f/2,8 czy Canon 17-40 f/4L ???

Czołem.
    Mam takie pytanie (skierowanie do użytkowników, nie teoretyków).
    Co sądzicie o wymianie Samyanga 14mm na używanego Canona 17-40 f/4L? Zdjęcia robię głównie na ślubach lub na koncertach, ale grasowanie w plenerach nie jest mi obce.
    Czyli zagwozdka typu: światło. Czy ten Canon nie będzie za ciemny przypadkiem? Samyanga mam skręconego na f/4 zawsze (bardzo rzadko schodzę niżej). Wiem, że będzie różnica w głębi ostrości. Ale pytanie, czy przy C5DmkII i C6D faktycznie ciemność tego obiektywu (17-40L) ma jakieś znaczenie w przypadku ISO 3200 i wyżej?
    Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie Odp: Samyang 14mm f/2,8 czy Canon 17-40 f/4L ???

Samyang te 2.8 ma tylko w centralnym kółku kadru, już na dole poziomego kadru ma swiatlo 4.
    Samyang mocno winietuje i na f/4 jest tak jak 17-40 na f/4.
    Tym siwatłem to bym się nie martwił, ale bardziej różnica w kątach, te 3mm ma znaczenie, to ponad 10 stopni różnicy w kątach.
    Tutaj masz symulator
    Nikon | Imaging Products | NIKKOR Lens Simulator
    To tak jak między 24mm, a 28mm

Tu przy okazji znalałem porównanie
    Test: Samyang 14mm f/2,8 vs. Canon EF 17-40mm f/4L USM | Simon Bober Photography

Ostatnio edytowane przez szwayko ; 17-10-2014 o 11:17

Uzależniony Awatar PoulN

Na biesiady tym jaśniej tym lepiej, nawet przy FF. Manuala sobie daruj, niby przy UWA AF nie tak konieczny, ale i tak lepiej miec niz nie.

Najlepiej bez kompromisów - 16-35, w przeciwnym razie 17-40 lub tokina 16-28 f2.8.

Albo postaw na kreatywność w stronę 20mm f1.8 Sigmy - tam światła bedzie najwiecej...
    Ostatnio edytowane przez PoulN ; 17-10-2014 o 16:59

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

bez kompromisow to tokina a potem dopiero canony
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Uzależniony Awatar PoulN

Biorąc pod uwage relacje cena-jakość-mozliwosci, prawda.

Mam obydwa. Samyanga 14mm prawie w ogóle nie używam. Canona 17-40 używam bardzo często. Ten Samyang ma dla mnie następujące minusy: brzydka "wąsata" dystorsja i bokeh którego bardzo nie lubię. Niby tę dystorsję można na komputerze wyprostować ale w przypadku filmowania to jest praktycznie niemożliwe. Ostrością nie grzeszy na f/2.8 w centrum kadru (być może tylko mój egzemplarz tak ma). No i 14mm na APS-C ma sens ale na FF dla mnie nie ma bo daje mocno zniekształconą perspektywę (przesiadłem się z APS-C na FF jakby co). Z zalet Samyanga to ostre rogi nawet na f/2.8, mała winieta, bardzo duża ostrość po przymknięciu.
    Z kolei Canon 17-40 na 17mm ma mocno nieostre rogi na FF. Ale lepsze nieostre rogi niż nieostre centrum kadru. Canon 17-40 daje też ładniejsze kolory.

pitolisz... Samyang 14 daje bardzo dobre kolory i ciekawy bokech... i na pewno jest ostrzejszy od 17-40 Bynajmniej ten co ja miałem był żyleta od f2,8.
    Ale zdecydowanie na łeb bije te obiektywy Tokina 16-28

a... 17-40 używasz częściej bo ma AF i idziesz na łatwiznę hahaha albo nie umiesz obsługiwać manualnych szkieł :P zaraz całej winy zwalać na samyanga nie ma sensu !
    było.. C550D, C7D, C28, T17-50VC, Takumar 50SMC, Zenitar 16, S8, S14. Teraz jest tylko lepiej

Bynajmniej to nie synonim przynajmniej. Druga część Twojej wypowiedzi nic nie wnosi do dyskusji. Daj sobie spokój z takimi wyjazdami.

Cytat Zamieszczone przez Morfii Zobacz posta
    pitolisz... Samyang 14 daje bardzo dobre kolory i ciekawy bokech... i na pewno jest ostrzejszy od 17-40 Bynajmniej ten co ja miałem był żyleta od f2,8.

a... 17-40 używasz częściej bo ma AF i idziesz na łatwiznę hahaha albo nie umiesz obsługiwać manualnych szkieł :P zaraz całej winy zwalać na samyanga nie ma sensu !
    Hmm, widze że wiesz o moim egzemplarzu Samyanga więcej niż ja. Gratulacje ...

Początki nałogu Awatar ketras
    Miasto
    Kościan / Leszno / Poznań

Cytat Zamieszczone przez Morfii Zobacz posta

Morfii widzę, że zdecydowałeś się na Tokinę. Jak oceniłbyś w niej pracę autofocusu? Prędkość pracy jak byś ocenił w stosunku do 85 1.8 (miałbym pewne wyobrażenie).
    "Rób w życiu to co kochasz ! A nie spędzisz w pracy nawet jednego dnia " ### "Body to tylko początek .... Dalej zaczyna się wolność (jak i wydatki ;/) "

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów