Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Wątek: top 10 optyki do krajobrazu

Coś już napisał

Domyślnie top 10 optyki do krajobrazu

Witam wszystkich pasjonatów fotografii. Mam świadomość że sens tego pytania był już odmieniany na tym forum przez chyba wszystkie przypadki, więc jeśli mądre głowy co poniektórych forumowiczów uznają to pytanie za głupie (tak jak to bywa na tym forum) to proszę o jego usunięcie. A jeśli nie, to być może kilka osób, łącznie ze mną znajdą w tych odpowiedziach coś przydatnego. Chciał bym zapytać osoby które pasjonują / specjalizują się w fotografii krajobrazowej i używają zarówno cropa jak i ff, aby zechciały pochwalić się jakich używają do tego ściśle określonego celu obiektywów. Ciekawi mnie w praktyce jak to jest, czy posiada ich każdy kilka, czy stawiacie na IS czy głównie statyw? Czy używacie popularnych kitów czy królują tu same eLki. Pozdrawiam.

Domyślnie Odp: top 10 optyki do krajobrazu

Na 1 miejscu 100-400. Genialne szkło krajobrazowe. Inne jak popadnie. Teraz będzie ze mną chodził w trasy T16-300.
    Statyw to zależy do czego - czasem tak a czasem nie, śmieszą mnie w górach kolesie, którzy taszczą statyw na szczyt aby zrobić fotę ogodzinie 12.47 w słoneczny.letni dzień bo tego wymaga dobre zdjęcie krajobrazowe ... ;-)
    KAWAŁEK MOJEGO ŚWIATA - http://bodak.manifo.com

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

ano właśnie statyw to jak idziesz w góry typowo pod piękne foty czyli albo o świcie albo na zachód słońca
    jak jesteś typowo "wycieczkowo" to według mnie nie ma sensu nosić f/8 czy f/11 utrzymasz z ręki
    Ja używam cropa + c 10-22 i teraz planuję dokupić c 70-200 f/4 L bo jakoś nie mogę się ciągle przekonać do mojego tamrona 70-300 vc usd więc pewnie pójdzie pod młotek.
    C 10-22 mogę śmiało polecić, zdecydowanie wart swojej ceny.
    Oprócz tego filtr połówkowy i polar.
    Musisz się zastanowić czy chcesz nosić 2-3 obiektywy czy jeden
    Ja zostaje przy dwóch, chociaż nie powiem, że właśnie ten tamron 16-300 pod cropa mnie bardzo zainteresował, jak również brałem pod uwagę c 15-85
    SONY

Coś już napisał

miszak moje pytanie do Ciebie. Czy zdjęcia w Twojej galerii, w zakładce KRAJOBRAZY 01 i 02 są wykonane 100-400 ?

Pełne uzależnienie

do krajobrazu to albo szeroko 10-22 na cropie, 17-40 na ff albo długo - wymieniane już 100-400 ma ciekawy zakres, czasem wystarczy 70-200 lub 70-300 środek do krajobrazu jest właściwie zbędny (moim zdaniem).
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Na FF: C17-40, fiszaj zenitar, C70-200/4, CZ50/1,4 (ale przymykany zwykle do 8). Czasem statyw, częściej nie. Plecak, kupka kamieni i zwinięty sweter też działa.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

osobiscie moj top 3 do krajobrazu to: 17-40, 24-105, 70-300. bo takie mam. i kolejnosc jest wedlug ogniskowych, nie uzytkowania, bo robie nimi raczej porownywalna ilosc zdjec. czystych krajobrazow moze najwiecej 17-40, potem 70-300 a na koncu 24-105 ale to nie sa jakies wielkie roznice procentowe.

jesli chodzi o kwestie reka czy statyw to dylematu nie mam. dopoki tylko to fizycznie mozliwe to to jest statyw.
    www albo tez flickr

Coś już napisał
    Miasto
    Szczecin

Canon EF 16-35 f/2.8
    Canon EF 24-70 f/2.8 a nawet lepiej Canon 28-70 f/2.8
    Tamron EF 70-200 f/2.8

I jesteś ustawiony. Jeśli tylko coś pod Cropa szerokiego to Canon EFs 10-22.

Pełne uzależnienie

do krajobrazu nie potrzebujesz szkieł 2.8 bo i tak focisz na przymkniętym i to sporo szkle, wiec 2.8 tylko nosić trzeba, jedyne zastosowanie 2.8 to działający af przy telekonwerterze 2x - dotyczy tylko tele
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Coś już napisał
    Miasto
    Szczecin

Krajobraz można też fotografować nocą, krajobraz z gwiazdami to cudeńka 2.8 wtedy jak najbardziej, szybki obiektyw nie rozmyje gwiazd a przy okazji pozwoli zadziałać głębią.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów