Pokaż wyniki od 1 do 10 z 39

Wątek: Pytania do użytkowników filtrów systemu Cokin.

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Domyślnie Odp: Pytania do użytkowników filtrów systemu Cokin.

Akustyku, kiedyś podawałeś zestaw szarych połówek (4 lub 6), według Ciebie optymalny do szerokiego kąta i umiarkowanych tele. Mógłbyś to powtórzyć?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    Akustyku, kiedyś podawałeś zestaw szarych połówek (4 lub 6), według Ciebie optymalny do szerokiego kąta i umiarkowanych tele. Mógłbyś to powtórzyć?
    nie pamietam. ale u mnie to leci w takiej kolejnosci:

1. twarda 2 EV, najlepiej od razu kupic z odwrotna gradacja reverse ( http://blog.robertstrachan.com/wp-co...6/DSC_2453.jpg )
    2. miekka 2 EV
    3. twarda 1 EV
    4. miekka 3 EV
    5. reverse 3 EV

przy dluzszych ogniskowych uzywa sie w zasadzie tylko twardych gradacji. przy krotszych no to oczywiscie zalezy od prostoty horyzontu. ja tu gdzie mieszkam jade glownie na twardych... "taki klimat" Ty w normalnym kraju pewnie jednak bedziesz czesciej uzywal miekkich
    www albo tez flickr

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    nie pamietam. ale u mnie to leci w takiej kolejnosci:

1. twarda 2 EV, najlepiej od razu kupic z odwrotna gradacja reverse ( http://blog.robertstrachan.com/wp-co...6/DSC_2453.jpg )
    2. miekka 2 EV
    3. twarda 1 EV
    4. miekka 3 EV
    5. reverse 3 EV

przy dluzszych ogniskowych uzywa sie w zasadzie tylko twardych gradacji. przy krotszych no to oczywiscie zalezy od prostoty horyzontu. ja tu gdzie mieszkam jade glownie na twardych... "taki klimat" Ty w normalnym kraju pewnie jednak bedziesz czesciej uzywal miekkich
    Co oznacza określenie "reverse" w filtrach Cokin?

Coś już napisał Awatar lucas_g
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    Zestaw, który podał akustyk jest bardzo ok, ale jak zaczniesz focić, to sam ocenisz czego Ci tak naprawdę potrzeba. Ja zacząłem od miękkiej połówki 3 EV, po czym szybko kupiłem reverse'a 3 EV, a teraz jedzie do mnie twarda połówka 2 EV, bo w praniu wyszło, że filtry 3 EV są za mocne na mgliste poranki.

Uprawnienia umieszczania postów