Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 39

Wątek: Pytania do użytkowników filtrów systemu Cokin.

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Domyślnie Odp: Pytania do użytkowników filtrów systemu Cokin.

Nigdy nie miałem filtrów nakręcanych.
    Ogólnie filtry połówkowe dzieli się na "z miękkim przejściem" i "z twardym przejściem" - strefa owego łagodnego przejścia jest większa lub mniejsza. Z Twojego opisu wygląda, że masz filtr "twardy". Ogólnie o zastosowaniach jednego lub drugiego pisali koledzy wyżej.
    Wejdź na stronę na przykład Cokina i pooglądaj obrazki, to szybko się zorientujesz o co chodzi.

--- Kolejny post ---

Tu Hitech - System Hitech 85 - Filtry połówkowe :: Photo4B pooglądaj obrazki - bardzo dobrze widać różnice między typami filtrów

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez Zbyszek_p70 Zobacz posta
    Co oznacza określenie "reverse" w filtrach Cokin?
    cokin nie ma reverse.

moje filtry to Hitech

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    bo filtry reverse są dla świadomych stąd i cena wyższa
    no niekoniecznie. technologia barwienia jest inna. w przypadku uczciwych* zwyklych polowek (zwyklyczh tzn. z przejscie od zera do pelnej gestoci) zywica barwiona jest przez moczenie prostokatnego filtru w barwniku:
    https://www.youtube.com/watch?v=lMu_m203YaY#t=521

tego samego oczywiscie nie da sie zrobic tak samo z reversem. prawdopodobnie w gre wchodzi tu druga kapiel filtra - w "odbarwiaczu". to oczywiscie i wydluza czas produkcji i zwieksza ilosc odpadow. a to sie przeklada na koszty

* - przez uczciwe filtry mam na mysli Lee czy Hitecha, ktore sa barwione "wewnatrz", tzn. sama zywica jest barwiona. Cokin dawniej czy Tiffen do dzisiejszego dnia - produkuja filtry polowkowe przez malowanie gradacji na powierzchni filtra. w przypadku Tiffena to wynika z technologii (podklad jest szklany, nie zywiczny) w przypadku Cokina to byla zwyczajna bylejakosc. w obu przypadkach efektem jest bidna neutralnosc barwna. Cokin przynajmniej uczciwie mowil o filtrach szarych, nie neutralnych.

z tym ze technologia "moczenia" dotarla juz do kraju srodka, wiec teraz juz byle firma Iksinski i Pies moze sprzedawac polowki z zabarwionej a nie pomalowanej zywicy "made gdzies in China"

Cytat Zamieszczone przez Zbyszek_p70 Zobacz posta
    Czy to samo jest w filtrach nakręcanych? Mam filtr połówkowy Marumi, nie przyglądałem mu się dokładnie, ale wydaje mi się że gęstość jest jednakowa na całej powierzchni. Oczywiście w połowie jest łagodne przejście z szarego do bezbarwnego.
    tak, jest jednakowa. to jest filtr z twarda gradacja i to jest w przypadku takich filtrow mocno ograniczajacy wybor (producenta). nakrecane polowki B+W maja miekka gradacje i sa duzo bardziej uniwersalne...
    www albo tez flickr

Coś już napisał Awatar lucas_g
    Miasto
    Warszawa

Nigdy nie wnikałem w szczegóły produkcji filtrów Lee/Hitech. Akustyk, dzięki za wyjaśnienie.

Miasto
    wieś, nie miasto

A mnie zaskoczyło, że siedzi pani i moczy płytki jak suchary w herbatce. I jeszcze wdycha opary. Łączy doznania wzrokowe z węchowymi.
    XXI wiek? Jak skecz o pani Pelagii.

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Nie jest też do końca tak, że wybieramy między tanim syfem Cokina a ekskluzywnymi produktami renomowanych wytwórców.
    Wprawdzie w internecie można pisać co się chce ale takie porównania też są:
    Best Graduated Neutral Density Filters: 6 models tested and rated | Digital Camera World
    Wychodzi na to, że co się nie kupi to będzie poprawnie
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Nie jest też do końca tak, że wybieramy między tanim syfem Cokina a ekskluzywnymi produktami renomowanych wytwórców.
    Wprawdzie w internecie można pisać co się chce ale takie porównania też są:
    Best Graduated Neutral Density Filters: 6 models tested and rated | Digital Camera World
    Wychodzi na to, że co się nie kupi to będzie poprawnie
    w tym porownaniu nie ma Hitecha 85.
    ktory w cenie wprawdzie wyzszej od Cokina, ale daje i duzo lepsza jakosc i przede wszystkim lepszy wybor.

Z innej beczki - bardzo fajne sa slowackie 84.5. Kupilem na probe lekka miekka polowke (okolo 1,5EV) i lekka twarda Professional - tez okolo 1,5EV ale filtr jest dlugi, ma ze 13cm dlugosci, dzieki czemu nawet w bardzo szerokim kacie mozna sobie horyzont ustawic przy samej krawedzi kadru.

84.5 sa tez IMHO najbardziej neutralne wsrod polowek, ktorych uzywalem (cokin, hitech, kood). Chociaz subiektywnie, to ja wole lekko (polowki do 3EV) lub mocniej (ND1.2) ocieplajace Hitechy. Jak sie foci rano lub poznym popoludniem to takie ocieplenie jest mile widziane.

Miasto
    Warszawa

Ja mam jeszcze pytanie do bardziej doświadczonych kolegów. Czym różnią się te dwa filtry??

http://www.photo4b.pl/index.php?p378...nd-1-2-100x100

Filtr pełny szary Hitech IR ND 1.2 Pro Stop 4 (100x100) :: Photo4B

Ja dostrzegam uszczelnienie w droższym filtrze redukujące wpadanie światła. Poza tym nic nie rzuca mi się w oczy, co powodowałoby taką różnicę w cenie.

Miasto
    wieś, nie miasto

Na pierwszy rzut oka też zobaczyłem tylko tę uszczelkę. Ale już na stronie producenta jest cała laurka dla filtrów ProStop: płaska charakterystyka aż do podczerwieni, specjalne przystosowanie do fotografii cyfrowej itd.:
    https://www.formatt-hitech.com/en/pr...p-IRND~25.html
    Dla porównania opis zwykłych bez uszczelki:
    https://www.formatt-hitech.com/en/pr...andard~24.html

Miasto
    Warszawa

Leon007 dzięki za wyjaśnienie. Pewnie skuszę się kiedyś na ND 3.0. Podobają mi efekty tego filtra w połączeniu z B&W.

Miasto
    Warszawa

Ja jeszcze chciałem podrążyć trochę temat. Ostatecznie zdecydowałem się na filtr szary pełny ND 0.9 czyli -3EV. Ja fotografuję tylko o wschodzie/zachodzie, więc mocniejszy póki co nie jest mi potrzebny. Chciałbym go łączyć z szarymi połówkami Hitecha i tu pojawia się problem. Dysponuję ogniskową 17mm na FF. Obawiam się, że filtr nakręcany będzie winietował. W związku z tym, założyłem dziś holder Hitecha + dwie szare połówki (100x125mm), żeby sprawdzić, jak to będzie pracowało. No i okazuje się, że nie ma winiety, ostrość z dwoma filtrami jak dla mnie jest zaskakująco dobra. Problemem jest fioletowy zafarb na niebie. W związku z tym mam pytanie. Czy ktoś używa jakiejś kombinacji filtru pełnego i szarej połówki, która to kombinacja na UWA nie daje zafarbu i jakiejś masakrycznej winiety? Dla mnie nie ma znaczenia, czy szary pełny będzie nakręcany czy wsuwany. Znaczenie ma natomiast cena. Ja rozpatrywałem Hitecha 100x100mm ND 0.9 lub Hoya ProND, ewentualnie B+W Coated.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów