Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 73

Wątek: Problem z działaniem komputera podczas obróbek

Pełne uzależnienie Awatar zysk

Domyślnie Odp: Problem z działaniem komputera podczas obróbek

Zazdroszczę Wam:
    wciągać co chwilę setki fotek do przegladania/obróbki,no no fotografujecie ostro .
    Ja mam tylko i5 1 12GB RAM.jednoczesnie chodzace PS ,LR i drobniejsze programy nie spowalniają pracy sprzetu.
    Acer V3-571G
    "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
    7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Początki nałogu Awatar Demonos
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez pawlack Zobacz posta
    System to Windows 7, czy to może być powód tych zawieszek ?
    Otwórz task managera i popatrz co ci tak na prawdę muli. Co ram zżera a co użycie dysku.
    Też obstawiam wolny dysk z małym cachem. W pewnym momencie dysk mówi stop - muszę sobie wszystko poukładać zanim dalej się ruszę ;-)
    1Ds mkII, 50D + S35/1.4 | C10-22 /3.5-4.5 | C 28-105/3.5-4.5 USM | C24/2.8 | CZJ Pancolar 50/1.8 |Petri 50/2.0 | Metz 58 AF-2

Miasto
    Kraków

Witam!
    Moim zdaniem problemem jest tyko i wyłącznie słaba grafika. Zintegrowane biorą pamięć z RAMu (sprawdź w BIOSie ile masz przydzielone), dodatkowo soft zżera przy obróbce wysokiej rozdzielczości całą resztę ,a brak pamięci system uzupełnia plikiem wymiany. Plik wymiany ( pamięć wirtualna) to nic innego tylko zapisywanie danych na dysku (sprawdź jak masz ustawioną wielkość pliku wymiany, bo jeśli i ten jest za mały to powoduje to dodatkowe opóźnienia). Siłą rzeczy dysk musi szaleć powodując zwiechy i mulenie. Jeśli do tego dysk jest powolny (5200 rpm i mały cache) to zwiechy trwają dość długo. Ot i cała tajemnica - moim skromnym zdaniem.
    Co ja bym zrobił - sprawdził ilość RAMu przydzielone grafice, zwiększył wielkość pliku wymiany - choć uważam, że to niewiele da.

Uzależniony
    Miasto
    Koszalin i okolice

Jak na moj gust to autor ma problem albo z dyskiem albo z kablem.

Neferkare ma dracje. Zobacz ile ramu jest przydzielone w Bios. Reszta to co koedzy wspominali.

Miasto
    Kraków

Witam!
    Gdyby to był problem z kablem lub dyskiem, to system muliłby cały czas, a nie tylko przy obróbce zdjęć wysokiej rozdzielczości, gdy zapotrzebowanie na zasoby jest ekstremalnie wysokie
    pozdra - Tomek

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez Neferkare Zobacz posta
    Witam!
    Gdyby to był problem z kablem lub dyskiem, to system muliłby cały czas, a nie tylko przy obróbce zdjęć wysokiej rozdzielczości, ...
    I tu się mylisz. Bo jeżeli jest to wina kabla od dysku na którym mamy fotki, a nie system, to zamula przy odczycie/zapisie tych właśnie plików, a sam system śmiga bez problemu.
    Wiem bo sam to przerabiałem już kilka razy np. zgrywam zdjęcia z karty na dysk i co powiedzmy 10 zdjęcia zacinka - zdjęcia zgrywa się minutę (gdy normalnie 1-2s). Gdy otworzę okno ze zdjęciami to przy każdej przycince u góry w pasku ścieżki przesuwa się zielony pasek, gdy dojdzie do końca, zdjęcia znów zgrywają się normalnie i tak co chwile. Poza tym znikające dyski, pliki itp. Po wymianie kabla problemy znikają, pliki się odnajdują i taka do następnego razu. Kupiłem właśnie żółte kable, zobaczę jak będzie.
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Ja na pierwszy ogien sprawdzilbym status SMART. Jesli dysk pada na 100% bedzie tam jakis kwiatek.

Instalowanie SSD to dobry pomysl ale z C2D i przecientnym chipsetem plyty to jak instalacja V12 w polonezie na gazie.

Moja rada, ogarnij smart'a i zacznij odkladac na nowego kompa.

Coś już napisał Awatar marcin_g
    Miasto
    Siedlce

To nie musi być dysk ani kable. Możliwe że zasilanie jest zbyt słabe i nie podaje odpowiedniego napięcia. Zacząłbym od zasilania, później zaktualizował bios i dopiero sprawdzał dyski i kable.

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Cytat Zamieszczone przez marcin_g Zobacz posta
    To nie musi być dysk ani kable. Możliwe że zasilanie jest zbyt słabe i nie podaje odpowiedniego napięcia. Zacząłbym od zasilania, później zaktualizował bios i dopiero sprawdzał dyski i kable.
    Nie mowisz chyba powaznie. Stary zastanow sie nad tym co napisales

Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów