Zauważyłem to samo: podczas używania filtrów szarego pełnego + połówki (Hitecha) kolory wariują i nie potrafię sobie z tym poradzić podczas obróbki.
Zauważyłem to samo: podczas używania filtrów szarego pełnego + połówki (Hitecha) kolory wariują i nie potrafię sobie z tym poradzić podczas obróbki.
Ciekaw jestem jak jest z nowszą wersją Hitecha czyli Pro Stop. Tylko różnica w cenie między starszymi wersjami filtrów szarych pełnych Hitecha a nowszą wersją Pro Stop to w jednym z rodzimych sklepów relacja 178zł vs 399zł. Dla mnie trochę sporo, dlatego szukam jakiejś alternatywy, ale wybór znacząco się zawęża. Ja to widzę tak:
Łącząc szarą połówkę Hitech z filtrem szarym pełnym to:
- Hitech w cenie 178zł da zafarb;
- Hoya Pro ND w cenie 189zł to filtr nakręcany, więc winieta jest bardzo prawdopodobna i nie wiadomo jak z zafarbem;
- B+W w cenie ponad 300zł j/w;
- Hitech Pro Stop w cenie 399zł i tu może być dobrze tylko cena spora;
- Lee w cenie 500zł i tu podejrzewam, że jest bardzo dobrze, tylko cena zabija.
Jak piszę głupoty, to niech mnie poprawią koledzy, którzy wiedzą więcej w temacie.
pełny szary mam Pro Stop 10 (czyli szybka od maski spawalniczej) i ten sam problem występuje a właściwie jest większy problem z tym filtrem aniżeli z ND 1.2 STD Oceniam że wydłużony czas naświetlania ma tu znaczenie. Z tym Pro Stop 10 jest jeszcze jeden problem: pomimo że posiada uszczelnienie światło wpada i powstają bliki- trzeba przysłaniać
Ostatnio edytowane przez marjo ; 03-11-2014 o 20:12
moje kilkuletnie doświadczenie mówi że wszystko da zafarb, na pojedynczym filtrze ten zafarb jest z reguły mniej lub łatwiej lub trudniej korygowalny:
hoya ndx 400 daje ciepły zafarb, w kombinacji z połówką hitecha (100) idzie to bardziej we fiolety im mocniejsza połowka tym trudniej się koryguje (i nie bedą to tylko ruchy balansem bieli), lee big stoper daje chłodny niebieskawy zafarb łatwo korygowalny tylko balansem bieli z połowkami hitecha(100) pracuje przyzwoicie z połówkami lee jeszcze lepiej - piszę o tym co używałem lub używam, przy lee cena filtra jest do przełknięcia ale trzeba jeszcze kupić holder pierścień najlepiej szerokokątny, jakieś połówki , a jak przychodzi do polaryzacji 105mmżeby domknąć zestaw to już zaczyna boleć. uszczelka w lee działa dobrze na kilka lata pracy z tym zestawem maiłem tylko dwa zdjęcia które zawierały coś co interpretowałem jako "odbicie pomiędzy filtrami" bocznego światła nie puszcza nigdy.
wg testów w internetach stary pełny 10-stopniowy hitech to kompletna paść puszcza tyle IRa że właściwie nie nadaje się do użytku, pro stop jest lepszy.
polecam lee lub ostatecznie inny system wielkości 100 trzeba se skalkulować koszty zanim się kupi, żeby się nie zdziwić, inne zabawki to półśrodki.
Ostatnio edytowane przez jaś ; 05-11-2014 o 12:37
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
System już zakupiłem. Mam Hitech 100 czyli holder wraz z adapterem szerokokątnym i do tego trzy połówki. Chciałem to uzupełnić o filtr szary pełny Hitecha ND 0.9 lub 1.2. Tak jak pisałem, Hitech cenowo najbardziej mi odpowiada. Do tego z dwoma filtrami nie winietuje lub bardzo delikatnie. Natomiast po połączeniu dwóch filtrów Hitech, robiąc test w ciągu dnia, na zdjęciach wychodzi jagodowy zafarb.
Dziś dostałem info od znajomego, który łączy szare połówki Hitecha z szarymi pełnymi Hitechami. Zafarb rzeczywiście występuje, ale fotografjąc o wschodzie/zachodzie nie jest to ponoć zbyt uciążliwe. Ja w ciągu dnia nie robię zdjęć, więc dla mnie to pozytywne info. Chyba zamówię pełnego szaraka Hitecha i sam przetestuję.
Hitech pełny szary (10 stop) daje zafarb, zależny od czasu naświetlania i ten typ tak ma, przestałem go używać. Kupiłem Hoya PROND 1000 (też 10 stop) nakręcany i ten jak na razie po testach spisuje się duuużo lepiej, obrazek prawie bez zafarbu i to niezależnie od czasu naświetlania. Muszę jeszcze przetestować połączenie nakręcanego Hoya PRO ND 1000 z połówkami hitech (ND 0,6 i ND 1,2).
koraf, czy dysponujesz ogniskową 17mm na FF lub jej odpowiednikiem na APS-C i mógłbyś wypowiedzieć się w temacie winiety?? Dużo dobrego słyszałem o tym filtrze, a zdjęcia które widziałem, tylko to potwierdzają. Tylko mnie interesowałaby wersja ND16.
Zgadza się. Moja UVka do 17-40 ma szerokość 4mm i winietuje, więc powyższa Hoya na 100% wejdzie w kadr.