Nie wiem czego założyłem tu. Co do tej matówki jak mam lustro opuszczone to próbowałem przeczyścić ją. Może to być wina tego całego zamieszania?
Nie wiem czego założyłem tu. Co do tej matówki jak mam lustro opuszczone to próbowałem przeczyścić ją. Może to być wina tego całego zamieszania?
Próbowałeś czyścić matówkę, czy lustro? Czym czyściłeś?
Matówka nie ma wpływu na działanie AF-u - wpływa na pomiar światła i to co widzisz w wizjerze.
Lustro jest półprzepuszczalne, część światła przenika przez nie, odbija się od lusterka pomocniczego (pod lustrem głównym) i trafia do czujników AF (na dole komory). Jeżeli na drodze tego światła są jakieś zanieczyszczenia to może to mieć wpływ na działanie AF-u (u mnie właśnie tak było, nie dało się ustawić ostrości na małych lub mocno kontrastowych przedmiotach - ostrość zawsze "lądowała" gdzieś z tyłu).
6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
Moje fotki Moje fotki II
Dobra czyli mówisz żeby podnieść lusterko i pod nim są te komory do przeczyszczenia? Najlepiej gruszką?
Może być gruszka, tylko wcześniej wymyta i osuszona.
Odnoszę wrażenie, że lepiej jednak zrobisz jak zaniesiesz do serwisu, aby Ci go wyczyścili.
Zapłacisz kilkanaście złotych, a po własnoręcznym czyszczeniu możesz zapłacić kilkaset, więc może nie ryzykuj![]()
6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
Moje fotki Moje fotki II
Puściłem na gwarancję gdyż problem narastał i prawie wogóle AF nie działał.
/Close, dzięi za pomoc chłopaki