Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Zaczynam od poczatku

Post Zaczynam od poczatku

Witam wszystkich
    Jest to moj pierwszy post na tym forum
    Znalazlem Was po to aby troche nadrobic stracony czas
    A bylo tak:
    Kiedys bardzo dawno temu duzo fotografowalem (wyjazdy, przyjecia, portrety, rajdy samochodowe itp). Pracowalem wtedy na bardzo modnym wrecz topowym aparacie Zenit 122 i obiektywie staloogniskowym Helios i bodajze zoomie asrat 80-200 (sami widzicie jak dawno to bylo). Z roznych powodow rozstalem sie z aparatem i przelezal on pare lat. Miedzy czasie wyplowiala mu migawka i kiedys jak zrobilem zdjecia powstawal jasniejszy pionowy pas. Przy odrobinie znajomosci dostalem kita eos5000, ale nie uzywalem go juz czesto.
    Teraz mija kolejnych kilka lat a ja zastanawiam sie nad powrotem do fotografii. Chce robic podobne zdjecia jak dawniej (podroze, imprezy) oraz ze wzgledu na znajomosc z 1 z teamow rajdowych zdjecia sportowe. Mysle ze nie zapomnialem jak robi sie zdjecia. Ale nie o to chodzi. Zastanawiam sie i tu Was prosze o rady czy jest jeszcze sens pracowac na eos 5000 czy zmienic na cos innego. Jezeli zmienic na cos innego to na co? Cyfrowka czy na razie analog? Jaki obiektyw dokupic? Jaka lampe zalozyc? Jakie sa ceny?
    Licze na rozsadne rady. Nie stac mnie aby wydac 10 albo wiecej tys na sprzet z ktorego zdjecia bede ogladal ja no i moi znajomi np. Wy.
    Tyle na razie
    Koncze i pozdrawiam

Uzależniony Awatar FOTOGRAF
    Miasto
    Holandia, Polska

Domyślnie

eos 5000 to juz stary sprzet, lepiej kupic cos nowszego, cyfrowke bo analogowa fotografia jest dosc droga..
    najlepiej jakbys napisal ile kasiuty mozesz przeznaczyc na aparacik, wtedy bedzie latwiej cos wybrac:-) a no i czy preferujesz lustrzanki ( tu zawsze cos chce sie dokupic, a to nowy obiektyw a to cos tam jeszcze ) czy cyfrowa hybryde ( tu juz jest troszke miej wydatkow )

pozdrawiam:-)
    Nikon Lowepro Zeiss Tamron Sigma Sony VAIO Manfrotto i duzo innych dupereli
    Canon? moze niedlugo!

Początki nałogu Awatar Scream
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Witaj !
    Na początek polecam Ci poczytać forum, poszukać, poprzeglądać...Ciężko streścić wszystko w jednym poście.

Pytasz czy jest sens robić na analogu ? Myślę, że jest ale raczej nie na tym którym obecnie posiadasz. Polecałbym nowego Canon'a 33V lub 30V i dobre tele do niego (jeżeli mają to być rajdy)

Jeśli chcesz wejść w cyfrowy system, to już będzie to znacznie większy wydatek. Tutaj przy okrojonych funduszach sprawdzi się nowe 350D lub używane 20D.

Co do obiektywów. Chwalona jest sigma 70-300 apo, choć jest nieco ciemna na długim końcu. Jeżeli masz wystarczającą ilość gotówki to może też Canon 70-200 f4 L lub Sigma 70-200 f2.8 - jasna i w cenie eLki.

Z lamp, na rajdy to sprawdzi się Canon Speedlite 580eX lub używana 550EX , ew. 430EX choć ma już nieco mniejsza moc.

W kwestii rajdów popytaj Driver'a - on w tym siedzi i zna sie lepiej ode mnie.
    pucha i grucha

Domyślnie

Witam ponownie
    Dzieki za wszelkie info
    Przemyslalem troche sprawe i doszedlem do wniosku ze nie stac mnie na jednorazowe kupienie calego sprzetu. W zwiazku z tym mysle ze raz na kwartal kupie jedna rzecz. I znow mam dylemat. Co kupic pierwsze? Poogladalem troche zdjec na www.pbase.com i zdeydowalem sie na obiektyw Sigma 70-300 APO co do body nie podjalem ostatecznej decyzji. Wacham sie wiec czy kupic najpierw jakies body i popstrykac na kitowym obiektywie czy wrecz odwrotnie dzialac na przestarzalej puszce z ta Sigma?
    Czekam na kolejne rady
    Pozdrawiam

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

gofer --> To zalezy co pozwoli ci robić więcej dobrych zdjęć. Jeśli zakup cyfrówki i "darmowe" zdjęcia dadzą ci zapał do robienia zdjęć tam gdzie analogiem byś nie robił "bo szkoda kliszy" to może się okazać że to bardzo dobry wybór. Z drugiej strony jeśli masz kase na klisze i możesz sobie pozwolić na wmiare beztroskie wyzwalania migawki (nie mówie o kretyńskim pstrykaniu, ale o tym by móc troche poeksperymentować, robić kilka ujęć z różnymi ustawieniami, kadrowaniem itd.) to sigma da ci lepszą jakość zdjęć niż kit. Pomyśl i wybierz. [Ja mam teraz dylemat czy do 350D + kit dokupić gripa, czy lepiej EF 50 F1,8 więc znam ból wyboru]

Początki nałogu
    Miasto
    Metropolia Trzebinia :D

Domyślnie

gofer....
    Ja zaczynam na canonie 300D... ale sądzę zeyś kupił sobie body 350D, albo jak ktoś juz pisał używane 20D. Jesli chodzi o obiektyw.... to nie wiem , nie znam się zabardzo na tym.

Druga sprawa co bys chciał z tym aparatem roić (karajobrazy itp.).

I napisz wreszcie ile chcesz wydac na to kasy :P

Uprawnienia umieszczania postów