Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 73

Wątek: Problem z działaniem komputera podczas obróbek

Coś już napisał Awatar ralf
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Problem z działaniem komputera podczas obróbek

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    To się podziel, bo oprócz zwolnienia miejsca na dysku nie widzę ani jednego powodu, dla którego dobrze jest wyłączyć plik wymiany.
    Cytat Zamieszczone przez solti Zobacz posta
    Bo miałeś farta i nie trafiłeś akurat takiej sytuacji, że był on niezbędny. Windoza jest tak zbudowana, że plik wymiany powinien być jednak włączony, bo choć to mało prawdopodobne, ale jednak ram może się skończyć i wtedy od razu masz freeza. Sam mam kompa z procem i7 i 16gb ramu, ale jednak pliku wymiany nie wyłączam.
    Tak samo jak RAM może się skończyć plik wymiany. To tylko tani sposób powiększenia RAM, przy wolnych dyskach talerzowych wydajność spadała dramatycznie (fragmentacja), przy ssd nie jest źle. Kwestia tylko aktualnych cen - dwa lata temu przy dwa razy niższej cenie RAM brałbym RAM ile wejdzie na płytę, teraz może wolałbym kupić większy dysk SSD. To indywidualna sprawa ile GB jest przetwarzane przez aplikację - niektóre mogą mieć problemy bez pliku wymiany.

SSD mam ponad 2 lata, plik wymiany ustawiony na 0MB, dodatkowo wszystkie katalogi TEMP przeniesione do RAM (przez ramdisk). To oczywiście najszybsza możliwa konfiguracja (no może poza SSD w RAID).

Bywalec Awatar RHF
    Miasto
    London / Kłobuck

Wszystko może się skończyć łącznie z napięciem w sieci ;-) A tak na serio, to najlepsze ustawienia dla swapa to ilość mb ram x 1,5 i ustawić to sobie na HDD. Jak komuś szkoda (przy 32Gb RAM to będzie niecałe 50Gb na HDD) to może wyłączyć. Naprawde tak macie krucho z przestrzenią dyskową, że szkoda Wam tych paru GB ? )
    5D + BG-E4 / 70D + BG-E14 / 40D + BG-E2N / 24 L TS-E / 24-105 L / 100-400 L / 50 1.8 / 10-18STM / Benro C-269M8 +B1 / YN600EX-RT + YN-E3-RT

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Już teraz nie znajdę tego samego źródła, w oparciu o które poczyniłem takie kroki, ale i tak jest cała masa informacji w tym temacie, np.
    Board - FrazPC.pl - Wyłączenie "swap", ma to sens?
    Plik stronicowania już niepotrzebny!
    Wyłączenie pliku wymiany (SWAP) Przyspieszanie Tweaks.pl
    Plik stronicowania w Windows 7, a 8GB ram - Forum PCLab.pl

Podaję tylko przykłady.

Nikogo do niczego nie namawiam, róbta co chceta

Co sadzicie Panowie o takim sprzecie pod obrobke foto i video:

Procesor: CORE I5 4590 3.3GHz LGA1150 BOX
    Płyta: GIGABYTE GA-B85M-D2V B85 LGA1150 Matx
    RAM: GOODRAM DDR3 8192MB PC1600 CL11
    Dysk na system: SSD INTEL 520 120 GB
    Dysk na dane: HDD SEAGATE 1TB ST1000DM003 SATA III
    Grafika: GIGABYTE GeForce GTX 750 1024MB/128bit DVI/HDMI PCI-E (1137/5000) (wer.OC - OverClock) 64MB

Styknie czy lepiej lepszy procek ? Np. CORE I7 4790 3.6GHz LGA1150 BOX - Tyle ze roznica w cenie to 4 stówy, i nie wiem czy warto doplacac.

Z góry dzieki za jakies podpowiedzi

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Podaję tylko przykłady.
    Weź tylko pod uwagę, że na forach komputerowych wypowiadają się głównie dzieci neo
    Ja informatykiem nie jestem, nie znam budowy jądra Windowsa, ale moi znajomi, informatycy, w wyraźny i stanowczy sposób odwiedli mnie od pomysłu pozbycia się swapu. Przy obecnych dyskach swap nie jest żadnym problemem.
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Coś już napisał Awatar ralf
    Miasto
    Kraków

Bo miałeś farta i nie trafiłeś akurat takiej sytuacji, że był on niezbędny. Windoza jest tak zbudowana, że plik wymiany powinien być jednak włączony, bo choć to mało prawdopodobne, ale jednak ram może się skończyć i wtedy od razu masz freeza. Sam mam kompa z procem i7 i 16gb ramu, ale jednak pliku wymiany nie wyłączam.
    Weź tylko pod uwagę, że na forach komputerowych wypowiadają się głównie dzieci neo
    Ja informatykiem nie jestem, nie znam budowy jądra Windowsa, ale moi znajomi, informatycy, w wyraźny i stanowczy sposób odwiedli mnie od pomysłu pozbycia się swapu. Przy obecnych dyskach swap nie jest żadnym problemem.
    Parafrazując "Nie znam się, ale znam kogoś kto się zna". Jeżeli ciebie nie przekonuje, że od wielu lat taka konfiguracja nie sprawia problemów to ok, ale nie uprawiaj krucjaty, jeżeli sam przyznajesz, że nie jest to twoja dziedzina.
    Kolega wybrał dysk 120GB więc stosując staromodne zalecenia o wielkości pliku wymiany wyjdzie, że trzeba przeznaczyć na swapa 10-15% dysku. Dla mnie to marnotrawstwo. Jak już musi to niech ustawi minimalną wartość, a w razie potrzeby go zwiększy.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Już teraz nie znajdę tego samego źródła, w oparciu o które poczyniłem takie kroki, ale i tak jest cała masa informacji w tym temacie, np.
    Board - FrazPC.pl - Wyłączenie "swap", ma to sens?
    Plik stronicowania już niepotrzebny!
    Wyłączenie pliku wymiany (SWAP) Przyspieszanie Tweaks.pl
    Plik stronicowania w Windows 7, a 8GB ram - Forum PCLab.pl
    Podaję tylko przykłady.
    Nikogo do niczego nie namawiam, róbta co chceta
    Podałeś linki do forów, bloga (a to wiadomo jak z wiarygodnością jest) i jakiegoś artykułu, z którego treści wynika, że autor nie do kończa wie do czego służy i jak działa mechanizm stronicowania pamięci. Ludzie mają błędne skojarzenia pliku wymiany z chrzęszczeniem po dysku gdy przełączamy aplikację, wyniesione ze starych czasów. Tak, to ma miejsce gdy pamięci operacyjnej jest za mało w stosunku do aktualnych potrzeb. Jeśli nie ma jej za mało to system operacyjny i tak nie zrzuci do pliku wymiany stron zawieających kod czy dane które zaalokowały działające procesy. Za to zrzuci te strony, które nie są potrzebne zwalniając miejsce w pamięci operacyjnej choćby na to aby więcej miejsca mogły zająć bufory do obsługi systemu plików na dyskach twardych. Może to spowodować wrażenie sprawniejszego, szybszego działania systemu.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

To jak koledzy, bedzie taki zestaw czy coś byście zmienili ??

Pełne uzależnienie

Odpuscilbym grafike gtx750, wzial i7 z literka K i korzystal z grafiki wbudowanej.

Pełne uzależnienie
    Miasto

Cytat Zamieszczone przez Bandzi_ Zobacz posta
    Co sadzicie Panowie o takim sprzecie pod obrobke foto i video:

Procesor: CORE I5 4590 3.3GHz LGA1150 BOX
    Płyta: GIGABYTE GA-B85M-D2V B85 LGA1150 Matx
    RAM: GOODRAM DDR3 8192MB PC1600 CL11
    Dysk na system: SSD INTEL 520 120 GB
    Dysk na dane: HDD SEAGATE 1TB ST1000DM003 SATA III
    Grafika: GIGABYTE GeForce GTX 750 1024MB/128bit DVI/HDMI PCI-E (1137/5000) (wer.OC - OverClock) 64MB

Styknie czy lepiej lepszy procek ? Np. CORE I7 4790 3.6GHz LGA1150 BOX - Tyle ze roznica w cenie to 4 stówy, i nie wiem czy warto doplacac.

Z góry dzieki za jakies podpowiedzi
    Zamiast lepszego procka dorzuć mu lepiej pamięci operacyjnej zwłaszcza że płyta główna na to pozwala:

GIGABYTE - Motherboard, Graphics Card, Notebook, Slate, Mini PC, Server, PC Peripherals and more / GA-B85M-D2V (Rev. 1.1)(Płyty główne,Chipset B85,Socket 1150) /

Czyli zamontuj na płycie głównej dwie kości pamięci GOODRAM DDR3 8192MB PC1600 CL11 i będziesz miał wtedy łącznie 16GB RAM. Przy sprzęcie do m.in. obróbki video nikt się nie ogranicza w tej kwestii, każdy pakuje na maksa.
    Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 18-01-2015 o 23:45

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów