Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Canon 700d - Problem z lampą błyskową w trybie auto i manualnym.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie Odp: Canon 700d - Problem z lampą błyskową w trybie auto i manualnym.

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    ...Jeśli tak, to jest wspomaganie AF....
    Niekoniecznie. W wizjerze widać błysk pomiarowy (nie mylić ze wspomaganiem af-u), czyli fotografując w ttl-u w wizjerze widać pierwszy błysk, natomiast drugi jest po podniesieniu lustra. W manualu jest tylko jeden błysk, którego nie widać w wizjerze.
    Wyłącz w menu wspomaganie AF. Przełącz aparat na M czas powiedzmy 0,5s lampa w e-TTL ustawiona na 2 kurtynę ISO 100 (wyłącz AF na obiektywie) w ciemnym pomieszczeniu pstryknij jakąkolwiek fotkę, zwróć uwagę jak błysk lampa powinna błysnąć 2 razy. 1 po naciśnięciu spustu a drugi przed zamknięciem migawki - sprawdź czy widać błysk lampy na zdjęci. Następnie skracaj czas otwarcia migawki i sprawdzaj czy widać błysk na fotkach no i patrz czy lampa błyska. W ten sposób może uda się określić czy jest to problem samej lampy (nie błyska), czy synchronizacji (lampa błyska, ale nie widać jej na zdjęciach). Zrób to samo z lampą ustawioną na M (będzie błyskać tylko raz) i na ustawioną pierwszą kurtynę (w e-TTLu możesz nie zobaczyć, że błyska 2 razy, ale ten pierwszy błysk widać właśnie w wizjerze).
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

^^ Jasne, oczywiście masz rację, zapomniałem o błysku pomiarowym Aby ułatwić sobie sprawdzanie, czy miał miejsce błysk główny czy nie, można używać blokady ekspozycji flesza (FEL). Wtedy błysk pomiarowy ma miejsce wtedy, kiedy chcemy. Blokada ekspozycji dla wbudowanego flesza działa po naciśnięciu gwiazdki w czasie gdy flesz jest podniesiony. Po FEL w momencie robienia zdjęcia ma miejsce tylko błysk główny.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Dopiero zaczyna

Wiesz Piast9 nie pomyliłem tej tzn SPAWARKI wspomagającej ustawianie ostrości. Właśnie wykonując zdjęcie to widać że to wspomaganie działa prawidłowo i widać że poprawnie ustawia ostrość ale już przy finalizacji fotografii jest duży wybuch flasha lecz niestety zdjęcie jest kompletnie ciemne ;/ Nie wiem może oddać aparat na gwarancję lub podejść do jakiegoś wykwalifikowanego sklepu zajmującą się fotografią i tam się podpytać ? Już sam nie wiem co z tym zrobić ;/ Trochę mi ten problem doskwiera...

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Jeśli jest duży błysk to na pewno nie jest to błysk pomiarowy. Ten to lekkie pyknięcie. Skoro mimo ostrego błysku zdjęcie wychodzi czarne to jest problem z synchronizacją migawki z lampą. Jestem zdania, że błąd po stronie użytkownika chyba został wykluczony i nie pozostaje nic innego jak naprawa gwarancyjna. I póki jest gwarancja nie kombinuj z naprawami nieautoryzowanymi.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Dopiero zaczyna

Piast9 pomyślałem o tym samym że może być problem z synchronizacją lecz w pierwszej kolejności chciałem się podpytać czy wina leży gdzieś w ustawieniach Aparat zakupiłem jakieś 3 miesiące temu więc z oddaniem na gwarancje nie będzie problemem ^^

Witam mam taki sam problem udało się go jakoś rozwiązać ?

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów