Tak szczerze to sa zwyczajne zdjecia. nic specjalnego. Nie ma w nich uczucia, co powinno byc charaketerystyczne dla tak waznej okazji jak wesele. Proponuje to co juz wielu przede mna, Fotografia to nie tylko pstrykanie zdjec. Nie nauczysz sie tego wylacznie z opini innych. Dam tobie taki przyklad. Zrobilas dom z klockow i teraz sie pytasz co masz poprawic zeby zrobic z tego wille. Tak sie nie da. Prawdziwa fotografia to utrwalenie twojej artystycznej wizji. Niestety laczy sie to z poznaniem roznych technik fotografowania oraz z ponadprzecietna znajomoscia sprzetu i jego roznych funkcji. Jaki obiektyw i dlaczego wlasnie taki. Jezeli tego nie zrobisz to mozesz spokojne korzystac z Iphone. Jest kilka zasad kadrowania i kompozycji ktore musisz poznac i cwiczyc. Nauczyc sie jakie sa zaleznosci pomiedzy TV, AV, M, P - Jak swiatlo wplywa na jakosc zdjecia, Podgladaj innych. Staraj sie poznac jak inne zdjecia byly zrobione.
Tutaj masz link do jednej z takich stron - Best Wedding Photos of 2013 | Junebug Weddings
Praktyka, praktyka i jeszcze raz praktyka. Badz bardzo krytyczna do samej siebie.
Jest to niesamowite hobby. Przynosi duzo radosci, szczegolnie jak zaczyna cos z tego wychodzic. Zobaczysz roznice jak zrobisz kilka tysiecy zdjec. Jak zrobisz 40 000 to bedziesz sie smiala ze swoich poczatkow.
Proponuje zaczac od zaznajomienia z aparatem i zasada jego dzialania. Podstawowe zaleznosci pomiedzy przyslona (Av) i czasem migawki (Tv) a czuloscia (ISO). Praktyka, praktyka i jeszcze raz praktyka. Przy tej samej przyslonie zmien czas migawki i zobacz jaki jest effekt. Nastepnie zrob zdjecia gdzie czas migafki jest ten sam a zmieniasz przyslone. Zrob te same cwiczenia z rozna czulosci (ISO) teraz sprawdz jak to wyszlo. Po jakim czsie nie bedziesz musiala patrzec gdzie jaki guzik jest na aparacie bo wszystko zapamietasz.
Zrob zdjecia jajka na stole i oswiec je z roznych stron. Zobacz jak to wplywa na te jajko. Uzyj dwie lub trzy lampy - przyblizajac je lub oddalajac - zwroc uwage na efekt swiatla.
Podgladaj innych i staraj powtorzyc podobne ujecia. Jak wplywa balans kolorow i symetria obrazu na jakosc zdjec.
To tak na poczatek.
Powodzenia i milego fotografowania.
koledzy, którzy tak mądrze prawicie - to może któryś pokaże w formie przykladu dobrego materiału ślubnego, własne portfolio?![]()
Tyle porad, a autorskich przykładów fotograficznych brak..![]()
Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/
Mało w sieci dobrych wzorców? Wystarczy tylko chcieć i można spędzić tydzień na samym oglądaniu
Ja znam bardzo dobre zdjęcia ślubne rodzimych fotografów, jak i z poza Polski.
Akurat fotografie z tego linka:
W większości imho są takie se.
Powyższa galeria zawiera kilka dobrych fotografii - owszem - ale mi chodzi o zdjęcia panów koneserów foto ślubnego, którzy sypali dobrymi radami koleżance
Chciałbym je zobaczyć i przekonać się, czy wiedza teoretyczna pokrywa się również z własnym dorobkiem fotograficznym.
Bo teoretyzować to i umiem.
W teorii wiem nawet jak zbudować piramidę Cheopsa
Także jeżeli to nie problem, to poproszę o linki do stron www z portfolio ślubnym kolegów, którzy pouczali Medzikst25 - jak również komentowali jej foty![]()
BeatX tych zdjęć nie zobaczysz bo niektórzy pewnie nigdy nie focili na ślubie . Przecież tyle było rad, aby zostawiła forumowiczka aparat w domu .Pewnie rady z życia wzięte .hihihi.
a trzeba byc fotografen slubnym, zeby ocenic reportaz slubny?
Wypadałoby mieć te chociaż 10 ślubów za sobą (najlepiej o różnych porach roku) i 10 plenerów w kompletnie różnych sceneriach, żeby z taką świadomością szczegółów fachu zdjęć ślubnych wiedzieć co się ocenia, i doradzać innym co się robi źle.
Masz lustrzankę.. nagrywałeś nią zapewne jakieś tam filmy..
.. Oceniać produkcję filmowe też będziesz, z tak nikłym bagażem doświadczenia?![]()